Hyppää sisältöön

Onko Intia uusi Kiina?

Intia nousee tänä keväänä Kiinan ohi maailman väkirikkaimmaksi valtioksi. Sen talous kasvaa nyt vauhdilla. Monet tahot ennustavat, että Intian nousu supervallaksi on jo alkanut.

Esko Varho

Maailma seuraa nyt Ukrainaa ja Venäjää, ja tarkasti myös Kiinaa.

Mutta onko tämä vuosikymmenen suuri hiljainen, maailmaa muuttava kertomus sittenkin Intian nousu?

2000-luvun alussa maailman uutisotsikoita hallitsi terrorismin vastainen sota. Mutta samaan aikaan maailmaa muutti hiljaisesti vielä enemmän Kiinan nousu.

Vuonna 2000 Kiina talous oli vasta maailman kuudenneksi suurin, vain hieman suurempi kuin Italian. Seuraava vuosikymmen nosti Kiinan supervallaksi.

Iso joukko intialaisia opiskelijoita istuu maassa. Useimmilla t-paita, enemmän miehiä kuin naisia.
Intialaisia opiskelijoita osallistuu Techfest teknologiatapahtumaan joulukuussa 2022. Kuva: Satish Bate / AOP

Tämän vuosikymmenen alussa maailman kuudenneksi suurin talous oli Intia.

Viime syksynä Intia ohitti jo Britannian. Lähivuosina sen odotetaan ohittavan myös Saksan ja Japanin ja nousevan maailman kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi.

Monet asiantuntijat ja instituutiot povaavat nyt Intialle jopa nousua Kiinan ja Yhdysvaltojen rinnalle uudeksi supervallaksi.

Jättiläisvaltiossa on toteutettu jättiläismäisiä uudistuksia, mutta myös ristiriitaisen maan ongelmat ovat huolestuttavia.

Edullinen väestörakenne

Kun maailmanlaajuisesti toimivat yritykset etsivät kasvua, katseet kohdistuvat yhä useammin Intiaan.

Intian talouden nousua vauhdittaa huomattavan edullinen väestörakenne. Intiasta tulee tänä keväänä maailman väkirikkain maa. Hieman yli puolet intialaisista on tällä hetkellä alle 30-vuotiaita.

Intialaisia on pian enemmän kuin kiinalaisia. Kuva: Reuters.

Intian työmarkkinoille tulee joka vuosi miljoonia uusia työntekijöitä. Intian väestötilanne muistuttaa itse asiassa paljon Kiinan tilannetta 1990-luvulla, jolloin sen työmarkkinoille tulvi nuorta väkeä. Nyt Kiinassa väestö ikääntyy ja huoltosuhde heikkenee, erityisesti vuosikymmeniä noudatetun yhden lapsen politiikan seurauksena.

Suuri investointipankki Morgan Stanley arvioi marraskuussa, että jopa viidennes koko maailman seuraavan vuosikymmenen talouskasvusta syntyy Intiassa. Pankki uskoo vahvasti Intian nousuun. Samaan päätyivät viime vuonna arvioissaan mm. arvovaltainen Economist-lehti ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Informaatioteknologian jättiläinen

Erityisesti Espoossa asuu vähemmistö, jonka tulot ovat merkittävästi yli Suomen keskiarvon: varsinkin it-alalla työskentelee Suomessa satoja kovapalkkaisia intialaisia.

Intialaisia poliitikkoja istuu, taustalla juliste jossa lukee "New Digital". Keskellä Intian pääministeri Narendra Modi.
Intian 5G lanseeraus digititapahtumassa lokakuussa 2022. Keskellä pääministeri Narendra Modi. Kuva: Sonu Mehta / AOP

Informaatioteknologiassa Intia on jo nyt todella suuri peluri. Merkittävä osa maailman koodareista on itse asiassa intialaisia ja Intiassa naputetaan koko ajan myös suomalaisten käyttämiä ohjelmistoja.

Ei ole sattumaa, että amerikkalaisjättien Microsoftin ja Googlen nykyiset pääjohtajat ovat intialaisia. Myös Nokiaa kuusi vuotta johtanut Rajeev Suri on syntynyt Intiassa.

