Hyppää sisältöön

Nokian viestintäpomon loikka viihdealalle kuohutti – tällainen on ollut Manchester Unitedista tarjonneen Thomas Zilliacusin tie bisneksessä

Thomas Zilliacusin elämää läheltä seuranneet eivät yllättyneet, että hän lähti tavoittelemaan jalkapalloseuran omistamista.

Thomas Zilliacus seisoo puku päällä punaisen henkilöauton edessä kansio kainalossaan.
Thomas Zilliacus saapui aamuiseen talousseminaariin omalla autollaan Singaporessa 1995. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko

– Innostunut ihminen ja idearikas henkilö, kuvailee Laila Snellman, Thomas Zilliacusin entinen tyttöystävä.

Zilliacus yllätti torstaina kertomalla, että hän on jättänyt ostotarjouksen jalkapalloseura Manchester Unitedista. Snellman ei kuitenkaan yllättynyt suunnitelmasta.

– En mitenkään, koska Thomakselle futis on aina ollut todella tärkeää ja muutenkin urheilu. Hän on jopa Signaporessa ollut tyttäriensä futisryhmän valmentajanakin, Snellman sanoo Yle Urheilulle.

Snellman perusti vuonna 1983 Zilliacuksen kanssa Paparazzi-nimisen mallitoimiston. Zilliacus oli hallituksen puheenjohtaja, ja Snellman pyöritti yhtiötä toimitusjohtajana.

– Hän oli Nokian viestintäjohtajana Kari Kairamon alaisena, kun lähti kanssani perustamaan Suomen ensimmäistä mallitoimistoa. Se oli aikamoinen shokki Suomessa, että raskaan alan ammattilainen lähtee mallitoimistoon edustamaan viihdealaa, kevyempää alaa, Snellman muistelee.

Niin ikään 1980-luvulla Zilliacus oli vetämässä Tertta Saarikon kanssa Kuusisen hyvinpukeutuneiden kerhoa eli Q-Klubia.

– Hän on hyvin valovoimainen, energinen ja innostava ihminen, Saarikko sanoo.

– En tästä uutisesta tiennyt, mutta yllättää muutenkin. Hänellä on taustaa Singaporesta ja hän oli Nokian edustaja suurina puhelinaikoina, joten hänellä on valtavasti kontakteja ja yhteyksiä. Sen tiedän, että hän on jalkapallohullu. Siinä mielessä en ole hämmästynyt, että juuri tällainen ostoaie.

Thomas Zilliacus vuonna 2005.
Zilliacus kuvattuna vuonna 2005. Kuva: Lehtikuva

Zilliacus työskenteli pitkään Nokian viestintäjohtajana ja myöhemmin Aasian johtajana 1980- ja 90-luvuilla. Hän kertoi vuosi sitten Helsingin Sanomille vaurastuneensa kiinteistökaupoilla, osakkeilla ja yrityksiä perustamalla.

Esimerkiksi Suomen Kuvalehti kirjoitti vuonna 2005, että Zilliacus hankki ennen vuosituhannen vaihdetta vankan maineen supermenestyjänä ja kansainvälisenä juppina.

– Häneen yhdistettiin niin Nokia, naiset kuin bisnes ja politiikkakin. Hänen edessään ovet aukenivat. Menestyjää koskiskeltiin kaikkialle, cocktailkutsuista kansainvälisten yritysten huipputehtäviin. Näin ainakin kuiskuteltiin, SK aloitti juttunsa lähes 18 vuotta sitten.

Zilliacus on elänyt isossa kuvassa tutkan alla tällä vuosituhannella. Hän myönsi itsekin SK:lle havainneensa, ettei ”Suomessa aina muisteta, että tällainenkin mies on olemassa”.

Tuohon aikaan Zilliacus puhui innokkaasti sijoitusyhtiö Mobile Future Worksin kehittämisestä. Hän on edelleen yhtiön hallituksen puheenjohtaja. Yritys toimii esimerkiksi digitaalisen median, kiinteistöjen ja verkkokaupan aloilla.

Yritys sanoo nettisivuillaan, että se omistaa enemmistöosuuden yli 150 yrityksestä. Mobile Future Worksin hallitsemien yritysten yhteenlaskettu markkina-arvo on sivuston mukaan 3 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Yritysjohtaja oli hetken suomalaisten huulilla vuonna 2014, kun hän harkitsi haastavansa Harry ”Hjallis” Harkimon oikeuteen areenakaupoista. Zilliacus on kertonut Ilta-Sanomille ehdottaneensa Harkimolle jo vuonna 2012 areenan ja Jokereiden myyntiä venäläisille.

Vuonna 2014 Zilliacus sai perustamansa sosiaalisen median yhtiön Yuuzoon listattua Singaporen pörssiin. Yhtiö joutui vaikeuksiin vuonna 2018, kun entinen työntekijä väitti sen rikkoneen paikallista arvopaperimarkkinalakia. Yhtiön toiminta keskeytyi vuonna 2019, koska rahat loppuivat.

Suosittelemme sinulle