Hyppää sisältöön

Wolt-lähetit kokoontuivat aamupäivällä osoittamaan mieltä huonoista työoloistaan – kuski kertoo 12 tuntisesta päivästä, josta tienaa 70 euroa

Kampissa järjestetyssä mielenilmauksessa Wolt-lähetit kertovat, kuinka yritys ei kuuntele heitä päätöksissä, jotka koskevat lähettejä.

Wolt-lähetit poseeraavat ryhmässä kameralle Wolt-Marketin edessä Kampissa lähettien mielenosoituksen aikana. Edessä myös lähettien ruokareppuja pinottuna.
Wolt-sopimuslähetit järjestivät mielenosoituksen Helsingin Kampissa Wolt Marketin edessä. He haluavat, että Wolt kuuntelisi heitä päätöksenteossa. Kuva: Otso Karhu / Yle
Kaarlo Kulmanen,
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Vajaat neljäkymmentä Wolt-sopimuslähettiä kokoontui tänään aamupäivällä Kamppiin Wolt Marketin eteen osoittamaan mieltä yritystä vastaan.

Ylen haastattelemat lähetit halusivat pysyä nimettöminä, koska pelkäävät saavansa ongelmia tai menettävänsä työpaikkansa.

Lähettien yleisviesti oli sama: heidät pitäisi ottaa huomioon, kun Wolt suunnittelee heitä koskevia muutoksia.

Wolt-lähettien mielenilmaus Kampissa maaliskuussa. Kuvassa etualalla lähettireppu ja pyörä, taustalla mielenilmaus.
Wolt-sopimuslähetit kokevat, että asiat ovat huonontuneet sen jälkeen, kun yritys myytiin Yhdysvaltoihin. Kuva: Otso Karhu / Yle

Palkkiot koetaan pienemmiksi

Nimettömänä esiintyvä Wolt-lähetti kertoo, että kokee sopimuslähettien työstä saatavien ansioiden heikentyneen huomattavasti.

Hän kuvailee tilannetta ”orjuuttavaksi”.

– Wolt ei yhtiönä ole koskaan ollut rikkaampi, mutta lähettejä ei ole koskaan kohdeltu huonommin. Työolot olivat paremmat ennen kuin yhtiö myytiin yhdysvaltalaiseen omistukseen. Nykyisin meille maksetaan paljon vähemmän, vaikka yhtiö on kasvanut valtavasti, kuski kertoo.

Lähetin mukaan tehtäviä on suoritettava työpäivän aikana yhä enemmän.

– On tehtävä enemmän tunteja samalla, kun saa vähemmän palkkaa. Jotkut ystävistäni työskentelevät 12 tuntia päivässä kylmässä ja sateessa, eivätkä saa seitsemääkymmentäkään euroa, hän jatkaa.

Wolt myytiin yhdysvaltalaisomistukseen vajaa vuosi sitten. Kampin mielenilmaukseen osallistuneet lähetit kokevat, että yhteydenpito lähettien ja yrityksen välillä heikkeni heti yrityskauppojen jälkeen.

Toinen nimettömänä pysyvä lähetti kertoo mielenilmauksessa, että hänet on kutsuttu lähettien ja yrityksen yhteiseen tapaamiseen viimeksi noin vuosi sitten.

– Takeissamme lukee Wolt partner, mutta ei meitä kumppaneiksi lasketa. Muutoin meiltä kysyttäisiin mielipidettä tai edes tiedotettaisiin muutoksista paremmin, hän sanoo.

Hän toivoo, että kuljetuskeikoilla olisi viiden euron minimipalkkio. Lähetin mukaan hän on saanut yksittäisestä keikasta pahimmillaan alle neljä euroa.

Woltin mukaan alle neljän euron keikat ovat tyypillisesti sellaisia, joissa lähetti sijaitsee jo sen ravintolan kohdalla josta tilaus tulee ja toimitusmatka on joitakin kymmeniä metrejä.

Wolt-lähettien ruokareppuja kasattuna Wolt-Marketin eteen lähettien mielenilmauksessa Kampissa. Taustalla hymyilevä lähetti.
Wolt partner on lähettien mielestä harhaanjohtava termi, koska he eivät koe, että Wolt pitäisi heitä kumppaneina. Kuva: Otso Karhu / Yle

Sopimuksiin tullut muutoksia

Woltin Suomen maajohtaja Joel Järvinen kertoi perjantaina, että lähettien sopimuksiin on tullut muutoksia, mutta ne eivät itsessään liity omistajuusjärjestelyihin.

