Hyppää sisältöön

Johannes Hösflot Kläbo ymmärsi Iivo Niskasen ”katoamisen” – oli itsekin ehtinyt luovuttaa hiihtopäättäjien rajun ratkaisun seurauksena

Hiihdon maailmancup huipentuu Salpauselän kisoissa. Uusi pistesysteemi ei kerää kiitosta huippuhiihtäjiltä.

Johannes Hösflot Kläbo tuulettaa Olympiastadionilla.
Johannes Hösflot Kläbo on ollut joulukuun takapakista huolimatta tällä kaudella ylivoimainen. Norjalainen dominoi myös stadionsprintti-kutsukisaa Olympiastadionilla keskiviikkona. Kuva: Tomi Hänninen
Roope Visuri

Salpausselän kisat nähdään Ylen kanavilla läpi viikonlopun. Ensimmäinen lähetys alkaa perjantaina kello 10.55 TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Hiihdon maailmancupissa on ollut tällä kaudella käytössä uusi pistesysteemi. 30 parhaan sijaan tällä kaudella maailmancupin pisteitä on jaettu 50 parhaalle. Lisäksi palkintokorokesijoituksen merkitys on pienentynyt.

Jo ennen kauden alkua Suomen kärkihiihtäjät eivät pitäneet uudistuksesta, sillä se tarkoitti kisamäärien kasvua. Esimerkiksi Iivo Niskanen totesi, että kolmen joukossa voi olla hiihtämällä vain mahdollisimman paljon.

Kerttu Niskanen on urakoinut kaikki normaalimatkan kilpailut tällä kaudella ja MM-kisojen jälkeen myös sprinttikisat. Suomalaiselta on jäänyt tällä kaudella vain neljä henkilökohtaista kisaa väliin.

Myös Kerttu Niskanen oli kriittinen pisteuudistusta kohtaan ja on edelleen ennen Lahden päätösrupeamaa.

– Samat ajatukset on edelleen. Mitä enemmän hiihdät, sitä paremmilla sijoilla olet, Niskanen totesi.

Niskanen sanoi, että ei olisi ilman kokonaiscupia hiihtänyt niin paljon sprinttejä kuin nyt on nähty. Suomalaistähti on vahvasti kiinni kolmossijassa.

Hän muistutti, että esimeriksi toisena kokonaiskisassa oleva Jessie Diggins on jättänyt tällä kaudella vain yhden kilpailun väliin.

– Olen antanut etumatkaa, mutta ei sitä alkutalvesta tiennyt, miten lähtee menemään.

Yle Urheilu laski myös, että distanssicupia johtava Kerttu Niskanen kuuluu urakointinsa myötä pisteuudistuksesta hyötyneisiin.

Kansainväliset hiihtotähdet ovat Suomen kärkinimien tapaan vanhan pistesysteemin kannalla.

– Pidän vähän enemmän vanhasta mallista. Etenkin, kun siinä korostuvat enemmän palkintokorokesijat. Esimerkkinä Iivo. Hän ei pystynyt hiihtämään ensimmäisenä maailmancup-viikonloppuna. Sitten emme ole nähneet häntä juurikaan tällä kaudella. Vanha systeemi varmasti auttaisi häntä, Norjan supertähti Johannes Hösflot Kläbo kuvailee.

Johannes Hösflöt Kläbo hymyilee.
Johannes Hösflot Kläbon hymy ei hyytynyt keskiviikkona Olympiastadionilla. Hän kertoi odottavansa innolla kauden päätösviikonloppua Lahdessa. Kuva: Tomi Hänninen

Iivo Niskanen sairastui koronaan juuri ennen kauden alkua ja hän ehti tuoreltaan todeta Rukan maailmancupin yhteydessä, että maailmancup-kausi meni heti plörinäksi.

Kläbo tosin sanoo myös, että ei hänelle ole ollut pistesysteemillä väliä. Lillehammerin maailmancupissa joulukuun alussa Kläbo totesi kuitenkin jo luovuttaneensa kokonaiscupin suhteen. Sairastellut Kläbo joutui jättämään useamman kisan väliin ja uskoi, että voittotaisto on ohi.

Nyt kuitenkin Kläbolla on kokonaiscupin voitto hyppysissään.

