Hyppää sisältöön

Käräjäoikeus hylkäsi miehen ja naisen murhasyytteet Keravan henkirikoksesta – miehelle tuomio törkeästä kuolemantuottamuksesta

Oikeuden mukaan uhrin kuolema oli äkillinen ja yllättävä. Naisen osallisuudesta oikeus ei löytänyt näyttöä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden kyltti Vantaalla.
Tuomion antoi Itä-Uudenmaan käräjäoikeus. Kuvituskuva. Kuva: Jari Kärkkäinen/ Yle
STT

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi perjantaina miehen ja naisen murhasyytteet jutussa, jossa keravalaisen talon pihalta löytyi kuollut mies syyskuussa.

Oikeuden mukaan syytetty 39-vuotias mies syyllistyi sen sijaan pahoinpitelyyn ja törkeään kuolemantuottamukseen, joista hänet tuomittiin ehdottomaan vankeuteen.

Oikeuden mukaan mies löi uhria päähän ja kuristi tätä käsivarrellaan talon pihamaalla niin, että uhri kuoli. Naisen osallisuudesta tekoon oikeus ei löytänyt näyttöä.

Nainen kiisti houkuttelutarkoituksen

Mies ja uhri tunsivat toisensa noin 15 vuoden takaa, ja he olivat samassa työpaikassa.

Syyttäjän mukaan mies oli ollut vihainen ja mustasukkainen uhrille, koska tämä oli ryhtynyt seurustelemaan miehen entisen puolison kanssa. Mies kertoi tavanneensa syytetyn naisen edellisenä iltana.

Syyttäjän mukaan nainen houkutteli tapahtumailtana uhrin kotitalonsa luokse tarjoamalla tälle huumeita ostettavaksi. Syyttäjän mukaan mies ja nainen olivat suunnitelmallisesti yhdessä järjestäneet tilanteen, jossa uhri ei tiennyt miehen paikallaolosta ja jossa mies pääsi yllättämään uhrin.

Nainen kiisti houkuttelutarkoituksen. Hänen mukaansa tapaamisen piti alun perin tapahtua Keravan asemalla, mutta koska uhrin tulossa Keravalle kesti, nainen, syytetty mies ja muutama muu heidän seurassaan ollut henkilö olivat jo ehtineet siirtyä naisen asunnolle.

Tuomittiin kuoleman aiheuttamisesta törkeällä huolimattomuudella

Naisen asunnolla syntyi riitaa kahden seurueessa olleen miehen välillä, jolloin nainen käski kaikkia lähtemään.

Uhri saapui talolle juuri kun osa porukasta oli lähdössä autolla pihasta. Nainen kertoi käyneensä sulkemassa pihatien portin, minkä jälkeen hän näki miehen ja uhrin toistensa kimpussa.

Mies kertoi, että uhri oli ensin lyönyt häntä, minkä jälkeen he olivat kaatuneet maahan painimaan. Hän sanoi pitäneensä uhria otteessaan enintään puoli minuuttia.

Oikeus katsoi, että uhrin kuolema oli ollut äkillinen ja yllättävä ja siihen olivat osaltaan vaikuttaneet uhrin päihtymystila ja muut altistavat tekijät.

Mies oli itse kertonut pitäneensä uhria otteessa, jonka hän oli oppinut järjestyksenvalvojakurssilla ja jossa hän tiesi olevan tukehtumisen vaara. Oikeus huomioi myös sen, että mies oli kuristamisen jälkeen lähtenyt pois paikalta tarkistamatta uhrin vointia.

Oikeuden mukaan teossa ei kuitenkaan ollut viitteitä suunnitelmallisuudesta. Näin ollen se katsoi, että mies aiheutti uhrin kuoleman törkeällä huolimattomuudella ja tuomitsi hänet neljän vuoden vankeuteen.

Suosittelemme sinulle