Hyppää sisältöön

Kruunajaisissa Charles voidellaan pyhällä öljyllä ja asetetaan istuimelle, jonka naisasianaiset yrittivät räjäyttää – näin juhlapäivä etenee

Kuningas Charles III kruunataan tänään Lontoon Westminster Abbeyn kirkossa seremonioin, jotka ovat olleet käytössä jo yli tuhannen vuoden ajan. Nyt luvassa on kuitenkin myös uudistuksia.

Charles matkaa kruunajaisiinsa reittiä, jonka varsille odotetaan valtavaa ihmisjoukkoa.
Tekijät

Lontoon Westminster Abbey on tänään jälleen suuren kuninkaallisen tapahtuman todistajana, kun kuningas Charles III kruunataan.

Samalla paikalla on järjestetty kruunajaisia jo yli 900 vuoden ajan ja Charlesista tulee 40. Westminster Abbeyssa kruunattava hallitsija.

Yle seuraa tiiviisti päivän tapahtumia netissä ja televisiossa. Suora erikoislähetys kruunajaisista alkaa kello 11.45. Lähetys on katsottavissa myös viittomakielelle tulkattuna ja ruotsiksi selostettuna.

Voit keskustella kruunajaisista Ylen chatissa kello 11.45-16.30.

Kruunajaisseremoniat ovat hovin mukaan pysyneet käytännössä samanlaisina yli tuhat vuotta. Tällä kertaa seremonioihin on kuitenkin tehty myös uudistuksia.

Anglikaanisen kirkon lisäksi seremoniassa huomioidaan muitakin uskontoja, naispapit saavat näkyvän roolin ja kirkkoon kokoontuneen eliitin lisäksi myös tavallista kansaa ruutujen äärellä kehotetaan vannomaan uskollisuutta hallitsijalle ja kruununperillisille.

74-vuotias Charles tekee kruunajaisissaan historiaa, sillä hän on saarivaltakunnan historian vanhin hallitsijaksi kruunattava henkilö.

Edellisistä kruunajaisista Lontoossa on ehtinyt vierähtää pitkä tovi, sillä kuninkaan äiti, kuningatar Elisabet II ehti hallita yli 70 vuotta.

Elisabetin kruunajaiset kesäkuussa 1953 tekivät televisiohistoriaa ja vaikuttivat osaltaan uuden tekniikan läpimurtoon. Kruunajaiset televisioitiin suorana lähetyksenä ympäri maailmaa, mitä ei ollut vastaavassa laajuudessa tehty koskaan aiemmin.

Katso miten Elisabetin kruunajaisia vietettiin vuonna 1953:

Kuningatar Elisabet II:n kruunajaisia seurattiin suorana lähetyksenä ympäri maailman.

Pomppivat kultaiset vaunut koettelevat istumalihasten kestävyyttä

Hallitsijan matka Buckinghamin palatsista kruunajaiskirkkoon on valtavan katsojajoukon keräävä tapahtuma. Charles tekee matkan hevosvaunuilla, mutta hänen matkustusmukavuutensa vuoksi perinteiset kruunajaisvaunut ovat käytössä vain paluumatkalla.

Kirkkoon Charles matkaa vuonna 2014 käyttöön otetuilla timanttijuhlavaunuilla, joissa on ilmastointilaite ja nykyaikainen jousitus.

Paluumatkalla käytössä ovat kultaiset vaunut, joita on käytetty kaikissa kruunajaisissa 1830-luvulta lähtien. Nämä vaunut tunnetaan erittäin epämukavina. 1830-luvulla hallinnut kuningas Vilhelm IV vertasi näissä vaunuissa istumista matkaan myrskyävällä merellä olevassa laivassa.

Kuningatar Elisabet II puolestaan kuvaili kruunajaispäivänsä pomppivaa kultavaunuajelua kammottavaksi ja ei erityisen mukavaksi.

Kuningas käyttää kruunajaisissaan kaksia erilaisia hevosvaunuja. Toisilla vaunuilla hän matkaa kirkkoon ja toisilla pois kirkosta.

Charlesin istumalihaksia varjellaan myös sillä, että hän joutuu viettämään vaunuissa huomattavasti lyhyemmän ajan kuin äitinsä vuonna 1953.

Kun kuningatar 70 vuotta sitten palasi kruunajaisistaan, kiersivät vaunut yli seitsemän kilometrin mittaisen reitin. Nyt reitti on vain runsaan kahden kilometrin mittainen.

Kulkueessa on tällä kertaa myös aiempaa vähemmän ihmisiä. Elisabetin kulkueessa kulki peräti 16 000 henkeä. Nyt sotilaita on mukana noin 6 000.

Kuningas Charles III kruunataan Lontoon Westminster Abbeyssa.

Charles voidellaan ruusuilta tuoksuvalla oliiviöljyllä

Kruunajaisiin sisältyy vuosisatoja vanhoja perinteitä, kuten uuden hallitsijan ja tämän puolison Camillan voiteleminen pyhällä öljyllä. Öljy on valmistettu Israelissa Öljymäellä kasvaneista oliiveista. Öljymäki on kristinuskon mukaan paikka, jossa Jeesuksen taivaaseenastuminen tapahtui.

Charlesin isoäidin, prinsessa Alicen hauta on Öljymäellä sijaitsevassa kirkossa.

