Hyppää sisältöön

Kajaanilainen hotelli joutui vaikeuksiin lumikaaoksen ja lakon takia, mutta apuun riensi 18-vuotias lukiolainen, jonka puhelin soi koko päivän

Runsas lumisade juuri kiinteistöalan lakon aikana on saanut kiinteistöjen omistajat turhautuneiksi Kajaanissa.

Sanna Kähkönen,
Tanja Heikkonen

Hotelli Kajaanin vastaanottopäällikkö Minna Haapaniemi hieraisi torstaiaamuna silmiään. Hänen mukaansa hotellin pihalle oli kinostunut lunta pahimmillaan jopa noin 25 senttimetriä. Ilmatieteen laitoksen Kajaanin keskustan lumimittariin on kertynyt kello 15 mennessä vuorokaudessa jo 18 senttiä ja sade jatkui iltaan saakka.

Haapaniemellä olisi ollut torstaina iltavuoro, mutta hän tuli aiemmin selvittämään hotellille siivouksen järjestämistä, koska yöllä alkoi kiinteistöalan kaksipäiväinen lakko.

Ensin hän kaivoi oman auton kadun varrelta kinoksesta esiin ja työpaikalla Haapaniemi sai tarttua kolan varteen. Lunta oli niin paljon, että kuorma-autokin oli jäänyt kiinni hotellin pihaan.

– Ei ollut yhtään tietoa, että täällä on tällainen määrä lunta, Haapaniemi kertoo.

Haapaniemi tuskastui nopeasti kolaamaan, kun kolaa sai liikutettua vain pienen matkan ja se oli samantien täynnä. Tiedusteltuaan kiinteistöä hoitavalta RTK-palveluilta kuinka hotellin piha saadaan puhtaaksi, sai Haapaniemi tietoonsa, että vain pelastustiet puhdistetaan lakon aikana.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä alkanut kiinteistöalan lakko vaikuttaa muun muassa taloyhtiöiden lumitöihin. Lakon piirissä on Kainuussa noin 300 kiinteistönhoitajaa ja siivoojaa. Se koskee ainakin kymmentä maakunnassa toimivaa isoa yritystä.

Koko maassa kaksipäiväinen lakko koskee noin 25 000 kiinteistöalan työntekijää ja 16 yritystä.

Haapaniemi kritisoi lakosta tiedottamista, hänen mukaansa etukäteen ei kerrottu, mitä lakon aikana tehdään ja mitä ei tehdä. Apua hän löysi Meidän Kajaani -Facebook-ryhmästä, jossa kajaanilaiset vinkkasivat nuoren yrittäjän yhteystiedot.

”Koko tämä ilta on varattu”

Hotelli Kajaanin lumimäärien kimppuun kävi illalla koulupäivänsä päätteeksi kajaanilainen Elian Lindqvist, jolle kiinteistöalan kaksipäiväinen lakko on näkynyt lisääntyneenä kiireenä.

– Kuulin vasta torstaiaamuna lakosta. Onhan se huono juttu, mutta omalta kantilta se on hyvä.

18-vuotiaan lukiolaisen ja nuoren yrittäjän puhelin soi koko koulupäivän ajan, kun kiinteistöjensä lumimäärien kanssa tuskailevat kajaanilaiset ottivat yhteyttä häneen.

– Koko torstai-ilta oli varattu ja perjantainakin on paikkoja minne mennä, Linqvist toteaa torstaina.

Hän on perustanut muutama vuosi sitten yrityksen tekemään monenlaisia huoltotöitä, kuten lumien putsaamista. Aluksi Linqvist teki lumitöitä kolalla ja lapiolla, nyttemmin hän on hankkinut avukseen mönkijän ja moottorikäyttöisen lingon.

– Koko tämä talven ja viime talven olen tehnyt keikkaa. Näin nuorelle mikään lisätienesti ei ole pahasta.

Suosittelemme sinulle