Hyppää sisältöön

Noin tuhat kiinteistöpalvelujen työntekijää lakossa pohjalaismaakunnissa

Aluepäällikkö Nina Kuitunen PAM:sta harmittelee, että vuokratyövoimalla on paikattu vakituista henkilökuntaa lakon aikana.

Imuri Sokos Hotel Paviljongin käytävällä.
Pohjalaismaakunnissa lakko näkyy hotelleissa, kaupoissa, kouluissa, teollisuuslaitoksissa ja julkisissa tiloissa. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Jaana Mattila

Torstaina puoliltaöin alkanut siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko koskee pohjalaismaakunnissa noin tuhatta työntekijää.

Koko Suomessa lakossa on 25 000 alan työntekijää.

Aluepäällikkö Nina Kuitunen Palvelualojen ammattiliitosta PAMista kertoo, että Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla lakko kohdistuu muun muassa hotelleihin, kauppoihin, kouluihin, teollisuuslaitoksiin ja julkisiin tiloihin.

Kuitunen ei kommentoi liiton jäsenmäärää pohjalaismaakunnissa. Määrä vaihtelee hänen mukaansa yrityskohtaisesti ja myös uusia jäseniä liittyy tällä hetkellä liittoon.

Kiinteistöpalvelualalla käytetään Kuitusen mukaan jonkin verran vuokratyövoimaa. Lakon aikana vakituista henkilökuntaa on paikattu myös vuokratyövoimalla.

Lakon tarkoitus on hänen mukaansa näkyä ja tuntua.

– Kyse on työehtosopimuksesta ja erityisesti palkoista, joten on todella harmi, että lakonalaista työtä jossain paikoissa nyt tehdään.

Leikkaussalit lakon ulkopuolella

Lakon ensimmäisessä aallossa sairaalat rajattiin lakon ulkopuolelle, nyt vain leikkaussalit.

Seinäjoen keskussairaalan toimintaan lakko ei vaikuta. Lakkoon kuuluvien yritysten ostopalvelut koskevat vain pientä osaa sairaalan toiminnasta, kuten toimistosiivousta.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa kiinteistöpalvelualan lakko näkyi pelättyä vähemmän.

Sairaalasiivouksesta Kokkolassa vastaavan SOL-palvelun työntekijöistä yli puolet oli yrityksen ilmoituksen mukaan tulossa torstaina töihin sairaalaan.

Lakon ulkopuolelle on rajattu ainoastaan leikkaussalit. Muut kriittiset kohteet, kuten yhteispäivystys ja syöpäpotilaiden hoitotilat siivotaan erityisjärjestelyin.

Lakkoon kuuluu useita suuria kiinteistöpalveluyhtiöitä, kuten SOL, ISS, Lassila & Tikanoja ja RTK-palvelut.

Suosittelemme sinulle