Öljy on pyhitetty Jerusalemissa Pyhän haudan kirkossa, eli paikalla jossa Jeesuksen ylösnousemuksen uskotaan tapahtuneen. Maaliskuun alussa tehdystä pyhityksestä vastasivat ortodokseja edustava Jerusalemin patriarkka Teofilos III ja anglikaaneja edustava Jerusalemin arkkipiispa Hosam Naoum.

Muun muassa seesamilla, ruusuilla, jasmiinilla, kanelilla ja appelsiininkukilla hajustettu öljy pohjautuu edesmenneen kuningatar Elisabetin kruunajaisissa 70 vuotta sitten käytettyyn öljyyn. Öljyn valmistuskaava on Buckinghamin palatsin mukaan vuosisatoja vanha.

Tällä kertaa öljy ei sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia.

Skoteilta muinoin ryöstetty ”kohtalon kivi” osana seremoniaa

Kruunajaiset huipentuvat hetkeen, jolloin Charlesin päähän asetetaan kruunu hänen istuessaan hauraalla tammipuisella kruunajaisistuimella.

Yli 700 vuotta vanhalla istuimella ovat ennen Charlesia istuneet muun muassa kuningas Henrik VIII ja kuningatar Viktoria.

Vuosisatojen aikana istuinta ovat vaurioittaneet muun muassa nimikirjaimiaan siihen raapustaneet koulupojat ja turistit. Suurimmat vauriot istuin kärsi vuonna 1914, kun naisasianaisiksi eli suffrageteiksi epäillyt tekijät räjäyttivät pommin.

Istuin on kunnostettu huolellisesti ennen kruunajaispäivää.

– Kruunajaisistuin on erittäin hauras. Se on vanhin edelleen alkuperäisessä käytössä oleva huonekalu, konservaattori Krista Blessley sanoo uutistoimisto Reutersille.

Skotlannin vuonna 1296 valloittanut kuningas Edvard I määräsi istuimen rakennettavaksi Skotlannista ryöstetyn hallitsijoiden vanhan kruunajaiskiven säilytyspaikaksi.

Tämä kohtalon kiveksikin kutsuttu vanha skottien kruunajaiskivi palautettiin Skotlantiin vuonna 1996. Kivi on kuitenkin tuotu takaisin Lontooseen Charlesin kruunajaisten ajaksi.

Sotilaat siirtävät suurta kiveä läpinäkyvällä kuvulla varustetusta vaunusta.
"Kohtalon kivi" siirrettiin vuonna 1996 Lontoosta Edinburghiin. Kuvassa kivi on St Gilesin kirkon edessä. Kuva: Keith Waldegrave / AOP

Alkuperäinen kruunajaiskruunu tuhottiin sisällissodassa

Kruunausseremoniassa Charles saa päähänsä Pyhän Edvardin kruunun, joka on vuonna 1661 valmistettu uusi versio aiemmasta kruunusta. Valtakunnan hallitsijan kruunaamiseen keskiajalta lähtien käytetty alkuperäinen Pyhän Edvardin kruunu sulatettiin sisällissodan melskeissä 1649.

Pyhän Edvardin kruunu, jossa on kultaa, jalokiviä ja violettia samettia.
Pyhän Edvardin kruunu, jonka hallitsija saa päähänsä kruunajaisissa. Kuva: AOP

Kruunajaisseremonian lopussa Charles laittaa päähänsä isoisänsä kuningas Yrjö VI:n kruunajaisiin vuonna 1937 valmistetun Imperial State Crown -kruunun.

Imperial State Crown -kruunu ja valtakunnanomena samettityynyillä.
Imperial State Crown -kruunu ja valtakunnanomena. Kuva: Victoria Jones / AOP

Charlesin rinnalla kruunataan tämän puoliso Camilla. Kuningatar Camillan päähän asetetaan Charlesin isoisoäidin kuningatar Maryn kruunu, mikä on poikkeuksellista, sillä yleensä puolisolle valmistetaan uusi kruunu.

”Kierrätyskruunun” käyttöä hovi perustelee kestävällä kehityksellä ja säästäväisyydellä. Maryn kruunua on hieman muokattu ja siihen on kiinnitetty kuningatar Elisabetin käyttämiä timantteja kunnianosoituksena tätä kohtaan.

Charlesilla on jo aiempaa kruunauskokemusta, sillä vuonna 1969 hänet kruunattiin juhlallisin menoin Walesin prinssiksi.

Katso miten Charles kruunattiin Walesin prinssiksi vuonna 1969:

Charles kruunattiin Walesin prinssiksi 1969.

Seuraavat hallitsijat odottavat jo vuoroaan

Kruununperimys on turvattu jo kauas tulevaisuuteen.

Kirkon parhailla paikoilla kruunajaisia seuraavat seuraavina kruunausvuorossa olevat henkilöt, eli Charlesin vanhin poika Walesin prinssi William ja tämän vanhin lapsi prinssi George.

Mikäli heille tapahtuisi jotakin kohtalokasta, on seuraavana kruununperimysjärjestyksessä olevan sukulaisen velvollisuutena astua tilalle.

Kuuntele Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma:

Ohjelmassa kysytään tutkijalta, mikä on taannut kuningashuoneiden suosion paitsi Britanniassa myös muualla modernien demokratioiden Euroopassa.

Suosittelemme