Hyppää sisältöön

Ben Zyskowiczin kimppuun käytiin Itäkeskuksessa, hyökkääjä uhkasi tappaa – näin kansanedustaja kommentoi tapahtumia Ylelle

Zyskowiczin kimppuun käynyt mies löi tätä kasvoihin ja solvasi tätä. Tapauksesta on otettu yksi henkilö kiinni ja tehty rikosilmoitus, Helsingin poliisi vahvistaa.

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin Itäkeskuksessa Helsingissä tänään 25. maaliskuuta. Videosta ja sen pääkuvasta on käsitelty tekijän kasvot tunnistamattomaksi.
Olli-Pekka Toivanen,
Otso Karhu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) kimppuun hyökättiin Helsingin Itäkeskuksen metroasemalla tänään lauantaipäivänä.

Zyskowicz oli odottamassa metroa Vuosaareen laiturilla kahden vaalitiimiinsä kuuluvan henkilön kanssa, kun vuonna 1984 syntynyt, hyvin aggressiivisesti käyttäytynyt mies tuli Zyskowiczin lähietäisyydelle.

– Mies rupesi huutamaan Natosta, kuinka hän haluaisi tappaa minut ja työntää metron alle, joka oli selkäni takana. Sen jälkeen hän löi kädellä naamaani, siinä ei tapahtunut mitään pahempaa, Zyskowicz kertoo tapahtumista Ylelle.

Mies ei vaikuttanut Zyskowiczin mukaan henkisesti epävakaalta tai päihtyneeltä.

Tämän jälkeen mies poistui laiturilta ja Zyskowicz lähti seuraamaan tätä silminnäkijöiden kanssa. Zyskowiczin vaalitiimiin kuuluneet henkilöt kuvasivat tilannetta.

– Huusin ihmisille, että ottakaa miehestä kuvia, koska luulin siinä vaiheessa, että hän pääsisi karkuun, Zyskowicz kertoo.

Ulkona mies jatkoi Zyskowiczin solvaamista juutalaisuudesta. Jossain kohtaa mies juoksi Zyskowiczin kiinni ja kamppasi tämän maahan, minkä jälkeen mies perääntyi.

Vartijat ottivat miehen tämän jälkeen kiinni, ja poliisi otti miehen haltuunsa. Zyskowicz naarmutti kaatumisen yhteydessä kämmenensä verille ja sai myös naarmuja polviinsa.

Päivystävä tutkinnanjohtaja Kari Martikainen vahvisti Ylelle, että epäilty on 38-vuotias mies. Epäilty on poliisin hallussa, kunnes häntä kuulustellaan. Tämä tapahtuu viimeistään huomenna.

– Kuulustelun jälkeen epäilty pääsee mitä todennäköisimmin vapaaksi, ellei jotain muuta ilmene, Martikainen sanoo.

Hyökkäyksestä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

”Jatkan kampanjointia ihan täysillä”

Zyskowicz kertoo tehneensä tapahtuneesta rikosilmoituksen. Hänen mukaansa on selvää, että teko oli poliittisesti motivoitunut ja että mies tunnisti hänet.

– Pidän periaatteellisesti tärkeänä, että henkilö joka käy fyysisesti ehdokkaan kimppuun vaalikampanjan aikana, joutuu poliisin kanssa tekemisiin, Zyskowicz sanoo.

– Itse jatkan kampanjointia ihan täysillä, koska mielestäni on todella tärkeää, että henkilöt, jotka pyrkivät tällä tavoin estämään ehdokkaita, puolueita tai ryhmiä kampanjoimasta, eivät pääse tavoitteeseensa.

Helsingin poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja Kari Martikainen on vahvistanut Yle Uutisille, että tapauksesta on kirjattu rikosilmoitus ja poliisi tutkii asiaa.

Polisi kertoo myös Twitterissä ottaneensa yhden henkilön kiinni tänään kello 12 aikaan tapahtuneesta pahoinpitelystä epäiltynä. Tapausta tutkitaan tällä hetkellä pahoinpitelynä ja laittomana uhkauksena, poliisi kertoo.

Niinistö kommentoi hyökkäystä ”raukkamaiseksi”

Zyskowicziin kohdistuneeseen hyökkäykseen on reagoitu voimakkaasti. Esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö tviittasi hyökkäyksen olleen raukkamainen.

Niinistö kirjoittaa, että vihanpito, uhkailu saati väkivalta vaalikentillä ovat loukkaus myös kansanvaltaa vastaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi Twitterissä puolueen olevan ”järkyttyneitä ja vihaisia” Zyskowicziin kohdistuneesta hyökkäyksestä.

– Ben on onneksi fyysisesti kunnossa. Hyökkäys on äärimmäisen vakavaa vaalirauhan kannalta ja tuomitsemme häirinnän jyrkästi. Ehdokkaiden vapaa vaalityö on demokratiamme perusta, Orpo kirjoittaa.

Päivitetty kauttaaltaan Zyskowiczin haastattelun pohjalta 25.3. kello 15.48. Lisätty epäillyn henkilön ikä ja tutkinnanjohtajan kommentit 25.3. kello 16.26.

Lue lisää:

”Vaalihäirinnän muodoista kaikkein vakavin”, toteaa oikeusministeriön vaalijohtaja Ben Zyskowicziin kohdistuneesta hyökkäyksestä

Näin presidentti ja puoluejohtajat reagoivat Ben Zyskowicziin kohdistuneeseen hyökkäykseen: täysin tuomittava teko

Tätä on ehdokkaiden arjen ruma puoli: lumityöt keskeytti pihalle kaartanut vaalihäirikkö, joka alkoi ladella törkeyksiä

Eduskuntavaaleissa kampanjoiva Bella Forsgrén on tottunut n-sanan huutajiin, mutta nyt on tullut vastaan uudenlaista vaalihäirintää

Suosittelemme sinulle