Arvot ja asiat merkitsevät eniten, kun ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa äänestävät nuoret valitsevat ehdokastaan.
Ensimmäistä kertaa äänestävällä ei ole aiempaa kokemusta puolueista tai poliitikoista, joten omat arvot ovat suorin tie puolueen valitsemiseen, sanoo äänestyskäyttäytymistä tutkiva väitöskirjatutkija Theodora Helimäki Helsingin yliopistosta.
Nuori äänestäjä haluaa tietää, kuka edustaa mitäkin asiaa, ja kenellä on samanlaisia ajatuksia kuin itsellä. Helimäen mukaan valintaa auttaa, että puolueiden arvot ovat helposti löydettävissä.
Kysyimme viideltä ensikertalaiselta, miten he löytävät itselleen ehdokkaan eduskuntavaaleissa.
Sotkamolainen Ronja Kettukangas, kuopiolainen Kiia-Maria Kuru sekä kajaanilaiset Lei Halmela, Onni Schroderus ja Katriina Väisänen kertovat jokainen, että sopiva ehdokas löytyy omien arvojen ja itselle tärkeiden asioiden kautta.
Lei Halmela täyttää 18 vuotta ennakkoäänestyksen aikana. Halmelalle on selkeää, mitä ehdokkaan pitää ajaa eduskunnassa.
– Ehdottomasti nuorten asioita, koska olen nuori, ja me ollaan niitä, jotka tätä yhteiskuntaa sitten pyörittää tulevaisuudessa. Eikä pelkästään valtaväestön, vaan hänen on ajettava myös vähemmistöjen ja huonommassa asemassa olevien asioita.
Ronja Kettukankaan kiinnostus vaaleihin heräsi Sotkamon lukiossa yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuessa.
Kettukangas kertoo, että hänelle on tärkeintä äänestää itselle oikeaa puoluetta eikä niinkään ehdokasta, sillä ryhmäkuri ohjaa edustajia toimimaan ryhmänä. Puolueen pitää olla nuorten asialla, mielenterveysavun kynnystä pitää madaltaa ja koulunkäyntiä uudistaa.
– Lukio on tehty ikään kuin pääsykokeeksi korkeakouluun. Jo lukion ekana päivänä opettajat muistuttivat YO-kirjoituksista, mikä on ollut tosi stressaavaa. Lukiolle pitäisi tuoda takaisin yleissivistävän koulun kunnia. Myös peruskoulut kaipaavat selkeästi lisää resurssia, sillä oppimistulokset ovat laskeneet, sanoo Kettukangas.
Kajaanilainen Onni Schroderus löysi Tiktokista ja Instagramista nopeasti sopivan ehdokkaan, joka puhui hänelle tärkeistä asioista. Myös Schroderus kertoo äänestävänsä asia edellä, eikä ehdokkaan asuinpaikka vaikuta valintaan.
– Asia, jota ajetaan, on tärkeämpää kuin se, kuka sitä ajaa ja missä.
Arvovalinnat eivät toteudu täydellisinä
Asiat ja arvot edellä valitseminen ei silti ole helppoa, koska valinnoissa joutuu tekemään kompromisseja. Kajaanin lukion toista vuosikurssia käyvä Katriina Väisänen on jo valinnut ehdokkaansa, mutta se vei aikaa.
– Jos jollakin ehdokkaalla oli minulle tärkeä asia, löytyi häneltä myös kantoja, jotka eivät minua miellyttäneet. Jouduin punnitsemaan vaihtoehtoja tosi paljon. Mutta kun oikea ehdokas lopulta löytyi, olin nopeasti varma, että tämä se on.
Väisänen valitsee ehdokkaan, joka ajaa nuorten terveyden edistämistä ja opiskelijoiden asiaa.
Myös lukion kolmosluokkalainen Kiia-Maria Kuru on puolueensa valinnut, mutta se on kompromissien tulos.
– Emme me elä ihanneyhteiskunnassa, jossa jokainen asia voisi toteutua. Kyllähän se tuntuu pahalta, kun valitset jonkin puolueen, eikä se ajakaan sitten kaikkien etua ihan niin täysin, koska asiat eivät ole mustavalkoisia.
Kurulle olennaisia asioita politiikassa ovat velkakriisistä selviytyminen ja koronapandemian aiheuttamien nuorten hyvinvointiongelmien selättäminen. Myös maailmantilanne yleisemmin huolettaa.
Ensimmäiset Tiktok-eduskuntavaalit
Tämän kevään eduskuntavaaleissa saa nuorten ääniä se, joka osaa tehdä Tiktokiin sisältöjä. Sekä nuoret itse että politiikan tutkija nostavat Tiktokin merkityksen korkealle.
Tiktok ei kuitenkaan ole helppo kanava. Videon on alettava kiinnostavasti ja oltava oikean mittainen.
– 15 sekuntia, lyhyttä ja tiivistä asiaa selkeällä kielellä, kiteyttää Kiia-Maria Kuru.
Onni Schroderus on sallivampi ja kertoo jaksavansa katsoa 30 sekunnin videon, varsinkin jos se erottuu edukseen muusta tarjonnasta. Lei Halmela kertoo, että jopa kolmen minuutin video menettelee, jos sisältö kiinnostaa, mutta lyhyt on aina parempi.
– Jos ehdokas löytää hauskan näkökulman omalle asialleen, sillä saa varmasti enemmän huomiota kuin pitkällä selitysvideolla, sanoo Halmela.
Ronja Kettukankaan for youhun eli Tiktokin suosittelemiin videoihin ei ole noussut juurikaan ehdokkaita Oulun vaalipiiristä, mutta muualta maasta heitä on näkynyt enemmän. Hänen mukaansa etenkin nuoret ehdokkaat osaavat tehdä Tiktok-videoita, joita katsellaan paljon ja jotka lähtevät leviämään.
Eduskuntavaalien ensikertalaiset ovat tutkitusti nuorista äänestäjistä innokkaimpia. Alkuinnostus lopahtaa heti seuraavissa vaaleissa ja on matalimmillaan 20 ja 30 ikävuoden välissä.
Theodora Helimäen mukaan syynä notkahdukseen on usein pettymys. Arvojen ja asioiden pohjalta valittu ehdokas ei onnistunutkaan lupaamissaan asioissa, jos tuli edes valituksi.
– Siitä voi seurata tunne, että mun äänellä ei oikeasti ole mitään merkitystä ja että eihän tässä äänestämisessä ollutkaan mitään järkeä.
Helimäen mukaan poliitikot voisivat torjua nuorten äänestysaktiivisuuden notkahdusta puhumalla myös vaalikauden aikana nuorten asioista nuorille suoraan, eikä vain yleisellä tasolla.
Voit keskustella aiheesta 30. maaliskuuta kello 23 asti.