Hyppää sisältöön

Kumpi kuva on aito? Testaa erotatko tekoälyn luoman kuvan kännykkäkuvasta

Jutussa olevassa pelissä on verrattu DALL-E 2 -tekoälytyökalun tuottamia kuvia puhelimella otettuihin kuviin.

Kaksi kuvaa satamasta. Toisen on tehnyt tekoäly, ja toinen on valokuva.
Kaksi kuvaa satamasta. Yhden on tehnyt tekoäly, toinen on valokuva. Kuva: Emmi Siljamäki / Yle, DALLE 2.0, grafiikka: Aalto Puutio / Yle
Sanel Sivac,
Emmi Siljamäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Tekoälyn avulla pystytään tuottamaan jo niin aidon näköisiä kuvia, että niitä on vaikea erottaa oikeista valokuvista. Kaikille avoimet tekoälytyökalut mahdollistavat visuaalisen tai jopa taiteellisen luomisen myös aiempaa laajemmalle ihmisjoukolle.

Tekoälyvisualisointia käytetäänkin apuna esimerkiksi teollisessa muotoilussa tai arkkitehtuurissa. Tekoälyn luomilla kuvilla on voitettu taidekilpailujakin.

Tekoälyn avulla tehtyihin kuviin liittyy kuitenkin myös uhkia.

Tekoälyn avulla voidaan vääristellä todellisia asioita tai kuvata epätodellisia tapahtumia. Tekoäly pystyy tuottamaan kuvia tai videoita, joissa esimerkiksi julkisuudesta tuttu henkilö tekee jotain kyseenalaista, eettisesti arveluttavaa tai laitonta, jolloin julkisuuskuva voi vääristyä tai tätä voidaan jopa epäillä rikoksista.

Jotta emme olisi harhaanjohdettavissa, on tärkeä oppia tunnistamaan, mikä kuvamateriaali on tekoälyn luomaa.

Alla olevassa pelissä on verrattu Open AI -tutkimuskeskuksen DALL-E 2 -tekoälytyökalun tuottamia kuvia puhelimella otettuihin kuviin.

Erotatko tekoälyn luoman kuvan aidosta valokuvasta?

Juttua varten haastateltiin Vere Designin palvelumuotoilijaa Paula Laitiota.

Suosittelemme sinulle