Hyppää sisältöön

YK:n raportti syyttää sekä Venäjää että Ukrainaa sotavankien teloittamisesta – Ukrainan ulkoministeriö reagoi kovasanaisesti

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan sotavankien huonosta kohtelusta siitä asti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli vuosi sitten.

Ihmiset ovat kerääntyneet kultaisiin liinoihin käärittyjen hauta-arkkujen ympärille.
Omaisia osallistui ukrainalaisten sotilaiden hautajaisiin Poltavassa 22. maaliskuuta. Kuvituskuva. Kuva: Ihor Tkachov / AFP
STT

Sekä Ukraina että Venäjä ovat teloittaneet sotavankejaan, kertoi Yhdistyneet kansakunnat (YK) perjantaina. Järjestö ilmoitti olevansa hyvin huolissaan teloituksista.

YK:n Ukrainassa toimivan ihmisoikeuksien tarkkailuoperaation johtaja Matilda Bogner sanoi, että järjestö on kirjannut teloituksia molemmilla puolilla.

– Olemme syvästi huolissamme jopa 25 venäläisen sotavangin sekä taistelukyvyttömien ihmisten välittömistä teloituksista, jotka olemme dokumentoineet, Bogner sanoi lehdistötilaisuudessa Kiovassa perjantaina.

Välitön teloitus tarkoittaa, että ihmistä syytetään rikoksesta ja hänet tapetaan välittömästi ilman oikeudenkäyntiä.

Bognerin mukaan teloitukset suoritettiin usein heti kiinnioton jälkeen taistelukentällä.

Bognerin mukaan 15 ukrainalaisen sotavangin epäillään tulleen teloitetuksi venäläisjoukkojen toimesta. Hänen mukaansa palkkasotilasyhtiö Wagner on vastuussa 11 näistä teloituksista.

Venäjä ja Ukraina ovat syyttäneet toisiaan sotavankien huonosta kohtelusta siitä asti, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli vuosi sitten.

YK:n raportin julkaisun jälkeen Ukrainan ulkoministeriö kritisoi raporttia sanoen, että ei ole hyväksyttävää pitää hyökkäyksen uhria syyllisenä.

Voit lukea lisää Ukrainan tapahtumista tästä päivittyvästä artikkelista.

Suosittelemme sinulle