Perussuomalaiset on suosituin puolue Tiktokia käyttävien 15–29-vuotiaiden nuorten keskuudessa 32,5 prosentin osuudella.
Tämä käy ilmi riippumattoman tutkimuslaitos Laboren tuoreen kyselytutkimuksen alustavista tuloksista.
Kärkinelikossa ovat myös Sdp (15,5 %), vihreät (10,9 %) ja kokoomus (10,4 %).
Perussuomalaiset on tosin suosituin puolue myös niiden nuorten joukossa, jotka eivät käytä Tiktokia. Heidän keskuudessaan puolueen kannatus on kuitenkin noin kymmenen prosenttiyksikköä pienempi eli 21,8.
Kärkinelikossa ovat taas kokoomus (16,7 %), vihreät (15 %) ja Sdp (13,8 %), mutta eri järjestyksessä.
Nuoret puhuvat nuorille Tiktokissa
Seinäjoen ammattikorkeakoulun koulutuspäällikkö ja poliittisen viestinnän tutkija Elisa Kannasto ei pidä tulosta yllättävänä. Hän ei kuulunut Laboren tutkimusryhmään.
Hänen mielestään Tiktokilla voi olla suuri merkitys ehdokkaan ja puolueen näkyvyydelle, ja perussuomalaiset ovat onnistuneet tässä kanavassa hyvin.
– Se on massojen mobilisoinnin näkökulmasta äärettömän tehokas alusta tällä hetkellä, Kannasto toteaa.
Perussuomalaiset saavat Tiktokissa näkyvyyttä, vaikka kaikki ehdokkaat eivät itse olisi siellä aktiivisia.
– Siellä on nuoria, jotka puhuvat suoraan nuorille, vaikka eivät itse ole ehdokkaina. He käyvät läpi puolueen agendaa.
Kannaston mukaan perussuomalaisten kannattajille on tyypillistä, että he viestivät sosiaalisessa mediassa ehdokkaansa puolesta. Kannattajat toimivat usein omasta aloitteestaan.
Yksinkertainen ja tehokas toimii
Alustana Tiktok suosii yksinkertaisia viestejä, tehosteita ja videoita. Tämä sopii hyvin perussuomalaisten populistiseen viestintään. Pitkiä ja monisyisiä puolueohjelmia ei Tiktokissa voi avata, Kannasto kertoo.
– Puolue on ilmaissut, että heidän ehdokkaansa tekevät omaa viestintäänsä, josta puolue ei ole vastuussa. Silloin nähdään suoraviivaisia ja yksioikoisia viestejä, joissa pudotellaan kansaan vetoavia asioita.
Kannaston mukaan monet perussuomalaiset ja heidän kannattajansa käyttävät Tiktokissa ”hyökkäysmallia”. Kilpailijoista julkaistaan videoklippejä, ja niiden yhteydessä kerrotaan, mitä vastustaja sanoo heidän mielestään väärin.
Tiktokissa ovat saaneet runsaasti näkyvyyttä muun muassa perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, joka hyödyntää samoja videoita Instagramissa.
Perussuomalaisten Miko Bergbom puolestaan erottuu vakavasävyisillä videoillaan.
Sen sijaan Suomen Kansa Ensin -puolueen Pasi Viheraho on tullut tunnetuksi roisilla videoilla, jotka vetoavat nuorten huumorintajuun.
Kannasto nostaa Tiktokista esiin myös Liike Nytin puheenjohtajan Harry Harkimon.
– Harkimo on jo aiemmin kerännyt Youtubesta kokemusta ja osaa sen tyyppisen viestinnän, mitä tällaiset alustat palvelevat.
Tiktokissa Harkimo on julkaissut selkeästi nuoria koskevaa sisältöä esimerkiksi opiskelijoiden tulorajan poistamisesta.
Kokoomus häviää Tiktokissa
Kokoomus menettää Tiktokin käyttäjien kannatuksessa noin kuusi prosenttiyksikköä.
– Kokoomus on sillä alustalla selkeä häviäjä, vaikka se näkyy hyvin muilla alustoilla. Se ei ole löytänyt itselleen sopivaa viestintätyyliä Tiktokissa, Kannasto sanoo.
Myös vihreiden kannatus laskee Tiktokin käyttäjien keskuudessa noin viisi prosenttiyksikköä.
– Vihreiden viestit saavat Tiktokissa jalansijaa silloin, kun he saavat nosteen tietylle agendalle ja nuoria mukaan, mutta vihreiden vaaliviestintä vaikuttaa toimivan paremmin Instagramissa ja löytävän sieltä kohderyhmää.
Pääministerillä ei ole Tiktok-profiilia
Sdp:n kohdalla kannatus ei eroa kovin selvästi Tiktokia käyttävien keskuudessa verrattuna niihin, jotka eivät käytä Tiktokia. Eroa on vain pari prosenttiyksikköä.
Pääministeri Sanna Marinilla ei ole omaa käyttäjäprofiilia Tiktokissa. Kannaston mukaan pääministerin näkyvyys Instagramissa kuitenkin vetoaa moniin nuoriin.
Tutkijan mielestä oma profiili ei ole poliitikolle välttämättömyys, jos jokin muu kanava on hyvin hallussa, mutta oman profiilin kautta Tiktokia voi hallita paremmin.
Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtajalla Riikka Purralla on oma Tiktok-profiili.
– Jos jättää huomion muiden vastuulle, antaa aika paljon valtaa muulle medialle ja ihmisille.
Laboren kyselytutkimukseen osallistui yli tuhat 15–29-vuotiasta vastaajaa. Kysely toteutettiin Taloustutkimuksen internetpaneelina 3.–10.3.2023.
Mika Maliranta ja Matti Apunen keskustelevat aiheesta perjantaina 24.3. julkaistussa M&A-podcastissa.
Professori Janne Tukiaisen johtaman tutkimushankkeen raportti ”Kupliiko pinnan alla? Nuorten yhteiskuntapoliittisia näkemyksiä” julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin keväällä.
Uskotko poliitikkojen Tiktok-näkyvyyden vaikuttavan äänestyskäyttäytymiseen? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 25.3. kello 23 saakka.