Hyppää sisältöön

Esitys kirkolliskokoukselle: Kirkkoon kuulumatonkin voisi saada kirkkohäät

Kirkollisen vihkimisen voisi esityksen mukaan saada, vaikka puolisoista toinen ei kuulu kristilliseen yhteisöön.

Hääkakun aviopari.
Kuvituskuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Lore Korpelainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kirkkohallituksen täysistunto esittää kirkolliskokoukselle kirkkojärjestyksen avioliittoon vihkimistä koskevan säännöksen muuttamista. Esityksen mukaan kirkollinen avioliittoon vihkiminen olisi mahdollista, jos toinen vihittävistä on rippikoulun käynyt kirkon jäsen.

Tällä hetkellä molempien puolisojen tulee olla rippikoulun käyneitä ja kirkon jäseniä. Kirkollinen vihkiminen onnistuu nykysäännösten mukaan myös, kun vihittävistä toinen kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon tai kristilliseen uskontokuntaan Suomessa tai ulkomailla.

Esityksestä pyydetään vielä laintarkastustoimikunnan lausunto ennen sen viemistä kirkolliskokoukseen.

Esityksen tavoitteena on taata moninaistuneessa yhteiskunnassa kirkon jäsenelle mahdollisuus kirkolliseen vihkimiseen myös silloin, kun tuleva puoliso ei ole kirkon tai muun kristillisen yhteisön jäsen, todetaan Suomen evankelilais-luterilaisen kirkon verkkosivuilla.

Samalla turvattaisiin kirkon jäsenen oikeus harjoittaa uskontoa myös avioliittoon vihkimisen yhteydessä.

Kirkkojärjestyksen muutos tulee voimaan mahdollisimman pian sen hyväksymisen jälkeen, ei kuitenkaan ennen kuin kirkkolainsäädännön uudistus tulee voimaan.

Suosittelemme sinulle