Googlen pääjohtaja Sundar Pichai silmälaseissa ja sinisessä puvussa. Hänellä on parta, jossa hieman harmaata.
Googlen ja sen emoyhtiön Alphabetin pääjohtaja Sundar Pichai on maailman vaikutusvaltaisimpia yritysjohtajia. Hän on kotoisin Maduraista, Etelä-Intiasta. Kuva: Mateusz Wlodarczyk / AOP

Pilvipalveluiden ja etätyön lisääntyminen ovat entisestään lisänneet Intian houkuttelevuutta länsiyritysten silmissä. Enää ei ole olennaista, missä palvelimet sijaitsevat tai sovelluskehittäjät asuvat, kunhan palvelu toimii.

Intia onkin yksi maailman suurimmista palveluiden viejistä, sen sijaa kauppatavaraviennissä se on paljon kokoaan pienempi, maailmanlaajuisesti vasta sijalla 16.

Valtavat uudistukset nojaavat erityisesti digitalisaatioon

Intian suurta nousua on ennustettu useita kertoja ennenkin, mutta valtava maa on pettänyt odotukset. Viime vuosina Intiassa on kuitenkin toteutettu useita hyvin merkittäviä uudistuksia, joiden odotetaan mullistavan maata nopeasti.

Intian taloudesta suuri osa on aiemmin ollut epävirallista ja harmaata, sääntöjen, tilastojen ja verotuksen ulkopuolella tapahtunut pienimuotoista ja paikallista yritystoimintaa.

Intialainen mies laittaa peukalonsa digitaaliseen lukulaitteeseen. Intialainen nainen seuraa prosessia tietokoneelta.
Mies tallentaa peukalojälkensä Aadhaar henkilökorttijärjestelmään syyskuussa 2018. Kuva: Sanjeev Gupta / EPA

Nyt basaaritalous on tekemässä valtavan digiloikan.

Intiassa on otettu käyttöön kansallinen biometrinen identiteettijärjestelmä, Aadhaar.

Samalla on pyritty varmistamaan, että lähes kaikilla olisi pankkitili.

Kansallinen digitaalinen suora maksujärjestelmä UPI on hyvin nopeasti korvaamassa käteistä, jopa aivan pienissä maksuissa.

Kännykällä voi Intiassa maksaa kaikkialla kioskista katusuutariin. Kuva: Reuters.

Pelkästään tammikuussa tällä mobiilimaksujärjestelmällä tehtiin kahdeksan miljardia maksua, yhteensä 200 miljardin dollarin edestä, järjestelmää pyörittävä National Payments Corporation arvioi.

Suorien digitaalisten maksujen volyymissa Intia on jo pitkällä edellä Yhdysvaltoja tai esimerkiksi Britanniaa tai Saksaa.

Uudistuksilla näyttää olevan hyvin suuri vaikutus, sillä aiemmin Intia ei ollut yhtenäinen talous, vaan pikemminkin sirpaleisten paikallistalouksien sekalainen massa.

Mies istuu pitämänsä katumyymälän edustalla, edessä ja takana vesi ja virvoitusjuomapulloja, pullojen vieressä luettava koodi mobiilimaksammista varten.
UPI järjestemän QR koodeja kaupan edustalla Kolkatassa tammikuussa 2023. Kuva: Debarchan Chatterjee / AOP

Digitaalinen identiteetti ja maksujärjestelmä on nyt mahdollistanut ensi kertaa sen, että pienemmätkin yritykset voivat laajentaa markkinoita isommalle alueelle. Tätä on tukenut myös liikevaihtoverojärjestelmän yhtenäistäminen maan laajuiseksi.

Uudistusten myötä valtavasta maasta on syntymässä suuri kotimarkkina, jossa yritykset voivat kasvaa.

Infrastruktuurin ja energian parannushankkeet

Intian maisema muuttuu nyt vauhdilla.

Juna- ja tieverkkoja sekä mobiiliverkkoja on kehitetty hirmuisella tahdilla. Maantieverkko on yli 50 prosenttia pidempi kuin vuonna 2014, kännykkätukiasemien määrä on kolminkertaistunut, laajakaistaliittymiä on lähes 800 miljoonaa.

