Hyppää sisältöön

Centrian kehittämä Likiruoka-palvelu etsii yhä ostajaa, joka jatkaisi lähiruuan kuljettamista haja-asutusalueilla

Hankkeen tavoitteena oli luoda digitaalinen alusta lähiruuan kuljettamiselle. Asiakkaan tilaus kulkee sähköisen alustan kautta, josta asiakas saa valita itse sopivan toimittajan.

Lähiruoan hankintaa Reko-tapahtumassa.
Likiruoka-palvelun tavoitteena oli löytää ratkaisu, miten ruuantuottajat voivat kuljettaa ja jakaa ruokaa haja-asutusalueella helpommin. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Emma Halla-Aho

Ammattikorkeakoulu Centrian kehittämälle Likiruoka-palvelulle ei ole löytynyt vielä potentiaalista ostajaa.

Centria käynnisti kaksi vuotta sitten hankkeen, jonka tarkoituksena oli kuljettaa lähiruokaa Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Tavoitteena oli löytää ratkaisu, miten ruuantuottajat voivat jakaa ruokaa haja-asutusalueella helpommin.

Hankkeen asiantuntijan Janne Känsäkosken mukaan kuljetuskustannukset ovat iso osa tuottajan bisnestä, kun on pitkät välimatkat kuten Lapissa tai Keski-Pohjanmaalla.

– Edelleen moni tuottaja joutuu itse toimittamaan tuotteensa asiakkaille.

EU-tukea saanut projekti kestää elokuuhun saakka ja siihen mennessä tavoitteena olisi löytää alustalle ostaja. Logistiikkaa operoiva toimija pitäisi vielä löytää, kertoo Känsäkoski.

– Keskusteluja on käyty monien kanssa, mutta vielä ei ole löytynyt sitä tahoa, joka ottaisi tämän alustan käyttöönsä.

Kunnat ovat hoitaneet tuottajien ja kuljetusfirmojen hankkimisen projektin aikana. Mukana on ollut myös keskipohjalaiskuntia.

Onnistunut pilotointi Lapissa

Likiruoka-palvelua on pilotoitu onnistuneesti jo Lapissa, jossa on löydetty yhteisiä kuljetusreittejä, joilla lähiruoka saadaan asiakkaiden koteihin. Tällä tavalla on saatu karsittua kuljetuskustannuksia.

– Viisi Lapin kuntaa on ajatellut, että ne alkavat hyödyntämään tätä järjestelmää heidän kuljetusten yhteydessä, Känsäkoski iloitsee.

Pilotoinnin aikana digitaaliselle palvelu-alustan kartalle on lisätty myös kuljetusreitit sekä tuottajien tiedot.

Suosittelemme sinulle