Hyppää sisältöön

Pääministeri Marin sai vetoomuksen saamelaisten itsemääräämisoikeuden puolesta

Saamelaisten parlamentaarinen neuvosto vetoaa pääministeri Sanna Mariniin saamelaisten itsemääräämisoikeuden puolesta. Vetoomus luovutettiin Marinille Brysselissä Barentsin alueen alkuperäiskansojen huippukokouksessa.

Saamelaiskäräjien täyskokous Inarin Sajoksessa 29.11.2022.
Saamelaiskäräjien täysistunto Inarin Sajoksessa 29.11.2022. Arkistokuva Kuva: Anni-Saara Paltto / Yle
Vesa Vaarama

Saamelaisten parlamentaarinen neuvosto (SPN) vetoaa, että pääministeri Sanna Marin edistäisi saamelaisten itsemääräämisoikeuksien toteutumista ja alkuperäisoikeuksien ymmärrystä yhdessä Suomen, Ruotsin ja Norjan valtiojohtojen kanssa.

Neuvosto nostaa esille viimeaikaisia esimerkkejä haasteista saamelaisten itsemääräämisoikeuden toteutumisesta eri maissa, esimerkiksi Suomessa saamelaiskäräjälain uudistuksen yhteydessä.

Neuvosto pyytää, että valtiot varmistaisivat ymmärryksen saamelaisille taatuista alkuperäiskansaoikeuksista kaikilla päätöksenteon tasoilla: paikallisesti, kansallisesti ja Euroopan unionissa. Lisäksi neuvosto esittää huolensa Venäjän saamelaisten vaikeasta tilanteesta Venäjän hyökkäyssodan jatkuessa ja pyytää, ettei heidän ahdinkoaan unohdettaisi.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet saamelaiskäräjien puheenjohtajat Tuomas Aslak Juuso, Silje Karine Muotka ja Håkan Jonsson, joka toimii myös SPN:n puheenjohtajana.

Suosittelemme sinulle