Iso liikenneruuhka Intiassa, keskellä autoja, oikeassa laidassa moottoripyöriä ja mopoja.
Ruuhkaa Mumbaissa lokakuussa 2022. Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Air India julkisti helmikuussa maailmanhistorian suurimmat siviililentokonekaupat, kun se tilasi kerralla 470 uutta matkustajakonetta.

Intian kaikkiin 600 000 kylään on vihdoin saatu sähköt. Panostukset uusiutuvaan energiaan, erityisesti aurinkovoimaan ovat valtavia.

Intian hallitus houkuttelee nyt ulkomaisia yrityksiä uudella 26 miljardin dollarin tukiaisohjelmalla.

Monet länsimaiset yritykset etsivätkin nyt vaihtoehtoja erityisesti Kiinalle. Länsimaiden valtava riippuvuus Kiinasta tuli vakavasti esiin koronakriisin ja maailmanlaajuisen logistiikkakriisin yhteydessä. Riippuvuussuhteita yksittäisistä maista halutaan vähentää.

Aurinkopaneeleja nousee Intiaan vauhdilla. Kuva: Reuters.

Intia näyttää nyt kiinnostavalta vaihtoehdolta. Esimerkiksi Apple ja valtava elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn ovat viime aikoina ilmoittaneet isoista investoinneista tuotantoon Intiassa.

Lääketeollisuudessa Intia on jo nyt supervalta.

Silti Intia lähtee teollisuustuotantoon hyvin suurelta takamatkalta, ei ainoastaan Kiinaan vaan moniin Kaakkois-Aasian maihin verrattuna. Mutta nyt Intian omille suuryrityksille on alkanut kertyä pääomaa, ja ne suunnittelevat jopa satoja miljardeja eurojen investointeja tuotantoon lähivuosina.

Digitaalinen sosiaaliturvajärjestelmä

Intian digitaalinen maksujärjestelmä on mahdollistanut myös uudenlaisen, entistä suoraviivaisemman sosiaaliturvajärjestelmän.

Kun tukia pystytään maksamaan suoraan niiden tarvitsijoille, byrokratia ja korruptio vähenevät. Aiemmin paikallisviranomaisilla on ollut mahdollisuus väärinkäyttää järjestelmää, mutta nyt heidät pystytään ohittamaan.

Esimerkiksi markkinaliberaali Economist-lehti pitää analyysissaan tätä hyvin tärkeänä. Jotta Intia voi kasvaa, sen täytyy pystyä kanavoimaan kasvua myös sen sadoille miljoonille köyhille, muuten maan vakaus horjuu.

Kiukkuisia intialaisia naisia värikkäissä vaatteissa mielenosoittaa. Iso joukko ihmisiä.
Koululounastyöntekijät vaativat parempaa palkkaa ja sosiaaliturvaa Kolkatassa elokuussa 2022. Kuva: Sankhadeep Banerjee / AOP

Intiassa on epäilemättä seurattu tarkkaan Kiinan kehitystä vuosituhannen alkupuolella. Siellä parisataa miljoonaa ihmistä nousi nopeasti lähes absoluuttisesta köyhyydestä keskiluokkaan, mutta samalla iso osa Kiinan maaseudun väestöä putosi nopeassa rakennemuutoksessa lähes tyhjän päälle. Kiinan sosiaaliset ongelmat ovat olleet hyvin suuria, vaikka maa on tehnyt kaikkensa pitääkseen ne poissa näkyvistä.

Nuori väestö voi olla myös suuri uhka, jos töitä ei ole

Kaikki asiantuntijat eivät usko Intian nopeaan nousuun.

Nuori väestö lupaa talouskasvua, sillä aina kun tehdyn työn määrä kasvaa, talous kasvaa.

Mutta jos Intian nuorelle väestölle ei löydykään töitä, tilanne voi olla vaarallinen.

Esimerkiksi Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa erityisesti työttömien nuorten miesten valtava määrä on vuosia ruokkinut levottomuuksia ja konflikteja.

