Hyppää sisältöön

Viranomaisilta tiukat ohjeet Paraisten ”pummilinjan” bussikuskeille: enää ei haluta tilanteita, joissa lapsia heitetään ulos kesken matkan

Turun ja Paraisten välinen joukkoliikenne on aiheuttanut ongelmia, sillä osa matkustajista yrittää kulkea pidemmän matkan pummilla tietoisesti, osa taas tietämättään. Ely-keskus selvittää asiaa.

Kaksi matkustajaa valmistautuu nousemaan Fölin bussiin.
Turun ja Paraisten välillä kulkee bussi numero 801. Kuva: Arash Matin / Yle
Yrjö Hjelt

Mitä pitäisi tehdä, kun nuori lapsi matkustaa linja-autossa yksin ilman matkalle oikeuttavaa lippua? Tätä on pohdittu viime päivät Turun seudulla, kun bussinkuljettaja poisti autostaan kesken matkan 12-vuotiaan lapsen.

Turusta Paraisille asti matkustettaessa asiakkaan pitää ostaa Seutu+-lippu. Samalla bussilla voi matkustaa kuitenkin myös lyhyemmän matkan Kaarinaan asti, jolloin matkan voi tehdä Turun seudun joukkoliikenteen eli Fölin lipulla. Kummallakin liikenteellä on siis omat taksat.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen joukkoliikenteen projektipäällikkö Soile Koskela myöntää, että Turun ja Paraisten välinen Seutu+-liikenne on hankala, sillä liikennöinti hoidetaan samoilla keltaisilla linja-autoilla kuin myös Föli-liikenne.

– Matkustajan voi olla hankala tietää, mitä lipputuotetta käytetään. Kun auto tulee keltaisissa väreissä, niin mielikuva on, että tämä on Föli-liikennettä.

Matkustajien kannalta ongelmaa aiheuttaa se, että Föli-kortit eivät kelpaa Paraisille asti. Parainen kun ei kuulu Föli-kuntiin, mutta tätä eivät kaikki matkustajat tiedä.

– Ei voida missään nimessä olettaa, että matkustajat tietävät, mitkä kunnat ovat Fölin jäseniä ja mitkä eivät.

Soile Koskela sanoo, että Seutu+-liikenteen tilaajalla eli ely-keskuksella ja liikenteenharjoittajalla on paljon tekemistä, jotta sekaannuksilta vältytään.

– Yritämme parhaamme ja lisäämme ohjeistusta sekä linja-autopysäkeille että linja-autoihin.

Pummiajeluja tapahtuu tahallaan ja vahingossa

Fölin suunnittelupäällikkö Lauri Jorasmaa sanoo, että Turun ja Paraisten välillä tapahtuu tietoista pummilla ajamista.

– Kyllä sitä jonkin verran tapahtuu. Noustaan Föli-alueella kyytiin ja katsotaan huomaako kuljettaja, että ollaan Föli-alueen lipulla matkustamassa rajojen yli.

Ely-keskuksen joukkoliikenteen projektipäällikkö Markus Kivelä sanoo, että aina ei välttämättä ole kyse tahallisesta pummimatkustamisesta. Sekaannusta saattaa aiheuttaa se, että linja-autossa on kaksi kortinlukijaa sekä Seutu+:n että Fölin matkoille.

– Onhan se asiakkaalle hieman haastavaa. Tarkoituksemme on parantaa ohjeistusta autoissa, että mitä korttia pitää mihinkin laitteeeseen näyttää.

Kivelän mukaan tiedossa on kuitenkin myös se, että osa asiakkaista yrittää harjoittaa lippukikkailua eli pyrkiä Föli-lipulla Turusta Paraisille asti.

– Kuljettajahan ei tiedä, minne ihminen on menossa, kun tämä lippunsa Turussa leimaa. Se juuri tämän väärinkäytöksen mahdollistaa.

Liputontakaan lasta ei saa heittää ulos

Viikko sitten Yle uutisoi, että Turun ja Paraisten välisestä linja-autosta poistettiin 12-vuotias tyttö, joka oli yrittänyt Kaarinasta Paraisille Föli-kortilla. Uutisen jälkeen paljastui, että vastaavia tapauksia olisi ollut useita.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen joukkoliikenteen projektipäällikkö Soile Koskela kertoo, että asiat on käyty nyt Paraisten liikennöinnistä vastaavan LS-Liikennelinjat Oy:n edustajien kanssa läpi.

– Liikenteenharjoittaja on luvannut käydä tilanteen kuljettajien kanssa läpi, että miten jatkossa toimitaan. Lasten ja nuorten kanssa täytyy sitä pelisilmää autossa käyttää.

Markus Kivelä sanoo, että ely-keskuksen tietoon tulleet kyydistä poistamiset ovat olleet harvinaisia yksittäistapauksia.

– Missään tapauksessa heiteillejättöä ei voida hyväksyä. Pitäisi olla vähän opettavaisempi tapa. Osa kuljettajista osaa hoitaa asiakaspalvelutilanteita paremmin kuin toiset.

Suosittelemme sinulle