Hänellä on kasassa miesten ennätys yhden kauden aikana eli 18 voittoa. Kläbolla on vielä Lahdessa mahdollisuus sivuta kaikkien aikojen ennätystä. Sitä pitää nimissään Therese Johaug 20 voitollaan.

– Uuden pistesysteemin takia luulin, että tulee aika raakaa. Hävisin todella aikaisin 300 pistettä. Luulin, että minulla tulisi vaikeuksia. Mutta on ollut hyvä kausi. Olen pysynyt terveenä ja pysynyt kunnossa. Kausi on ollut minulta todella hyvä, Kläbo toteaa.

Italian tähti ottaisi huippukaudesta huolimatta mallia naapurilajista

Italian Federico Pellegrino on kiinni uransa parhaassa kokonaiskilpailusijoituksessaan, kun hän on kolmantena. Pellegrino on kuitenkin laskenut, että voisi olla vanhalla systeemillä toinen eli Norjan Pål Golbergin edellä.

Pellegrinokaan ei ole silminnähden tyytyväinen uuteen pistesysteemiin.

– Uuden pistesysteemin tavoite oli saada vahvimmat kisaamaan niin paljon kuin mahdollista. Olemme nähneet, että Kläbo ja Golberg ovat lähes kisanneet kaikki henkilökohtaiset kisat. Jos tavoite oli tämä, se on onnistunut, Pellegrino toteaa.

Federico Pellegrino hymyilee Rukalla.
Federico Pellegrinolta on nähty tykkikausi tänä vuonna. Kuva: Tomi Hänninen

Italialaisen mukaan vanha systeemi oli parempi, kun se painotti enemmän palkintokorokesijoja.

– Uusi pistesysteemi ei ole täydellisin ja reiluin tapa antaa pisteitä. Palkintokorokesijojen pitäisi olla arvokkaampia, Pellegrino sanoo.

Sprinttitykkinä tunnetuksi tullut Pellegrino on napannut tällä kaudella kaksi palkintokorokesijaa myös normaalimatkoilla. Italialainen haluaisi nähdä jatkossa maastohiihdossa Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n uuden pistesysteemin.

Ampumahiihdon maailmancupissa käytettiin pitkään pistesysteemiä, jossa poistettiin kokonaispisteistä kaksi heikointa tulosta. Tälle kaudelle systeemiä muutettiin niin, että kaikki sijoitukset lasketaan mukaan kokonaispisteisiin.

Ei automaattisesti tuo kilpailijoita

Uusi pistesysteemi ei ole myöskään aina lisännyt kilpailijoita. Joulukuun puolivälissä Davosissa kuohutti, kun naisten sprintissä oli mukana vain 39 kilpailijaa. Kaikki osallistujat pääsivät siis maailmancupin pisteille.

Nykyisellä pistesysteemillä siis kilpailun viimeinen sai 12 maailmancupin pistettä hiihtämällä maaliin. Viime vuonna nämä 12 pistettä saadakseen piti sijoittua 19:nneksi eli yltää erävaiheeseen, eikä jäädä alkuerässäkään viimeisten joukkoon.

Tuolloin Jasmi Joensuu otti voimakkaasti kantaa pisteuudistukseen sosiaalisessa mediassa. Hän liputtaa nytkin vanhan pistesysteemin puolesta.

– Itsellä on jäänyt viisi vai kuusi sprinttikisaa välistä, mutta on tullut hyviä tuloksia. Keskiarvo on 15. sijan tuntumassa. Mutta kun kisoja on jäänyt käymättä, sijoitus on pudonnut alas sprintticupissa, 18. sijalla sprintticupissa oleva Joensuu totesi.

Jasmi Joensuu tervehtii yleisöä Helsingin Olympiastadionilla.
Jasmi Joensuu kiitti yleisöä keskiviikkona Olympiastadionilla järjestetyssä Stadion sprint -kutsukilpailussa. Kuva: Tomi Hänninen

Joensuu muistuttaa, että pistesysteemin aiheuttamasta kannustimesta huolimatta kisoja on edelleen todella paljon.

– Kisoja on yksinkertaisesti liian paljon. Jokainen kisareissu on myös kallis järjestely, Joensuu painottaa.

Suosittelemme sinulle