Hyppää sisältöön

Ohjaako vaalikone äänestyspäätöstä? Media käyttää vaalikoneissa agendavaltaa, muistuttaa politiikan tutkija

Media pystyy vaalikoneilla vaikuttamaan siihen, mitä asioita nostetaan julkiseen keskusteluun vaalien alla. Tutkimusten mukaan vaalikoneet vaikuttavat erityisesti nuorten äänestyskäyttäytymiseen.

Media käyttää vaalikoneiden kautta agendavaltaa, sanoo politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta.
Lotta Sillanmäki

Vaalien alla moni etsii vaalikoneista sopivaa ehdokasta, jolle voisi äänensä antaa. Ensin täytyy kuitenkin valita vaalikone tai useampi täytettäväksi.

Media käyttää vaalikoneiden kautta agendavaltaa eli valtaa päättää, mitä asioita nostetaan tai ei nosteta julkiseen keskusteluun politiikan asialistalle, sanoo politiikan tutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta.

– Siinä on myös algoritmista valtaa. Eli kun mediatalot rakentavat näitä vaalikoneita, niin siinä tehdään paljon valintoja. Mitkä asiat painottuvat, painottuuko enemmän puolue vai ehdokas? Minkälaisia teknisiä asioita mietitään? Vaalikoneen voi tehdä hirveän monella eri tavalla, Vuorelma pohtii.

Vuorelman mielestä mediatalojen olisikin tärkeä tunnistaa vaalikoneiden ohjaava vaikutus etenkin nuorten äänestyskäyttäytymiseen.

Esimerkiksi Tampereen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa yli puolet nuorista sanoo vaalikoneiden vaikuttaneen äänestyspäätökseen.

– Yksi selittävä tekijä on se, että nuoret käyttävät paljon enemmän vaalikoneita tiedonhankintaan, kun taas iäkkäämmät käyttävä esimerkiksi ajankohtaisohjelma ja tv-uutisia, Vuorelma sanoo.

Vaalikoneista ja median vallasta keskusteltiin Viimeinen sana -ohjelmassa.

Ylen politiikka ja yhteiskunta -toimituksen päällikkö Paula Pokkinen ei näe, että vaalikoneet rajoittaisivat teemoja, joista vaaleissa saa puhua, vaan vaalikoneet päinvastoin runsauttavat keskustelua.

Pokkisen mukaan media käyttää vaalikoneissa samanlaista valtaa kuin journalismissa muutenkin, eli valtaa laatia kysymyksiä.

– Sehän on kaikkien toimitusten ydintehtävä: kysyä oikeanlaisia kysymyksiä, Pokkinen kiteyttää.

Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppisen mielestä vaalikoneet ovat ”paras asia sitten naisten äänioikeuden”. Kauppinen kuvailee vallan siirtyvän vaalikoneissa medialta äänestäjille ja ehdokkaille.

– Mikään muu keino ei takaa sitä, että yhtä laaja joukko ehdokkaita, jotka eivät ole mitenkään julkisuudessa toimivia, pääsee niin suuren yleisön kanssa tekemisiin ja saa kertoa omista mielipiteistään ja ajatuksistaan yleisölle. Se on ihan valtavan iso valta heille.

Toisaalta myös yleisö voi saada vaalikoneista enemmän tietoa kuin ehdokkaat itse muutoin toisivat esille.

– Jos menet Hakaniemen torille, otat sieltä flaijereita ja katsot, mitä ehdokkaat kertovat itsestään, niin et saa läheskään sellaisia vastauksia kuin vaalikoneesta, Kauppinen sanoo.

Paula Pokkinen on tässä asiassa samoilla linjoilla Kauppisen kanssa.

– Se on mahdottoman demokraattinen apparaatti, jossa ensikertalainen ehdokas on aivan samassa asemassa kuin vaikka joku vuosia ministerinä toiminut ehdokas.

Katso koko Viimeinen sana -lähetys Yle Areenasta.

Suosittelemme sinulle