Hyppää sisältöön

Pariisissa kiivaat mielenosoitukset eläkeuudistusta vastaan jatkuvat, poliisi käyttänyt kyynelkaasua protestoijia vastaan

Suunnitelmat eläkeiän nostamisesta ovat johtaneet laajoihin mielenosoituksiin Ranskassa. Poliisin kerrotaan käyttäneen kyynelkaasua protestoijia vastaan Pariisissa.

Ammattiliittojen mukaan jopa 800 000 ihmistä olisi osallistunut mielenosoituksiin Pariisissa.
Anni Huttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Torstaina tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään Pariisissa eläkeiän nostoa vastaan, kertoo uutistoimisto AFP.

Paikallisten ammattiliittojen mukaan kaupungin kaduilla olisi ollut 800 000 ihmistä, mutta todelliset luvut lienevät huomattavasti maltillisempia.

Reuters kertoo mielenosoitusten sujuneen pääosin rauhallisesti. Osan mielenosoittajista kuitenkin kerrotaan heitelleen kiviä, ampuneen viranomaisia ilotulitteilla ja sytyttäneen roskapönttöjä tuleen, mihin poliisi on AFP:n tietojen mukaan vastannut käyttämällä kyynelkaasua.

Aiemmin päivällä mielenosoittajat myös tukkivat Pariisin Gare de Lyonin asemalle johtavia rautateitä aiheuttaen myöhästymisiä liikenteeseen.

Mielenosoitusten ohella eläkeiän nostoa on vastustettu laajoilla lakoilla.

Etenkin jätekuljettajien lakko on saanut huomiota, kun kuvat valtavista roskakasoista Ranskan kaduilla ovat levinneet mediassa. Yli kaksi viikkoa lakossa olleet jätekuljettajat ovat antaneet katujen täyttyä roskista, mikä esimerkiksi Le Monden mukaan on konkreettinen osoitus heidän tekemästään kovasta työstä.

Lakot aiheuttavat häiriöitä lukuisilla muillakin aloilla. AFP kertoo esimerkiksi Pariisin lentokentille laskeutuvia koneita uhkaavasta polttoainepulasta, johon kuljetusalojen ja jalostamoiden lakot ovat johtaneet.

Tyytymättömyyden taustalla on Ranskan hallituksen päätös nostaa eläkeikää kahdella vuodella 62:sta 64:n.

Presidentti Emmanuel Macronin johtama hallitus ei onnistunut saamaan tarvittavaa tukea uudistukselle, joten laki runnottiin läpi parlamentin ohi.

Tämä on johtanut presidentin rankkaan arvosteluun ja kahteen epäluottamusäänestykseen, jotka Macronin hallitus selvitti nipin napin maanantaina.

Lakkojen ja mielenosoitusten keskelläkin Macron on jatkanut eläkeuudistuksensa puolustamista sanoen, että se on paitsi Ranskan yleisen edun mukainen myös välttämätön.

Lähde: AFP, Reuters

Suosittelemme sinulle