Tuoreessa kirjassa intialainen Princetonin yliopiston taloustieteen professori Ashoka Mody arvioi, että seuraavan kymmenen vuoden aikana Intian pitäisi kyetä luomaan 200 miljoonaa uutta työpaikkaa.

Mody ei usko maan kykenevän tähän ja ennustaa tilanteen muuttuvan painajaismaiseksi.

Nainen punaisessa asussa ja sinisessä huivissa järjestelee tiiliä maassa. Iso pino vaaleanruskeita tiiliä.
Intialainen nainen valmistaa tiiliä Dimapurissa Pohjois-Intiassa 8. maaliskuuta 2023. Kuva: Caisii Mao / AOP

Joulukuussa taas Intian talouteen erikoistuneet Arvind Subramanian ja Josh Felman arvioivat Foreign Affairs -lehdessä, että Intiasta ei ole uudeksi Kiinaksi.

Heidän mukaansa ulkomaisten yritysten ns. maariskit Intiaan investoinneissa ovat edelleen hyvin korkeat. Maan kansallismielinen hallitus suosii lopulta intialaisia yrityksiä ja omia suosikkejaan, kirjoittajat varoittavat. Intian yleinen koulutustaso on edelleen hyvin alhainen.

Punapaitainen intialainen mies puhdistaa tietokoneen emolevyä harjalla, taustalla erilasita elektroniikkaromua.
Mies puhdistaa tietokoneen emolevyä elektroniikkajätetorilla Kolkatassa kesäkuussa 2022. Kuva: Debarchan Chatterjee / AOP

Subramanian ja Felmanin artikkeli sai heti myös kritiikkiä. Riskeistä huolimatta suurin osa asiantuntijoista tuntuu nyt uskovan, että Intian nousu maailman talouden todelliseksi jättiläiseksi on alkanut.

Intian demokratian tila on huolestuttava

Samaan aikaan kun Intian on nousemassa talouden supervallaksi, sen demokratian tila on heikentynyt.

Vuodesta 2014 vallassa ollut pääministeri Narendra Modin BJP-puolue on voimakkaan hindunationalistinen. Se ei ole epäröinyt korostaa maan valtaväestön hindujen asemaa, vähemmistöjen kustannuksella.

Maailman suurin uskonnollinen vähemmistö, Intian 200 miljoonainen muslimiväestö on hyvin ahtaalla. Valtapuolue ei ole estänyt äärihindujen väkivaltaa muslimeja kohtaan, vaan pikemminkin ruokkinut sitä.

Intia korostaa mielellään olevansa maailman suurin demokratia.

Intian pääministeri Narendra Modi puhuu, taustalla Intian lippu. Tuima ilme, kädet ojennettu kämmenet ylöspäin.
Intian pääministeri Narendra Modi puhuu lehdistötilaisuudessa helmikuussa 2023. Kuva: Sanjeev Verma / AOP

Mutta pääministeri Modin valtakaudella demokratian tila on heikentynyt huolestuttavasti. Populistinen hallinto on kaventanut oikeuslaitoksen riippumattomuutta, sanan- ja medianvapaus on heikentynyt, vaalilakeja on muutettu, hallitus käyttää valvontakoneistoa oppositiota vastaan.

Pääministeri Modin johdolla Intia on selvästi muuttunut autoritäärisemmäksi, eikä näköpiirissä ole, että valta olisi vaihtumassa.

Väkiluvultaan yli kolme kertaa EU:n kokoinen demokratia on muuttumassa epädemokratiaksi, mutta maailma ei näytä reagoivan siihen mitenkään, Intian oppositiojohtaja Rahul Gandhi kauhisteli puhuessaan maaliskuun alkupuolella Lontoossa.

Muutama viikko sitten Gandhi tuomittiin Intiassa kahden vuoden vankeusrangaistukseen Modi-nimen solvaamisesta hyvin kiistanalaisessa oikeudenkäynnissä.

Ehkä maailman ja suomalaisten olisi syytä seurata tarkemmin, mitä Intiassa tapahtuu.

LÄHTEET: Mm. Economist, Foreign Affairs, Times, NYTimes, Guardian, WSJ, Morgan Stanley, IMF, IEA.