Taustalla on se, että lähettien käyttämään sovellukseen on tullut muutoksia.

Vuosia valmistellun muutoksen myötä muuttui tapa, millä palkkiot muodostuvat ja miten ne esitetään sovelluksessa. Nyt palkkio näytetään jo ennen keikkaa.

– Tämän lisäksi palkkio lasketaan entistä tarkemmin ajetun matkan mukaan. Aiemmin on käytetty navigaattoriarviota siitä, minkä verran matkaa ajetaan, Järvinen sanoo.

Järvisen mukaan palkkioissa myös huomioidaan enemmän yksittäiseen keikkaan liittyviä tekijöitä, kuten noudon suuruus, matka noutopaikalle ja kuljetuksen keskimääräinen pituus.

Uusi malli on ollut käytössä muutaman viikon

Järvinen sanoo, että pääkaupunkiseudulla muutaman viikon käytössä ollut uusi malli on näkynyt lähettien keskimääräisissä laskutuksissa muutaman prosentin muutoksina.

– En toki tiedä yksittäisten lähettien tienestejä, mutta muutoksen jälkeen palkkiot eivät ole romahtaneet, eikä se ole tarkoituksenakaan. Toisella viikolla siinä on ollut vähän nousua ja toisella vähän laskua, Järvinen sanoo.

Wolt-kuski näkee asian toisin: palkkiot voivat olla todella pieniä. Joskus yhdestä puolentoista tunnin keikasta voi saada rahaa vain 5,20 euroa.

Järvisen mukaan uudessa mallissa keikoista maksetaan eri tavoin: joistain keikoista maksetaan vähemmän kuin aiemmin, mutta on myös keikkoja, joissa korvaus on entistä suurempi.

– Mutta mitään valtavaa muutosta ei ole tullut. Esimerkiksi mitään keikkakohtaisen palkkion puolittumista ei ole tapahtunut, Järvinen sanoo.

Wolt-lähetti on kameraan selin ja katsoo kännykkää. Taustalla muita lähettejä, jotka osallistuvat mielenosoitukseen Kampissa Wolt-Marketin edessä.
Ylen haastattelemat Wolt-kuljettajat eivät mielellään kerro koko nimeään haastattelussa, koska pelkäävät sen tuovan ongelmia. Kuva: Otso Karhu / Yle

Lähettien mukaan ongelma on laajempi

Lähetit kertovat Kampissa myös muista muutoksista, joista heiltä ei kysytty etukäteen. Nimettömänä pysyvä lähetti kertoo muun muassa odotuskorvauksesta.

– Jos ravintola on myöhässä ruoan valmistuksessa, saimme ennen korvauksen odottelussa menetetystä työajasta. Tämä kuitenkin poistettiin, lähetti sanoo.

Kuljettajat myös toivoisivat, että Wolt palkitsisi ne lähetit, jotka ovat aktiivisia työssään.

– Olen vienyt näiden vuosien aikana yli 25 000 ruokalähetystä. Saan kuitenkin saman verran keikkoja kuin joku, joka tekee näitä hommia kerran pari kuussa, eräs kuljettaja parjaa.

Yksi nimettömistä läheteistä kokee, että työtä tehdään harmaalla alueella.

– Ei ole lakia, joka velvoittaisi Woltia pitämään meistä huolta. Eikä ammattiliittoa. Meidän on pärjättävä yksin, hän sanoo.

Toinen muistuttaa, että asiakkaan näkökulmasta lähetit ovat Woltin kasvot.

– Jos olemme onnettomia ja pettyneitä Woltiin, kuinka voimme olla edustavia ja iloisia, kun kohtaamme asiakkaan?

Sopimuksista, oikeuksista ja palkkioista on ollut toistuvasti erimielisyyksiä lähettien ja yrityksen kesken. Wolt-lähetit ovat järjestäneet aiemmin mielenosoituksia myös ainakin Tampereella ja Jyväskylässä.

Juttua muokattu 25.3.2023 kello 18.16: korjattu väite alle kolmen euron keikasta muotoon alle neljän euron keikka. Lisätty Woltin kommentti kyseisistä keikoista.

Ylen perjantai-dokkarissa vuonna 2020 käsiteltiin ruokalähetin työtä.

Suosittelemme sinulle