Hyppää sisältöön

Suomen Nato-jäsenyys etenee: Turkin ulkoasiainvaliokunta hyväksyi ratifioinnin, Unkari äänestää ensi viikolla

Unkarin parlamentin on määrä äänestää Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista ensi viikon maanantaina. Myös Ruotsin jäsenyys on esillä, mutta siitä ei ole luvassa äänestystä.

Recep Tayyip Edrogan ja Sauli Niinistö.
Suomen Nato-tiellä seissyt Turkki on hyväksynyt jäsenyyden ratifioinnin ulkoasianvaliokunnassaan. Kuva: Adem Altan / AFP
Anni Huttunen,
Tomi Pyy
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Nato-jäsenyys otti torstaina merkittäviä edistysaskelia Turkin ja Unkarin parlamenteissa.

Turkissa maan ulkoasiainvaliokunta on hyväksynyt Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin. Valiokunta tuki Suomen liittymistä Natoon yksimielisesti.

Suomen ratifiointia koskevan esityksen esitteli apulaisulkoministeri Burak Akçapar, joka muistutti Turkki etenee nyt vain Suomen jäsenhakemuksen ratifioinnissa, ei Ruotsin.

– Suomi on prosessin alusta lähtien ollut toimissaan valmiimpi ja päättäväisempi vastaamaan maamme odotuksiin, Akçapar sanoi Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun mukaan.

Akçapar nosti istunnossa esimerkeiksi Suomen toimista muun muassa poliisin puuttumisen mielenilmaisuihin, joissa olisi ollut esillä Turkin terroristijärjestöiksi luokittelemien ryhmien tunnuksia sekä puolustustarvikevientiä koskeneiden rajoitusten poiston.

Ulkoasiainvaliokunta lähetti oman päätöksensä ratifiointiehdotuksen hyväksymisestä parlamenttiin, joka tekee lopullisen ratifiointipäätöksen.

Unkari vahvisti parlamentin istuntoaikataulun

Unkari taas ilmoitti, että sen parlamentti käsittelisi Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia ensi viikon maanantaina.

Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointi on parlamentin iltapäivän istunnon toisena aiheena ja Ylen tietojen mukaan ratkaiseva äänestys järjestetään aikaisintaan kello 17 Suomen aikaa.

Unkarin parlamentti käsittelee myös Ruotsin jäsenyyden ratifiointia, mutta äänestystä Ruotsin osalta ei ole luvassa.

Suosittelemme sinulle