Hyppää sisältöön

Kommentti: Parkenilla nähtiin taas suuria tunteita – Huuhkajat-fanin voimasana ja raivokas ele tiivistivät suomalaisten pettymyksen

Tanskalaiset eivät muista Parkenilla pelattua Suomi-ottelua Eriksenin sydänpysähdyksestä, vaan Rasmus Höjlundin show'sta, kirjoittaa Yle Urheilun Hinni Hirvonen.

Suomalaispelaajia kyllästyneenä.
Tanskalaiset juhlivat maalia suomalaisten edessä. Kuva: Lehtikuva
Hinni Hirvonen

Tanskan maajoukkueen kotipesästä Kööpenhaminan pimeään yöhön poistui toinen toistaan pettyneemmän näköisiä suomalaiskannattajia.

Vain hetkeä aiemmin Suomi oli taipunut kotijoukkue Tanskalle 1–3.

Vaikka suomalaisfaneista moni oli maansa myynyt, tulos oli odotettu: MM-kisojen pettymyksen jälkeenkin maailman 18. parhaaksi rankattu joukkue lähti iltaan suosikkina – siitäkin huolimatta, että joukkueiden edellinen kohtaaminen oli päättynyt EM-kisoissa Suomen 1–0-voittoon.

Suomen EM-historian avausottelusta ei kuitenkaan jäänyt päällimmäisenä voitto, vaan Christian Eriksenin saama sydänpysähdys. Siksi Suomen tähtihyökkääjä Teemu Pukki toivoikin ennen peliä ”pelkästään tavallista, hyvää jalkapallo-ottelua”.

Eriksen sydänpysähdys.
Christian Eriksenin sairaskohtaus järkytti syvästi jalkapallomaailmaa. Sittemmin hän on toipunut pelikuntoon ja edustaa nykyään Manchester Unitedia. Kuva: EPA-EFE

Voitto ei Parkenin illassa ollut Suomella lähellä, mutta tasapeli jäi reilun kymmenen minuutin päähän – kunnes Rasmus Höjlund iski vielä kahdesti ja viimeisteli hattutemppunsa villiten täysin täyden Parkenin ja hetkeä myöhemmin myös tanskalaismedian.

Aivan kaikki seisoivat ja taputtivat, aivan kuten jokaisen maalin kohdalla – niin turvallisuuden vuoksi pomppimiskiellossa olleessa kannattajakatsomossa kuin ”katkarapukatsomossakin”.

Äidit, tyttäret, vaarit, pojat, isät, mummot.

Jos Suomessa moni suuntaa autolle viisi minuuttia ennen päätösvihellystä, tanskalaisfaneista kukaan ei halunnut poistua stadionilta viileään iltaan. Ellei joukkuetta olisi kutsuneet mediatilaisuudet, olisivat kannattajat ja pelaajat voineet jäädä nauttimaan hetkestä vielä hyväksi toviksi.

Samaan aikaan suomalaispelaajat kiittivät nopeasti Kööpenhaminaan saapuneita 1 700 kannattajaa ja poistuivat pukukoppiin.

Spontaani huudahdus kajahti ilmoille samantien, kun suomalaiskannattaja astui Parkenin stadionilta pihalle:

– Perkele!

Kuin voimistaakseen sanomaansa huutaja läpsäytti kättään stadionin myyntikojuun.

huuhkajat kiittää.
Suomen joukkue kiitti faneja ja poistui pettyneenä pukukoppiin. Kuva: Lehtikuva
Tanska juhlii.T
Tanskan maalit villitsivät yleisön. Kuva: Lehtikuva

Tanska sai nyt sen, mitä siltä Suomea vastaan aina odotetaan. Voiton.

Ainakaan seuraavaan kahteenkymmeneenneljään tuntiin tanskalaiset eivät muista Parkenilla pelattua Suomi-ottelua Eriksenin sydänpysähdyksestä, vaan Rasmus Höjlund -show'sta.

Vasta 20-vuotias Atalantan superlupaus onnistui ohittamaan upeasti torjuneen Lukas Hradeckyn kolmesti. Suurehkon jalkapallomaan tapaan häntä verrattiinkin vaatimattomasti norjalaiseen ihmemies Erling Haalandiin.

Rasmus Höjlund tuulettaa.
Rasmus Höjlund nousi Tanskan sankariksi kolmella maalillaan. Kuva: EPA-EFE
Faneja Parkenilla.
Kuva: Lehtikuva

Parkenin maaliskuisessa illassa ei onneksi nähty toisintoa kesän 2021 tapahtumista. Siitä huolimatta runsaslukuinen fanijoukko sai Parkenin illassa kokea suuria tunteita ja iloa – molemmissa päissä.

Huuhkajien kannattajilla päivä oli ollut ennen ottelun alkua hieno. Lähes kaksituhatta kannattajaa vierasottelussa ei ole arkipäivää, ja vaikka kyseessä ei ollutkaan ennätys, oli lukema suurin karsintaotteluissa pitkään aikaan.

Kannattajien marssilla tunnelma oli katossa, kuten myös ensimmäistä kertaa vain Suomen kannattajilla vierasreissulla käytössä olleessa paikallisjunassa.

Faneja menossa junaan Kööpenhaminassa ennen Tanska-ottelua 23.3.2023.
”Jalkapallojuna”, luki Suomen faneille varatun paikallisjunan taululla. Kuva: Hinni Hirvonen / Yle
Lukas Hradecky.
Lukas Hradecky piti torjunnoillaan Suomea pitkään pystyssä, mutta ihan kaiken tielle hänkään ei venynyt. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Itseluottamus ja usko voittoon oli suomalaiskannattajilla ottelun alla kova.

Vielä ottelun aikanakin hurmos kesti puolisen tuntia. Jo kannattajamarssilla monesti kuultu, kapteeni Lukas Hradeckyn urotöitä Parkenilla kuvaileva kannatuslaulu raikui suomalaisvahdin loistotorjuntojen myötä tiuhaan.

Aiemmin Tanska-tappio olisi voitu ohittaa olankohauksella: näinhän tämän piti mennäkin, parempi voitti, perustappio.

Päävalmentaja Markku Kanerva muistutti kuitenkin karsintojen alla, että enää joukkueessa ei puhuta unelmista, vaan tavoitteista.

Samaa mieltä olivat Kööpenhaminan yöhön poistuneet suomalaiskannattajat.

– Olihan tämä odotettu tulos, mutta... Odotin silti enemmän.

Maalikooste: Tanska–Suomi 3–1

Suosittelemme