Hyppää sisältöön

Kohta moni suomalainen saa automaattisesti halvempia sähkölaskuja – kokosimme tuoreimmat käänteet monimutkaisessa sähkötukiviidakossa

EU hyväksyi torstaina suomalaisille maksettavan sähkötuen. Sähköyhtiöt voivat alkaa lähettää huhtikuussa laskuja, joissa hyvitetään marras- ja joulukuun korkeita sähkölaskuja.

Tampereen sähkölaitoksen lasku ja käteistä rahaa.
Talven korkeista sähkölaskuista on tulossa hyvityksiä sadoille tuhansille kuluttajille, kun EU hyväksyi sähköhyvityksen maksamisen valtiontukena. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Jari Tanskanen

Kuluttajille maksetaan sähkötukea korkeista sähkölaskuista neljältä kuukaudelta, marras- ja helmikuun väliseltä ajalta. Tuen maksatus tapahtuu kahdessa erässä, ensimmäinen erä huhtikuussa ja toinen erä seuraavassa laskussa.

Hyvitys näkyy sähkölaskulla automaattisesti.

Osa kuluttajista on kuitenkin voinut jo saada huhtikuussa erääntyvän laskun, jossa tukea ei näy.

– Osa sähköyhtiöistä on voinut lähettää jo laskuja, joiden eräpäivä on huhtikuun alussa. Näissä laskuissa tukea ei ole voitu huomioida, vaan se siirtyy seuraavaan laskuun, sanoo johtaja Antti Paananen Energiavirastosta.

Sähkötukea saa vakituisessa asunnossa kulututetusta sähköstä, jonka laskun loppusumma ylittää 90 euron omavastuun. Hyvitystä ei saa sähkönsiirrosta.

Tuen piirissä ovat kaikki, jotka maksavat sähköstä yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Pörssisähköasiakkailla riittää, että laskun loppusumma ylittää 90 euroa.

Omavastuun ylittävästä summasta kuluttajalle hyvitetään puolet, mutta tuen enimmäismäärä on 700 euroa kuukaudessa.

Rahaa ei kuitenkaan hyvityksen yhteydessä tilitetä, vaan hyvitettävä summa alentaa sähkölaskun loppusummaa.

Tuki hyvitetään kahdessa erässä

Tuen toinen osa, eli tammi- ja helmikuun tukisumma, maksetaan seuraavassa laskussa. Osa kuluttajista maksaa sähkölaskun kuukausittain, jolloin hyvityksen saa jo toukokuussa. Useimmille sähkölasku tulee kuitenkin parin kuukauden välein, jolloin hyvitys siirtyy kesän alkuun.

Energiavirasto arvioi, että tuen piirissä olisi noin 900 000 asiakasta.

Määrä on kuitenkin pelkkä arvio, sillä pörssisähkön hinta on laskenut tuntuvasti alkuvuodesta, ja todennäköisesti tuen toisen erän saa ennakoitua harvempi kuluttaja.

Vaihtuiko sähkönmyyjä talvella

Kuluttaja saa tuen automaattisesti, eikä hänen tarvitse olla yhteydessä sähköyhtiön asiakaspalveluun.

Ainoa poikkeus on tilanteissa, joissa sähkönmyyjä on vaihtunut hiljattain. Uusi sähkönmyyjä ei voi maksaa hyvitystä edellisen sähköyhtiön aikaisesta kulutuksesta.

– Edellinen sähkönmyyjä tarvitsee asiakkaan tili- ja yhteystiedot, jotta tuen voi maksaa suoraan pankkitilille. Tässä kuluttajan kannattaa olla aktiivinen, muistuttaa Paananen

Sähköyhtiöillä vaikeuksia päivittää laskutusjärjestelmiä

Sähkötukea koskeva laki säädettiin Suomessa pikavauhtia, ja osa sähköyhtiöistä ei ole ehtinyt päivittää laskutusjärjestelmiä. Tähän mennessä jo toistakymmentä sähköyhtiötä on anonut Energiavirastolta lykkäystä tuen maksatukseen.

– Osa tarvitsee muutaman viikon järjestelmien päivittämiseen, osa jopa kolme kuukautta, sanoo johtaja Antti Paananen.

Energiavirasto päättää ensi viikolla hyväksyykö se sähköyhtiöiden lykkäysanomukset. Tuolloin myös sähkötuen maksaminen lykkääntyy.

Muitakin tukia tarjolla

Valtio maksaa kolmenlaista tukea isojen sähkölaskujen kanssa vaikeuksiin joutuneille. Automaattisesti tuleva sähkötuki ei vaikuta muiden tukien maksatukseen.

Alv-ale: Sähkön arvonlisävero on laskenut tilapäisesti 24 prosentista kymmeneen prosenttiin. Alempaa veroa peritään joulukuun alusta huhtikuun loppuun asti.

Verovähennys: Tammi-huhtikuun välisistä sähkölaskuista voi tehdä verovähennyksen, jos neljän kuukauden sähkölaskujen yhteissumma on vähintään 2 000 euroa. Summassa huomioidaan sähkön hinta ja perusmaksu, mutta ei sähkönsiirtoa.

Kelan tuki: Verovähennys edellyttää, että kuluttajalla on riittävästi tuloja vähennyksen tekemiseen. Jos tuloja ei ole tarpeeksi, vastaavaa tukea voi hakea Kelasta. Sitä voi saada vakituisen asunnon sähkölaskuun.

Mitä eroa on Kelan sähkötuella ja verottajan sähkövähennyksellä? Yle Jyväskylän toimittaja Minna Matintupa kertoo.

Voit keskustella aiheesta 25.3. klo 23 saakka.

Suosittelemme sinulle