Hyppää sisältöön

Isot vesilätäköt saattavat yllättää autoilijan – ongelmapaikkoja ovat etenkin notkot, sillat ja sisäkaarteet

Haittaa liikenteelle ja vaaraa tienkäyttäjille voi koitua keväisin vesilammikoista, joita syntyy paikoin lumien sulaessa.

Vettä maantiellä, jonka reunalla on korkeat lumipenkat.
Vesi valuu tielle, kun sulavaa lunta riittää myös kaiteiden alla. Kuva on otettu kantatieltä 77 Pielavedellä torstaina. Kuva: Jukka Eskanen / Yle
Marja-Liisa Kämppi

Lumen sulamisesta kertyy keväisin jättilammikoita jopa valtateille.

Torstaina poliisi ja tieliikennekeskus varoittivat Kuopion moottoritielle kertyneestä vedestä. Tielle oli kertynyt isoja ja syviä lammikoita, ja tiellä sattui kaksi vesiliirrosta johtunutta liikenneonnettomuutta.

Projektipäällikkö Markku Honkimaa Keski-Suomen ely-keskuksesta kertoo, että sulamisvesistä ei saa aiheutua ongelmia ajoradalle. Tämä on määritelty maanteiden talvihoidon laatuvaatimuksissa, jotka sisältyvät tienhoitosopimuksiin.

Hoito-ohjeiden mukaan sadevesikaivot on pidettävä auki ja lumivalleihin avattava aukkoja lammikoituvilla kohdilla.

Lisäksi sisäkaarteissa tulisi madaltaa lumipenkkoja, mikä auttaa veden poistumista ojan puolelle.

Myös kaiteiden alustat ja valumia aiheuttavat lumisaarekkeet pitäisi poistaa.

– Pitäisi tehdä sohjo-ojia tien reunaan eli avata penkat niin, että vesi pääsisi karkaamaan tien luiskiin päin. Ainakin pois tieltä, että asfalttipäällyste ei vaurioidu, Honkimaa selittää.

Maanteiden lumipenkoille on säädetty enimmäiskorkeus, joka on pääsääntöisesti 80 senttimetriä ennen keväistä lumien sulamiseen varautumista.

Ohjeistus koskee kaikkia talvihoitoluokkia.

– Kyllä palautteita tulee ely-keskukseen pitkin talvea ja varsinkin näinä aikoina, Honkimaa myöntää.

Ongelmapaikoista voi ilmoittaa

Väylävirasto ennakoi jo, millainen on kevään kelirikko liikenneväylillä ympäri maan.

Vastuu lammikoiden ehkäisystä ja purkamisesta on kunkin hoitoalueen pääurakoitsijalla, jolla on velvollisuus olla selvillä tiestön kunnosta.

Autoilija voi ilmoittaa ongelmapaikoista tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100, joka vastaa ympäri vuorokauden.

Sieltä tieto kulkee oikealle pääurakoitsijalle sekä tienhoidon valvojalle, joka on käytännössä ely-keskuksen projektipäällikkö.

Kuinka nopeasti korjaus tapahtuu, kun liikennettä haittaavasta häiriöstä on ilmoitettu?

– Riippuu ongelmasta ja tilanteesta. Jos tie on poikki, lähdetään heti, muuten saattaa mennä pitempään, urakoitsijoilla on toimenpideajat. Se ei ole automaatio, että välittömästi ilmoituksesta ruvetaan toimenpiteisiin, Honkimaa toteaa.

Tienhoitourakat voivat olla suuriakin, esimerkiksi Honkimaan toimialueella Pohjois-Karjalassa on neljä urakkaa, joista jokainen sisältää noin tuhat kilometriä eritasoisia teitä.

Suosittelemme sinulle