Hyppää sisältöön

Suomessa tehdystä malminetsinnästä 81 prosenttia tapahtuu Lapissa – etsintä kiihtyy vihreän siirtymän vuoksi

Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta, jossa talous on ekologisesti kestävää ja kasvu perustuu muuhun kuin luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Ilmakuva osittain lumen peittämästä Kevitsan kaivosalueesta Sodankylässä.
Näkymä Bolidenin Kevitsan kaivokselle Sodankylässä. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Mia Sivula

Malminetsintä kääntyi viime vuonna kasvuun Suomessa ja maailmalla. Lapissa tehtiin viime vuonna peräti 81 prosenttia kaikesta Suomessa tehtävästä malminetsinnästä. Kairauskilometrejä kertyi 274.

Tiedot käyvät ilmi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tuoreesta raportista. Tukes on toimivaltainen kaivosviranomainen Suomessa.

Malminetsintä kääntyi kasvuun Suomessa ja maailmalla osin siksi, että vihreään siirtymään tarvitaan metalleja. Vihreällä siirtymällä tarkoitetaan muutosta kohti ekologisesti kestävää taloutta ja kasvua, joka ei perustu luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilisiin polttoaineisiin.

Malminetsinnästä Tukesille raportoi viime vuonna 54 yhtiötä. Yhtiöt investoivat Suomessa malminetsintään 80,4 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta oli 17,4 prosenttia.

Myös kaivostoiminnan louhinta kasvoi Suomessa viime vuonna. Louhinnasta raportoi yhteensä 22 yhtiötä 44 eri kaivokselta Suomessa. Malmi- ja hyötykivilouhintaa oli viime vuonna yhteensä 49,6 miljoonaa tonnia. Nousua oli edellisvuodesta 3,5 prosenttia.

Kaivosten kokonaislouhinta nousi edellisvuodesta 3,4 prosenttia. Määrällisesti se oli 119,4 miljoonaa tonnia. Kolme suurinta kaivosta olivat Terrafame, Kevitsa ja Siilinjärvi. Yhdessä niiden kokonaislouhinta muodosti 86 prosenttia kaikkien Suomen kaivosten kokonaislouhinnasta. Kevitsan kaivoksen kokonaislouhinta oli 36,4 miljoonaa tonnia.

Tukesin mukaan Suomessa toimivat kaivosyhtiöt investoivat viime vuonna 304 miljoonaa euroa toimenpiteisiin, joilla jatketaan kaivosten elinaikaa. Merkittävimmät investoinnit tehtiin Kevitsan, Kittilän, Kemin, Terrafamen ja Siilinjärven kaivoksilla.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle