Ranskassa pääosin rauhanomaiset mielenosoitukset yltyivät useilla paikkakunnilla väkivaltaisiksi yhteenotoiksi eilen torstaina.
Esimerkiksi Bordeaux'ssa mielenosoittajat sytyttivät kaupungintalon pääsisäänkäynnin tuleen. Tulipalo saatiin sammutettua nopeasti. Epäillystä sytyttäjästä ei ole vielä tarkempia tietoja.
Ranskan sisäministerin Gerald Darmaninin mukaan 457 ihmistä otettiin kiinni ja 441 poliisia ja muuta turvallisuusjoukkojen jäsentä loukkaantui eläkeuudistuksen vastaisissa mielenosoituksissa torstaina. Darmanin kertoi aiemmin, että etenkin Pariisissa pidätetyistä suurin osa on nuoria, joiden tiedetään kuuluvan äärivasemmistolaisiin ryhmiin.
Ranskan ammattiliitot väittävät, että torstain mielenosoituksiin osallistui 3,5 miljoonaa ihmistä. Maan viranomaiset taas arvioivat, että mielenosoittajia oli torstaina hieman yli miljoona.
Pariisissa mellakointia McDonald'sissa
Suurimmat levottomuudet nähtiin Darmaninin mukaan Pariisissa, jossa sytytettiin noin 900 tulipaloa mielenosoitusten yhteydessä. Ranskan sisäministeriön mukaan pääkaupungin mielenosoituksiin osallistui 119 000 ihmistä.
Pariisissa naamioituneet mielenosoittajat tuhosivat muun muassa liikkeiden ikkunoita ja puistonpenkkejä sekä hyökkäsivät McDonald’s-ravintolaan. Poliisi yritti saada mellakointia kuriin kyynelkaasulla ja tainnutuskranaateilla.
Poliisi joutui turvautumaan kyynelkaasun käyttöön myös Nantesin, Lorientin ja Lillen kaupungeissa. Rennesin kaupungissa poliisin kerrotaan käyttäneen vesitykkejä levottomuuksien taltuttamiseen.
Ranskan pääministeri Elisabeth Borne tuomitsi väkivaltaisuudet torstain mielenosoituksissa.
Borne kirjoitti Twitterissä, että ihmisillä on oikeus osoittaa mieltä ja tehdä erimielisyydet selväksi. Nyt nähtyjä väkivaltaisuuksia ja tuhoamista ei sen sijaan hänen mukaansa voi hyväksyä.
Ranskan ammattiliitot ja vasemmisto ovat kutsuneet torstain mielenosoituksia menestykseksi.
Kiistelty eläkeuudistus on tammikuusta lähtien saanut ranskalaiset kadulle yhdeksänä eri päivänä. Maan oppositio takaa, että mielenosoitukset eivät tule laantumaan.
Mielenosoitusten taustalla kiistelty eläkeuudistus
Tyytymättömyyden taustalla on Ranskan hallituksen päätös nostaa eläkeikää kahdella vuodella 62:sta 64:ään.
Presidentti Emmanuel Macronin johtama hallitus ei onnistunut saamaan tarvittavaa tukea uudistukselle, joten laki runnottiin väkisin parlamentin alahuoneen läpi ilman erillistä äänestystä.
Tämä on johtanut presidentin rankkaan arvosteluun ja kahteen epäluottamusäänestykseen, joista Macronin hallitus selvisi niukasti maanantaina.
Lakkojen ja mielenosoitusten keskelläkin Macron on jatkanut eläkeuudistuksensa puolustamista sanoen, että se on paitsi Ranskan yleisen edun mukainen myös välttämätön.
Kuningas Charlesin Ranskan-vierailua on lykätty
Buckinghamin palatsi kertoi tänään perjantaina, että Britannian kuningas Charles III ei vierailekaan Ranskassa 26.–29. maaliskuuta. Vierailun turvallisuus on jo jonkin aikaa herättänyt huolta Ranskassa mellakoinniksi välillä äityneiden mielenosoitusten takia.
Päätös lykkäyksestä tehtiin Macronin ja kuningas Charlesin käymän puhelinkeskustelun jälkeen. Ranskan presidentin virka-asuntona toimiva Élysée-palatsi kertoo vierailun siirtyneen sen vuoksi, että Ranskan ammattiyhdistykset suunnittelevat uusia mielenosoituskia ensi tiistaille.
Juttua korjattu kello 12.26: Ranskan sisäministerin sukunimi on Darmanin, ei Darman.
Juttua päivitetty kello 13.37: Lisätty tieto Kunigas Charles III:n vierailun siitymisestä.