Hyppää sisältöön

Eduskuntavaalit ratkaisevat, onko Tampereen seuraava pormestari Kalervo Kummola: kovin haastaja ottaa paikan, jos pääsee eduskuntaan

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen on ehdolla eduskuntaan, mikä käynnistää valintaruletin kokoomuksessa.

Kalervo Kummola
Kalervo Kummola on ilmaissut olevansa käytettävissä Tampereen pormestariksi. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Tampereen pormestari on vaihtumassa vaalien jälkeen.

Valtikka vaihtuu, sillä nykyisen pormestarin Anna-Kaisa Ikosen (kok.) odotetaan pääsevän eduskuntaan. Hän on ollut viime vaaleissa puolueensa ääniharava.

Kokoomuksen sisältä ehdokkaina on väläytelty lähinnä poliitikko, kiekkovaikuttaja Kalervo Kummolaa, 77, ja apulaispormestari Aleksi Jänttiä, 49. Molemmat ovat ilmaisseet halukkuutensa tehtävään.

Aleksi Jäntti on ehdolla myös eduskuntavaaleissa. Jäntti kertoo Ylelle aikovansa ottaa paikan vastaan, jos tulee vaaleissa valituksi.

Jos tulen valituksi, menen eduskuntaan, Jäntti sanoo.

Jos taas hän ei tule valituksi, hän on edelleen kiinnostunut pormestarin paikasta.

Jäntti kertoi miettineensä asian siinä vaiheessa, kun lähti ehdolle.

Aleksi Jäntti, kokoomus.
Apulaispormestari Aleksi Jäntti tarjosi omaa kansanedustajaehdokaspaikkaansa ensin Ulkopoliittisen instituutin johtajalle Mika Aaltolalle, mutta tämä kieltäytyi. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Ylen eri puolilta saamien arvioiden mukaan Jäntin lisäksi Kalervo Kummolalle ei ole tullut haastajia puolueen sisältä.

Lue lisää: Spekulaatiot Tampereen uuden pormestarin nimestä lähtivät liikkeelle nykyisen pormestarin eduskuntavaaliehdokkuuden myötä

Ikonen ollut kahdesti pormestari

Anna-Kaisa Ikonen valittiin kansanedustajaksi jo vuonna 2019. Sitä ennen hän oli Tampereen pormestarina, kunnes SDP voitti kuntavaalit ja Lauri Lylystä (sd.) tuli pormestari.

Anna-Kaisa Ikonen esittelemässä Tampereen budjettia.
Anna-Kaisa Ikonen esitteli Tampereen kaupungin budjettia viime vuonna. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Viime kuntavaaleissa kokoomus kiri kärkeen, sillä Tampereen herruus ratkesi vasta tarkastuslaskennan jälkeen vain 15 äänen erolla.

Ikonen palasi pormestariksi. Hän luopui kansanedustajan tehtävästä kesken kauden, ja tilalle tuli nokialainen rikosylikomisario Jari Kinnunen.

Anna-Kaisa Ikonen on viihtynyt pormestarina silminnähtävän hyvin. Puolueen varapuheenjohtajaa tarvittiin kuitenkin eduskunnassa.

Kokoomus päättää

Uudesta pormestarista päättää lopullisesti Tampereen kaupunginvaltuusto. Nimen päättää käytännössä kokoomus sisäisesti. Päätöksen pormestariehdokkuudesta tekevät kokoomuksen aluejärjestö ja valtuustoryhmä.

Kummola oli kokoomuksen toinen pormestariehdokas vuoden 2021 kuntavaaleissa. Hän on kertonut olevansa käytettävissä.

Jos Kummolaa on pidetty Tampereen rautakanslerina, Jäntti on Natossa töissä ollut upseeri.

Suosittelemme sinulle