Hyppää sisältöön

Jenny Rautionaho kaatui pahasti ja jokin loksahti kohdalleen – valmentaja povaa nousua jopa lähelle maailman huippua

Jenny Rautionahon loppukausi mäkihypyn maailmancupissa sujui nousujohteisesti. Ensi kaudeksi tähtäin on fysiikan kehittämisessä ja kisojen kärkikymmenikössä.

Jenny Rautionaho naisten mäkihypyn harjoituksissa Planicassa 21.2.2023.
Mäkivalmentaja Ossi-Pekka Valta ja Yle Urheilun asiantuntijat uskovat, että Jenny Rautionaho voi nousta tulevaisuudessa yhä lähemmäs maailman huippua. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Ossi Saarinen,
Petra Manner,
Riikka Smolander-Slotte
Avaa Yle-sovelluksessa

Salpausselän kisat nähdään Ylen kanavilla viikonloppuna. Suora lähetys Lahdesta jatkuu TV2:ssa ja Yle Areenassa lauantaina klo 11.25.

Mäkihyppääjä Jenny Rautionaho sai kaudelleen positiivisen päätöksen, kun hän sijoittui 12:nneksi Salpausselän kisoissa.

Rautionaho ponnisti ensimmäisellä kierroksella hieman liian aikaisin ja jäi 114 metriin. Toisen kierroksen hyppy osui paremmin ja kantoi 118,5 metriä. Samalla hän nousi tuloslistalla neljä sijaa.

26-vuotiaan Rautionahon kausi sai helmikuussa hurjan käänteen, kun hän kaatui Willingenin suurmäessä. Suomalaishyppääjä vietti sairaalahoidossa useamman päivän.

MM-kisoihin Planicaan saapui sisuuntunut Rautionaho, joka sijoittui normaalimäessä 16:nneksi ja suurmäessä 13:nneksi. MM-kisojen jälkeen rovaniemeläinen nakutti tasaisesti maailmancupissa sijoille 11–16.

– Ilmeisesti piti kaatua, että jotkut palikat loksahtivat kohdilleen ja hyppy alkoi kulkea, Rautionaho hymyili Lahden mäkimontussa perjantai-iltana.

– On intoa jopa lähteä uuteen kauteen, kun tietää, ettei kärkikymmenikkö ole kaukana ja voi jatkaa samaa rataa.

Rautionaho liiteli 5. helmikuuta Willingenissä 128,5 metriin, mutta horjahti alastulossa ja kaatui.

Yle Urheilun asiantuntijan Janne Ahosen mukaan Rautionahon kesäharjoittelu onnistui, minkä takia hyvää kautta voitiin odottaa.

Ahonen painotti, että vielä muutama viikko sitten paikka 15 parhaan joukossa irtosi onnistumisilla. Nyt siihen ei vaadittu edes nappisuoritusta.

– Kun itseluottamusta tulee, ei tarvitse niinkään kontrolloida enää. Tiedostamattakin pystyy lataamaan lisää tehoa hyppyyn. Sitä kautta menestys ja taso nousevat. Nyt vaikka teki vähän virheitäkin, niin silti hienoja hyppyjä, Ahonen kehui.

Rautionaho on kärsinyt uransa aikana monista loukkaantumisista. Pari viime vuotta ovat olleet ehjempiä, mikä on näkynyt tuloksissa. Asiantuntija Tommi Nikunen uskoo, että Rautionaho voi nousta lähelle huippua, jos sama meno jatkuu.

– Fysiikkaa pitää kehittää vielä. Ehkä jokaisella osa-alueella on kehitettävää, jos vertaa ihan maailman huippuihin. Isoista asioista ei ole enää kiinni. Se on täysin saavutettavissa.

Rautionahon toisen kierroksen hyppy Salpausselän kisoissa nosti hänet sijalle 12.

Naisten mäkimaajoukkueen valmentaja Ossi-Pekka Valta on samaa mieltä. Hänen mukaansa Willingenin kaatumisesta johtunut tauko saattoi tehdä vain hyvää Rautionahon kehittymiselle.

Valta näkee, että kaatumisen jälkeen sairasvuoteella lepäsi nälkäinen mäkihyppääjä. Hyppääminen oli jo silloin hyvällä mallilla.

– Mahdollisuudet ovat tietysti mihin vaan. Kärkikymppiin ja kärkikolmikkoon.

Ennen ensi kautta Rautionaho ja muut mäkihyppääjät pääsevät kuitenkin ansaitulle lomalle. Lomasuunnitelmatkin ovat jo valmiina.

– Opettajilta tuli sellaista kyselyä, että milloin tulen kouluun, joten lomailen varmaan koulun merkeissä. Sitten meillä on vielä normaalimäen SM-kisat huhtikuussa.

Lahdessa mäkiksan voittoon hyppäsi japanilainen Yuki Ito. Maailmancupin voiton oli jo aiemmin varmistanut itävaltalainen Eva Pinkelnig.

Rautionaho oli cupin kokonaiskisan 27:s ja miestenkin joukkue mukaan lukien kauden paras suomalainen mäkihyppääjä. Julia Kykkänen oli Salpausselällä 25:s ja maailmancupissa 41:s.

Suomen mäkihypyn kärjessä olisi tilaa muillekin, myöntää valmentaja Valta.

– Kapea se on kieltämättä joo. Se vaatii Juliallakin samat palikat kohdalleen ja homma toimii. Tehdään työtä ja uskotaan siihen. Hyvällä fiiliksellä eteenpäin.

Maailmancupin lopputulokset
1. Eva PinkelnigAUT1662
2. Katharina AlthausGER1497
3. Ema KlinecSLO1281
27. Jenny RautionahoFIN201
41. Julia KykkänenFIN57

Suosittelemme sinulle