Hyppää sisältöön

Ruuhka vaaransi alaikäisten turvallisuuden nuorisopsykiatrian osastolla Oulussa, epäilee avi

Tarkastuskäynnin taustalla Oulussa olivat aluehallintovirastolle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset nuorten potilaiden hoidosta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Oulun yliopistollisen sairaalan valokyltti.
Nuorisopsykiatrian hoidon potilasturvallisuuden epäillään vaarantuneen Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Ukkonen,
Risto Degerman
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto epäilee potilasturvallisuuden vaarantuneen OYS:n nuorisopsykiatrian osastolla.

Viranomainen teki yllätystarkastuksen nuorisopsykiatrian osastolle tiistaina. Käynnin taustalla olivat aville tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset nuorten potilaiden hoitoon liittyen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella.

Yhteydenottojen mukaan potilaita on ollut nuorisopsykiatrian osastolla niin paljon, että käytettävissä olevat vuoteet ja patjat ovat loppuneet ja alaikäisiä potilaita on otettu tahdosta riippumattomaan hoitoon aikuisten psykiatriselle osastolle.

Erityisjärjestelyt harkitaan aina erikseen

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen perhe- ja sosiaalipalvelujen ja Oysin-psykiatrian osaston toimialajohtaja Leena Mämmi-Laukka sanoo, ettei potilasturvallisuus ole akuutisti vaarantunut.

– Mutta totta kai tiedostamme, että tässä tilanteessa riski on olemassa ja sitä pyritään kaikin keinoin vähentämään, Mämmi-Laukka sanoo.

Nuortenosastolla on tällä hetkellä kirjoilla 27 potilasta. Sairaansijoja siellä on kuitenkin vain 22 ja viisi potilasta on jouduttu sijoittamaan aikuisten osastolle. Myös lasten osastolle on välillä ollut sijoitettuna yksi potilas.

Mämmi-Laukka kertoo, että sijoittamisesta aikuisten osastolle päätetään joka kerta tapauskohtaisesti ja potilas voidaan sijoittaa aikuisten osastolle vain, jos siihen harkitaan olevan mahdollisuuksia esimerkiksi hänen ikänsä tai erillisten huonejärjestelyjen perusteella.

Tilanne nuorten psykiatrisessa hoidossa on ollut vaikea jo pitkään, mutta sitä on vuodenvaihteen jälkeen pahentanut myös se, että organisaatiomuutoksen aikana käytävien yhteistoimintaneuvottelujen aikana on ollut voimassa rekrytointikielto.

– Lisäksi nyt näyttää olevan niin, että koronapandemian aikainen nuorten pahoinvointi alkaa nyt konkretisoitua hoidon tarpeen lisääntymisenä, Mämmi-Laukka kertoo.

Enemmän aiheesta:

Itsetuhoisia nuoria on sairaaloissa niin paljon, että osa nukkuu yönsä käytävällä – ylilääkäri: "Yhteiskunnan on kysyttävä, miksi nuoret eivät selviä"

Suosittelemme sinulle