Hyppää sisältöön

Herkuttelijoiden himoitsemat tryffelit ovat Syyrian köyhille vaarallista kultaa – Isis ja maamiinat tappaneet toistasataa kaivajaa

Köyhät syyrialaiset poimivat tryffeleitä suurista vaaroista huolimatta. Isis ja maamiinat ovat tappaneet Syyrian aavikoilla viime kuukausien aikana yli 150 tryffelinpoimijaa.

Tryffeliä esiteltiin torilla Syyrian Damaskoksessa vuonna 2019.
Syyrialaiset tryffelit ovat laadultaan korkeatasoisia ja siksi arvokkaita. Kuva: Youssef Badawi/EPA-EF/AOP
Sampo Vaarakallio

Äärijärjestö Isis on tappanut 15 tryffelinpoimijaa Keski-Syyriassa torstaina. Osa tapetuista oli siviilejä ja osa Syyrian hallituksen puolella taistelevia sotilaita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Isis-terroristit tappoivat tryffeleiden kaivajat viiltämällä heidän kurkkunsa auki.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan 40 muuta poimijaa on kateissa Haman lähellä tehdyssä hyökkäyksessä.

Syyriassa on helmikuun jälkeen saanut surmansa ainakin 150 tryffelinpoimijaa. Osa on kuollut äärijärjestö Isisin iskuissa ja osa aavikolle kylvettyihin maamiinoihin.

Tryffelien etsijät ovat viime vuosina olleet Isisin toistuvien hyökkäysten kohteena Syyrian keski-, koillis- ja itäosissa. Ihmisiä on myös siepattu.

Tryffeleitä on aavikkoalueella, jossa on edelleen paljon Isisin terroristeja.

Köyhyys ajaa tryffeleiden perään - ja kuolemanvaaraan

Tryffeleiden poiminta Syyrian aavikoilla on vaarallisuudestaan huolimatta suosittua. Ihmiset rientävät helmi-huhtikuun tryffelisadon perässä aavikolle, vaikka heitä varoitetaan jatkuvasti miinoista ja Isisin terroristeista.

Hyvätasoisesta tryffelistä saattaa saada jopa 25 euroa kilolta. Syyrialaisen kuukauden keskipalkka on alle 18 euroa. 12 vuotta jatkunut sota on romahduttanut Syyrian talouden.

Syyrian aavikolla Haman ja Aleppon alueella kasvavat tryffelit kuuluvat laadultaan maailman parhaimpien tryffeleiden joukkoon.

Syyrialaisia tryffeleitä viedään Irakiin ja Libanoniin. Niitä myös salakuljetetaan äveriäisiin Persianlahden maihin Jordanian kautta.

Lähde: AFP

Suosittelemme sinulle