Hyppää sisältöön

Auto piti vaalimainoksen numeroa nopeusrajoituksena ja kiihdytti vauhtia – Väylävirasto: lisävaruste on valmistajan vastuulla

Väyläviraston asiantuntijan mukaan liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä on lisävaruste, jolle ei ole suomalaisia testejä. Pohjalaismiehen auton vakionopeudensäädin tulkitsi vaalimainoksen liikennemerkiksi.

Auton vakionopeudensäätimen ohjausviiksi kuvattuna läheltä. Taustalla näkyy auton mittaristoa.
Kuvituskuva auton vakionopeudensäätimen ohjainviiksestä. Uudemmissa autoissa vakionopeudensäädin voi mukauttaa auton nopeuden muuhun liikenteeseen. Kuva: Juuso Kääriäinen / Yle
Juuso Kääriäinen

Eduskuntavaaliehdokkaiden tienvarsimainokset sekoittavat jälleen autojen automatiikkaa.

Torbjörn Nyholm ajoi hiljattain Pedersören Sundbyssä vakionopeudensäädin päällä vaalimainoksen ohi.

Yllättäen hänen autonsa kiihdytti nopeuden 100 kilometriin tunnissa tiellä, jonka nopeusrajoitus on 80 kilometriä tunnissa.

Nyholmin auto piti vaalimainoksen numeroa nopeusrajoituksena.

Muutama päivä sitten vastaava tapaus sattui Pohjois-Savossa, jossa auto päätteli nopeusrajoitukseksi 110 kilometriä tunnissa.

Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael Appel kertoo, että kuljettaja vastaa aina auton nopeudesta.

– Meillä ei ole Suomessa hyväksyttyjä robottiautoja. Kuljettajan pitää olla tarkkaavainen, eikä olla vaaraksi muille tienkäyttäjille.

Appel ei henkilökohtaisesti luottaisi siihen, että auton järjestelmä tulkitsee nopeusrajoitukset oikein.

– Olen itse huomannut, ettei auto lue kaikkia liikennemerkkejä, Appel sanoo.

Vaalimainonnan sääntöjä ei ole tarpeen päivittää

Vaalimainoksissa ei saa käyttää sellaista sisältöä, fonttia tai väriä, joita käytetään liikennemerkeissä.

Mainosta ei saa myöskään sijoittaa liikennemerkin tai liikennevalon päälle tai läheisyyteen.

Uusien autojen kyky lukea nopeusrajoituksia ei tarkoita, että vaalimainonnan sääntöjä pitäisi muuttaa. Se, että auto järjestelmineen toimii niin kuin on tarkoitus, on täysin valmistajan vastuulla, muistuttaa Väyläviraston asiantuntija Jukka Hopeavuori.

Hopeavuori sanoo, että liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä on autoissa lisävaruste, jonka valmistajat voivat itse suunnitella parhaaksi katsomallaan tavalla.

Koska liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä on lisävaruste, sille ei myöskään vaadita suomalaisia testejä.

– Autonvalmistajien pitää valmistaa autot suomalaisten määräysten mukaisesti. Tällä ei ole mitään tekemistä itse vaalimainonnan kanssa, Hopeavuori sanoo.

Autojen liikennemerkkien tunnistusjärjestelmälle ei ole vielä luotu direktiivejä, joten autoilijoiden pitää olla tarkkaavaisia siitä, että auto tulkitsee liikennemerkit oikein.

EU on kuitenkin suunnitellut uusiin autoihin nopeusrajoituksia seuraavaa järjestelmää. Iltalehden mukaan järjestelmästä tulisi pakollinen EU:ssa vuodesta 2024 alkaen.

Juttu perustuu Sofi Nordmyrin artikkeliin Svenska Ylellä: Bilen ändrade hastighet enligt valreklamen längs vägen – på förarens ansvar att vara observant

Suosittelemme sinulle