Hyppää sisältöön

Suomalainen Thomas Zilliacus kertoo, miksi hän haluaa Manchester Unitedin omistajaksi – uskoo päihittävänsä miljardöörien tarjoukset

Thomas Zilliacus taustoittaa Ylen haastattelussa aikeitaan päästä Manchester Unitedin omistajaksi. Ensisijaisena tavoitteena on, että kannattajat pääsevät mukaan seuran päätöksentekoon.

Thomas Zilliacus vuonna 2005.
Thomas Zilliacus haluaa Manchester Unitedin omistajaksi. Kuva vuodelta 2005. Kuva: Lehtikuva
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen liikemies Thomas Zilliacus kohahdutti torstaina kertomalla aikeistaan ostaa jalkapallon Englannin Valioliigan suurseura Manchester United.

Zilliacus haluaa rakentaa seuralle omistuspohjan, jossa hänen sijoittajaryhmänsä rahoittaa puolet seuran omistamiseen tarvittavista varoista. Toinen puoli on tarkoitus kerätä tätä tarkoitusta varten perustettavan uuden yhtiön kautta, johon seuran fanien toivotaan osallistuvan.

Zilliacuksen laskelmien mukaan alle kolme dollaria fania kohti riittää, jos seuran kaikki kannattajat saadaan liikkeelle.

– Mitään päätöksiä ei tehtäisi ilman, että fanien enemmistö on hyväksynyt päätökset. Palautamme tällä tavalla omistuksen faneille. Tutkimusten mukaan maailmassa on 659 miljoonaa Manchester Unitedin fania, Zilliacus kertoo.

– Uskon, että Glazerin perhe pitää tästä lähestymistavasta ja haluaa mennä historiaan perheenä, joka palautti suurseuran kannattajille, Zilliacus sanoo.

Zilliacus paheksui torstaina julkaistussa tiedotteessaan kehitystä, jossa miljardöörisheikit ja oligarkit valtaavat seuroja ja hallitsevat niitä henkilökohtaisina pelikenttinään. Tällainen kehitys ei ole hänen mielestään tervettä.

– Uskon, että he myisivät mieluummin ryhmälle, jossa Manchester Unitedin fanit ovat mukana kuin jollekin Lähi-idän sheikille, joka pitää seuraa sitten omana leikkikalunaan.

”Edetään nopealla aikataululla”

Thomas Zilliacus kertoo, että heidän ostotarjouksensa jätettiin keskiviikkona. Hän uskoo, että päätöksenteossa edetään rivakkaa vauhtia.

– Käsitykseni on, että tässä edetään kohtalaisen nopealla aikataululla. Uskon, että yksityiskohtaisia keskusteluja käydään jo lähiviikkojen aikana. Sen jälkeen tehdään sitten päätöksiä, Zilliacus arvioi.

Manchester Unitedin Bruno Fernandes laukoo palloa.
Manchester Unitedin tähtipelaaja Bruno Fernandes laukoo palloa FA Cupin puolivälierässä Fulhamia vastaan. Kuva: Getty Images

Manchester Unitedin muita ostajajaehdokkaita ovat esimerkiksi brittimiljardööri Jim Ratcliffe ja qatarilainen pankkiiri Sheikh Jassim. Zilliacus on toiveikas siitä, että hänen ideoimansa tarjous kestää tarjouskamppailussa.

– Glazerin perheellä on rahaa enemmän kuin tarpeeksi. Uskon, että heidänkin näkövinkkelistään olisi kiva myydä niin kauan kuin he saavat hyvän hinnan. Olemme valmiita tarjoamaan siitä hyvän hinnan, Zilliacus valottaa.

Zilliacuksen mukaan Manchester Unitedin nykyinen markkina-arvo on vajaat 3,9 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 3,6 miljardia euroa. Yhdysvaltalainen urheilukanava ESPN uutisoi viime vuonna, että Glazerit haluavat saada Manchester Unitedista urheiluseurojen maailmanennätyssumman, mikäli tekevät kaupat.

Mediassa kauppahinnan on spekuloitu nousevan jopa yli viiteen miljardiin euroon.

Monipuolinen urheilutausta

69-vuotias Zilliacus on ollut mukana urheiluelämässä jo pikkupojasta alkaen.

– Pelasin jalkapalloa HJK:n A-junioreissa ja myöhemmin Grankulla IFK:ssa. Olin vuoden Brasiliassa maan silloisen mestariseuran Fluminensen nuorisoakatemiassa, Zilliacus palaa nuoruusvuosiinsa.

Brasilian jälkeen hän palasi kotimaahan.

– Olin HJK:n johdossa, seuran jalkapallojaoston puheenjohtajana. Sitten muutin Singaporeen ja toimin Nokian aasian aluejohtajana. Singaporen jalkapalloliitto pyysi minua mukaan ja olin oman työni ohessa viisi vuotta managerina Singaporen mestarijoukkueessa.

Taustaa on myös jääkiekosta.

– Olin sijoitusyhtiöni kautta monta vuotta omistajana Helsingin Jokereissa, kunnes Jokerit ja Helsingin areena myytiin, olikos se nyt vuonna 2014, Zilliacus muistelee.

Thomas Zilliacusia haastatteli Svante Thilman.

Suosittelemme sinulle