Hyppää sisältöön

Supertähti toteutti Janne Ahosen sytyttämän unelman haamuhypyllä – tuskailevat suomalaiset saivat treenikutsun: ”Tulkaa Norjaan”

Jarl Magnus Riiber on säväyttänyt tällä kaudella mäkihyppysuorituksillaan. Viime viikolla Riiber pääsi hyppäämään lentomäestä, joka oli hänellä lapsuuden unelmana katsoessaan Janne Ahosen leiskautuksia.

Jarl Magnus Riiber jatkoi Lahdessa huimaa virettään.
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

LAHTI. Yhdistetyn norjalainen supertähti Jarl Magnus Riiber jatkoi hienoa hyppyvirettään myös maailmancup-kauden päätösviikonlopun aluksi Lahdessa.

Riiber liiteli varakilpailussa peräti 136 metriin eli kuusi metriä yli niin sanotun mäkikoon Lahden suurmäessä. Parisprintin kilpailuhyppyyn Riiberille pudotettiin lähtöpuomia yhdellä pykälällä. Silti norjalaisen hyppy kantoi 128 metriin, joka oli Itävallan Stefan Retteneggerin kanssa perjantain kovin noteeraus yhdistetyn miehiltä.

Riiber kehui hyppynsä jälkeen olosuhteita kilpailussa. Kevyehkö sumu ei tuntunut haittaavan tähteä.

– Oli hyvät olosuhteet. Ensimmäistä kertaa tuntui siltä, että täällä on vakaat olosuhteet. Usein täällä on aika tuulista. Pystyin hyppäämään kaksi kertaa hyvin, Riiber kuvaili Yle Urheilulle.

Norjalaisen mukaan Lahdessa on aina erityistä kisata. Hän tykkää etenkin siitä, että Lahden hiihtokeskus on niin kompakti.

– Hiihto, mäkihyppy ja yhdistetty ovat hyvin yhdessä. Tykkään tästä alueesta. Yleisöä on myös hiihtoalueella hyvin, Riiber kehui.

Jarl Magnus Riiber sulkee silmänsä Salpausselän kisoissa.
Jarl Magnus Riiber joutui kuitenkin lopulta pettymään parisprintissä, kun Saksa tuli ohi loppukirissä. Kuva: Tomi Hänninen

Yle Urheilun mäkihyppyasiantuntija Tommi Nikunen hehkutti Riiberin hyppyjen jälkeen Yle Puheella, että Riiber on tällä hetkellä viiden parhaan mäkihyppääjän joukossa erikoismäen kisaajat mukaan lukien. Planican MM-kisoissa Riiber liiteli 147 metriin.

Tuolloin Yle Urheilun asiantuntijoista pitkäaikainen Suomen maajoukkueen päävalmentaja Petter Kukkonen kehui hyppyä yhdistetyn lajihistorian kovimmaksi suoritukseksi.

Katso Jarl Magnus Riiberin huima hyppy MM-kisoissa!

Riiber otti kehut vastaan maltilla.

– On aina hienoa, että ihmiset uskovat potentiaaliini myös erikoismäen puolella. Nautin kuitenkin tällä hetkellä yhdistetystä, Riiber sanoo.

Riiberin kauteen on mahtunut lukuisia takaiskuja. Häneen iski suolistoloinen. Myös molemmat isovanhemmat kuolivat MM-kisojen kynnyksellä. Norjalainen oli kuitenkin iskussa MM-kisoissa. Hän nappasi neljä kultamitalia.

Riiber tiedostaa, että hän on joka tapauksessa hyvässä mäkihyppykunnossa.

– Sinänsä kunto ei ole yllätys, mutta on vaikea saada itsestä irti kisassa, Riiber kuvaili tilannettaan.

Lentomäkiunelma syttyi lapsena Janne Ahosta katsoessa

Norjalaistähdelle avautui myös viime viikolla hieno mahdollisuus, kun hän pääsi hyppäämään Vikersundin lentomäestä. Riiber lensi 240 metriin.

25-vuotiaalle Riiberille tilanne oli unelmien täyttymys.

– Se oli uskomatonta. Minulla oli unelmana lapsena päästä kokeilemaan lentomäestä, Riiber tunnelmoi ja kertoi myös Suomen Kuningaskotkalla olleen oma merkityksensä.

Riiber oli 8-vuotiaana katsonut Janne Ahosen hyppyjä ja nähnyt esimerkiksi ikonisen leiskautuksen Planican lentomäestä. Ahonen liiteli silloisiin maailmanennätyslukemiin 240 metriin, mutta kaatui hyppynsä.

– Se oli silloin mielestäni erityistä historiaa. Kun pääsin lentomäkeen, se oli todella hienoa, Riiber kehaisi.

Riiber ylsi siis Vikersundissa täsmälleen samoille metreille kuin Ahonen aikoinaan.

Suomalaiset yhdistetyn kärkinimet Ilkka Herola ja Eero Hirvonen ovat tuskailleet hyppyjensä kanssa jälleen läpi kauden. Lahden parisprintissä kaksikko oli mäen jälkeen kahdeksannella sijalla. Ero kärkijoukkue Itävaltaan venyi yli minuuttiin. Itävallan joukkueiden takana kolmantena olevaan Norjaan on matkaa 49 sekuntia.

Yle Urheilu kysyi mäkihypyssä loistavalta Riiberiltä, olisiko hänellä vinkkejä tuskaileville suomalaisille.

– Tulkaa treenaamaan meidän kanssa Norjaan, Riiber letkautti.

Suomen päävalmentaja Antti Kuisma kertoi myöhemmin ottavansa ilomielin vastaan kutsun Norjaan.

– Sen suuntaista yhteistyötä tässä tarvitaan kaikkien maiden välillä. Varsinkin kuin pienempien ja isompien maiden kanssa. Norjalaiset tekee paljon yhteistyötä. Se sataa kaikkien laariin, Kuisma totesi.

Yle välittää Salpausselän kisat suorana kanavillaan. Kaiken kisoista löydät liveseurannasta täältä.

Päivitetty kello 20.02. Lisätty parikilpailun lopputulokset hiihto-osuuden jälkeen ja Antti Kuisman kommentit.

Suosittelemme sinulle