Hyppää sisältöön

Kuusakoski alkaa kierrättää terästä Kemin Veitsiluodossa, sillä Pohjois-Suomen ja -Ruotsin teollisuudessa on valtavat markkinat

Vuonna 2025 valmistuva teräksenkierrätyslaitos prosessoi Kemissä hiilivapaata kierrätysterästä pohjoisen terästeollisuuden kasvavaan käyttöön.

Kartta Perämeren pohjukasta.
Kemin kierrätyslaitos palvelee logistisesti sekä Suomen että Ruotsin terästeollisuutta. Kuva: Kuusakoski Oy
Tiinamaija Rantamartti

Kemin Veitsiluotoon rakennettavasta hiilivapaasta teräksenkierrätyslaitoksesta tulee Kuusakoski-konsernin pohjoisin kierrätyslaitos.

Kemissä yhtiö keskittyy kierrättämään erityisesti juuri terästä ja prosessoimaan sitä teollisuudelle soveltuvaan muotoon. Laitos valmistuu vuonna 2025.

– Terästeollisuuden kehitys Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa tulee olemaan niin valtavaa tulevaisuudessa, että tämä palvelee logistisesti hyvin nimenomaan näitä tehtaita, sanoo Kuusakoski oy:n vastuullisuus- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Tuomas Haikka.

Tällä hetkellä niin terästä kuin muitakin metalleja erotetaan ja prosessoidaan Kuusakosken tehtaalla Heinolassa.

Kemin laitokselle keskitetään Suomesta kerättävien kierrätysteräksien käsittely. Kuusakoski ostaa kierrätettäviä metalleja paitsi sopimusasiakkailtaan, myös metalliromua kerääviltä yksittäisiltä toimijoilta.

Kierrätysterästä vapautuu kaiken aikaa suuria määriä muun muassa rakentamisesta, infrasta, prosessiteollisuudesta, kuluttajatuotteista ja liikennevälineistä, kuten autoista.

Kuusakoskella on Suomessa, Ruotsissa ja Virossa kattava oma kierrätysverkosto. Suomessa kierrätyspalvelupisteitä on parisenkymmentä.

Veitsiluodossa on metsäyhtiö Stora Enson jäljiltä toimiva rautatieyhteys ja satama mahdollistaa kierrätysteräksen järkevän tuonnin ulkomailta.

– Esimerkiksi, jos jossain puretaan kaasuputki, se voidaan tuoda osina laivalla Kemiin, missä materiaali käsitellään teräslajeittain käyttökelpoiseksi terästehtaille, Tuomas Haikka kertoo.

Raaka-ainetta pohjoisen terästehtaille

Veitsiluodon uusi laitos tuottaa uuden teknologian avulla aiempaa puhtaampia kierrätysraaka-aineita ja parantaa laadullista erottelukykyä. Tuomas Haikan mukaan tästä hyötyy sekä myyjä että ostaja.

– Esimerkiksi juuri teräksen osalta eri ruostumattomat teräslaadut pystytään lajittelemaan entistä tarkemmin kierrätyslaitoksella, se lisää tuottavuutta sekä meillä että teollisuudessa. Prosessointikyky kehittyy parempaan suuntaan.

Kierrätysteräksen kysyntä on kovassa kasvussa Pohjois-Suomen ja -Ruotsin terästeollisuudessa.

Esimerkiksi Outokummun Tornion tehtaan ruostumattomassa teräksessä on kierrätysainesta keskimäärin 87 prosenttia ja myös ruotsalaisen SSAB:n teräksentuotannosta 45 prosenttia perustuu kierrätysteräkseen. Molemmat ovat Kuusakosken asiakkaita.

– Veitsiluodon laitoksen perustamisessa on se ajatus, että Pohjois-Suomesta saatavan kierrätysteräksen ei tarvitse matkustaa etelään käsiteltäväksi ja sieltä takaisin pohjoisen teollisuuteen. Raaka-aine tulee mahdollisimman läheltä, Tuomas Haikka sanoo.

”Kemin investointi vie Kuusakosken kehityksen kärkeen”

Kuusakoski on Pohjoismaiden johtava metallinkierrättäjä. Vuonna 2021 Suomessa, Ruotsissa, Virossa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa toimiva konserni otti vastaan lähes miljoona tonnia metalleja. Niiden kokonaiskierrätysaste oli Tuomas Haikan mukaan noin 97 prosenttia.

– Metallikierrätys on Suomessa ja maailmalla jo erittäin merkittävän kokoinen bisnes. Kaikille kierrätysmetalleille on kysyntää.

Tuomas Haikka tähdentää, että vihreä siirtymä jyllää voimallisesti etenkin terästeollisuudessa ja koko toimitusketju on siirtymässä kohti hiilineutraaliutta. Kemin investoinnissa Kuusakoski nousee hänen mukaansa kehityksen kärkeen, kun se prosessoi kierrätysterästä päästöttömästi.

– Meillä ei ole tiedossa, että missään päin maailmaa olisi toiminnassa vastaavanlainen täysin päästötön laitos.

Suosittelemme sinulle