Hyppää sisältöön

Sarjakuva-Finlandian sai alkoholismin varjossa eletystä lapsuudesta ja nuoruudesta kertova Kimmo Lustin teos

Sarjakuva-Finlandian voittajan valitsi oopperalaulaja Waltteri Torikka kymmenen finalistin joukosta.

Silmukka-sarjakuvateoksen kansikuva.
Silmukka-teos on Kimmo Lustin tähänastinen päätyö ja ensimmäinen täysimittainen albumi. Kuvassa sarjakuvateoksen kansi. Kuva: Suuri Kurpitsa
Heli Mansikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuoden 2023 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto on myönnetty Kimmo Lustin sarjakuva-albumille Silmukka. Tänä vuonna valinnan teki kymmenen finalistin joukosta oopperalaulaja Waltteri Torikka.

– Silmukka on riipaisevasti ja väkevästi kuvattuja satunnaisia muistoja alkoholismin varjossa eletystä lapsuudesta ja nuoruudesta. Lapsen hätä, yksinäisyys ja pelko pysäyttävät. Teoksen kuvallinen kerronta on herkkää ja jälki omaleimaista, Torikka perustelee valintaansa tiedotteessa.

Torikan mukaan turvattomuuden läpäisemä maailma tuntuu sydänalassa.

– Teos herättää ajatuksia ja kysymyksiä vanhemman vastuusta sekä alkoholin roolista suomalaisissa perheissä. Ajatuksia herättävä, vavisuttava ja tärkeä teos, Torikka perustelee.

Silmälasipäinen Kimmo Lust katsoo kohti kameraa. Taustalla näkyy tyhjiä penkkirivejä.
Kimmo Lustin sarjakuva-albumi Silmukka on tämän vuoden Sarjakuva-Finlandian voittaja. Palkinto julkistettiin tänään perjantaina Tampere Kuplii -tapahtumassa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Kimmo Lust on vuonna 1986 syntynyt järvenpääläinen sarjakuvantekijä. Sarjakuva-Finlandialla palkittu Silmukka on hänen tähänastinen päätyönsä ja ensimmäinen täysimittainen albuminsa. Sen on julkaissut sarjakuvakustantamo Suuri Kurpitsa.

Lust kertoi perjantaina Ylen haastattelussa, että hän tuntee palkinnosta ylitsevuotavaa hämmennystä ja kiitollisuutta. Omakohtaisen teoksen tekeminen ei aina ollut helppoa.

– No valehtelisin, jos en sanoisi, että sitä oli rankkaa tehdä. Se oli pitkä projekti.

Lust kertoo, että hän työsti teosta viisi vuotta.

– Se aika oli myös hyvin aktiivista omiin muistoihin ja kokemuksiin sukeltamista, ja tietenkin näiden muistojen ja kokemusten tuomista paperille. Kyllä siinä oli päiviä, että se tuntui todella vaikealta. Mutta samalla se tuntui ihan äärimmäisen tärkeältä päästä puhumaan lapsista ja nuorista, jotka asuvat kodeissa, joissa on päihteiden väärinkäyttöä.

Lustin töitä on aiemmin ilmestynyt omakustanteissa ja antologioissa. Hänen sarjakuvansa perustuvat yleensä omiin kokemuksiin ja käsittelevät usein tavalla tai toisella mielenterveyttä ja seksuaalisuutta.

Sarjakuva-Finlandia jaettiin nyt 16. kerran Tampere Kuplii -sarjakuvatapahtuman yhteydessä Tampereella. 5 000 euron tunnustuspalkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista.

Sarjakuvateoksesta otetussa kuvassa näkyy sarjakuvaruutuja, joissa piirretty hahmo yrittää saada äitiään heräämään.
Silmukka käsittelee kasvamista päihdeongelmaisen yksinhuoltajan ainoana lapsena ilman yhtään turvallista aikuista. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Vuonna 2022 julkaistiin noin 70 kotimaisin voimin toteutettua sarjakuva-albumia. Näistä ehdokkaaksi asetettiin yhteensä 54.

Tampere Kuplii ry:n asettama nelihenkinen valintalautakunta totesi teosten tason korkeaksi ja valinnan vaikeaksi.

Suosittelemme sinulle