Hyppää sisältöön

Keskustelu kaksoiskansalaisuudesta kuumentaa tunnelmia Ylen venäjänkielisessä vaaliohjelmassa

Ohjelmassa keskustellaan myös työperäisestä maahanmuutosta ja siitä, miksi vaalit eivät kiinnosta Suomen venäjänkielisiä.

Viisi henkilöä tilapäisessä TV-studiossa. Taustalla ikkunasta näkyy Eduskuntatalo.
Venäjänkieliseen vaaliohjelmaan osallistuivat Dmitry Gurbanov, Kamilla Sultanova, Sergei Kapanen ja Olga Davydova-Minguet. Ohjelman juonsi Levan Tvaltvadze. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Levan Tvaltvadze

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on iskenyt myös Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisiin. Monet ihmiset ovat törmänneet erilaisiin ongelmiin siksi, että heillä on myös Venäjän passi.

Asiasta käydään kiihkeää keskustelua Ylen venäjänkielisessä vaaliohjelmassa. Studioon kutsutut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että korostetun epäluuloinen asenne venäjänkielisiä kohtaan vaikeuttaa heidän integroitumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Itä-Suomen yliopiston professori Olga Davydova-Minguet sanoo, että vaikka ihmiset luopuisivat kaksoiskansalaisuudesta, epäluulo heitä kohtaan ei kuitenkaan katoa minnekään.

– Tiedän tapauksen, jossa henkilö ei päässyt opiskelemaan tiettyyn oppilaitokseen, vaikka hän läpäisi kaikki tentit ja luopui Venäjän kansalaisuudesta. Jopa hänen sukulaisensa luopuivat kaksoiskansalaisuudesta, mutta siitä huolimatta hän ei saanut opiskelupaikkaa. Tämä on iso ongelma, joka etäännyttää venäjänkielisiä suomalaisesta yhteiskunnasta.

Ylen venäjänkielisessä vaalikeskustelussa keskustellaan muun muassa kaksoiskansalaisuudesta.

Yrittäjä Sergei Kapanen on puolestaan sitä mieltä, ettei ongelma ole niinkään Venäjän kansalaisuus, vaan ihmisten ajattelutapa – se, kenen puolella hän on nykytilanteessa.

– Se, että minulla on venäläiset juuret, tarkoittaa, että minuun suhtaudutaan kysyvästi. Kun sota alkoi, asiakkaat saattoivat soittaessaan minulle bisnesasioissa kysyä, mitä mieltä olen tästä konfliktista. Kun sanoin, että haluan tietysti Ukrainan voittavan, he jatkoivat asioimista kanssani.

Poliittinen bloggaaja Dmitry Gurbanov arvelee, että mahdollisuus kaksoiskansalaisuuteen säilyy myös eduskuntavaalien jälkeen siitäkin huolimatta, että yhteiskunnallisessa keskustelussa on vaadittu tiettyjä rajoituksia toisen passin saamiselle.

– Kun Suomen tiedotusvälineissä käsitellään kaksoiskansalaisuutta, esille nousee yleensä kaksi teemaa. Ensimmäinen koskee venäläisiä oligarkkeja, jotka ovat saaneet Suomen kansalaisuuden. Toinen koskee tapauksia, joissa Venäjän kansalainen ostaa kiinteistön sotilaskohteen läheltä. Tavallisia kaksoiskansalaisia tämä keskustelu ei yleensä koske.

– Kaksoiskansalaisuuden lakkauttaminen olisi typerää esimerkiksi työperäisen maahanmuuton näkökulmasta. Suomalainen yhteiskuntahan tarvitsee sitä kipeästi, sanoo puolestaan inklusiivisen työelämän asiantuntija Kamilla Sultanova.

– Kaksoiskansalaisuus on käytännöllistä, ja sen avulla voimme houkutella työntekijöitä kylmään Suomeen.

Venäjänkielisessä vaaliohjelmassa keskustellaan myös työperäisestä maahanmuutosta, syrjinnästä ja äänestysaktiivisuudesta.

Suomeksi tekstitetty ohjelma on katsottavissa tänään klo 15 TV1:llä sekä Yle Areenassa.

Jutun on venäjän kielestä kääntänyt Heli Jormanainen.

Suosittelemme sinulle