Hyppää sisältöön

Huuhkajien pitää määrittää EM-karsintojensa suunta tänään – hyökkäys mahdollisuuksia pullollaan, puolustuksessa kasvojenpesun paikka

Suomella on tänään mahdollisuus olla alkaneissa EM-karsinnoissa ensi kertaa enemmän pallon kanssa ja hyökätä. Asiantuntija Jonne Kunnas nostaa esiin pelaajat, joiden on kannettava enemmän vastuuta Pohjois-Irlantia vastaan.

Suomen maajoukkueen peliasuun pukeutunut jalkapalloilija ohittaa pelikentällä maahan kaatunutta maalivahtia.
Oliver Antman iski Suomelle EM-karsintojen ensimmäisen maalin torstaina Tanskaa vastaan. Kuva: Lehtikuva
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää Huuhkajien EM-karsintaottelut suorana. Lähetys sunnuntain Pohjois-Irlanti-ottelusta alkaa klo 21 .15 TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa.

Aivan eri peli kuin ensimmäinen.

Tuolla odotuksella Suomen miesten jalkapallomaajoukkue lähtee hakemaan Pohjois-Irlannista EM-karsintojen avausvoittoa. Huuhkajat pyrkii kaatamaan Pohjois-Irlannin taivuttuaan avauspelissä Kööpenhaminassa Tanskalle.

Toisin kuin kivikovan Tanskan kohtaamisessa, Suomen odotetaan pitävän enemmän palloa Pohjois-Irlantia vastaan ja esittävän tujumpaa hyökkäyspeliä. Kööpenhaminassa Huuhkajilta nähtiin hyviä välähdyksiä, mutta pohjoisirlantilaisten maalin eteen tiiviisti ryhmittyvä puolustus on erilainen pähkinä murrettavaksi.

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jonne Kunnas näkee, että Suomella on nyt mahdollisuus asettaa tietty suunta karsinnoilleen.

Huuhkajat voi näyttää hyökkäyksessä, että se on kyennyt nousemaan uudelle tasolle ja ottaa ison askeleen näihin karsintoihin.

– Suomi ei saa langeta vanhaan kaavaansa ja vain luottaa, että joku yksilö pystyy ”laadullisella ylivoimallaan” ohittamaan vastustajansa. Koska Huuhkajilla on nyt vastassa vahvasti matalassa blokissa pelaava vastustaja, ei tuo voi olla koko ottelun tarina. Ympärille tarvitaan nyt muita keinoja, Kunnas kuvaa.

Tanska-ottelussa sakanneen puolustuksen seikkojen on korjaannuttava. Edessä on yksi karsintojen jatkon osalta tärkeimmistä otteluista.

– Suomea piinanneiden puolustuksen ongelmien selvittäminen on yksi olennaisimmista asioista koko kisapaikan metsästyksessä, Kunnas naulaa.

Ydinpelaajilla iso näytönpaikka

Kunnaksen mielestä juuri hyökkäyspeliin kohdistuvat valinnat ovat iso kysymys sunnuntain vierasottelussa.

Kun peilataan pelisuorituksia viime vuoden Kansojen liigasta, kangistui Suomi silloin tällöin hyökkäyspelissään kaavoihinsa. Huuhkajat pyrki hyökkäämään juuri passiivisempaa, tiivistä ja syöttölinjoja ryhmänä peittävää vastustajaa vastaan yksilöiden kautta.

Asiantuntija Jonne Kunnas kertoo, mikä Huuhkajien hyökkäyspelissä toimii

– Meillä on useampia erittäin hyviä pelaajia, jotka pystyvät ohittamaan vastustajansa yksilötaidoillaan. Tuorein ja paras esimerkki on varmasti Oliver Antman. Lisäksi Teemu Pukin ja Joel Pohjanpalon vahvuudet tässä tiedetään myös. Silti se tapa on jäänyt välillä hieman ainoaksi keinoksi, Kunnas tiivistää.

Kunnas toivoo, että Huuhkajat pystyy tänään näyttämään kykynsä rakentaa maalipaikkoja myös ryhmänä. Ja kun yhdessä hyökkääminen rakentuu yksilöistä, kantavat Suomen ydinpelaajiin kuuluvat Teemu Pukki ja Glen Kamara sunnuntaina erityisen suurta vastuuta.

– Jo ennen Tanska-ottelua puhuttiin, kuinka pitkään he ovat olleet joukkueen kantavia voimia ja avainpelaajia. Heidän merkityksensä ja kykynsä korostuvat juuri tässä paikassa.

Kunnas korostaa, että duon on saatava apua muiltakin pelaajilta. Yhdessä Pukki ja Kamara voivat kuitenkin luoda koko joukkueelle paremman mahdollisuuden hyökätä eri tavoin.

Näin Suomen ensimmäinen EM-karsintamaali syntyi Tanskaa vastaan.

Schüllerilla merkittävä rooli

Kun maalinteosta puhutaan, löytyy Huuhkajissa vaihtoehtoja kärkeen. Asiantuntija Kunnaksen mielestä kärkipelaajista puhuessa ei kuitenkaan ole tärkeintä se, kuka aloittaa ottelun kentällä.

– Oleellista on se, että Suomella on usea erityyppinen hyökkääjä. Heidän kauttaan muutoksia tekemällä pelin kulkua ja maalintekopaikkojen luomisen logiikkaa pystytään muuttamaan.

Hän antaa esimerkkejä mahdollisuuksista.

– Esimerkiksi jos Suomella on mahdollisuus hyökätä isoihin tiloihin, Benjamin Källman on siinä erinomainen. Jos tarvitaan laidemmas uhkaa, niin Marcus Forss on ollut mainiossa vireessä. Tällä osastolla päävalmentaja Markku Kanervalla on avaimia muuttaa ottelun kulkua ja se on taatusti valmennusjohdolla hyvin tiedossa.

Yksi osa-alue, missä peliä voidaan muuttaa Tanska-ottelusta, on keskikenttä. Karsintojen avausottelun flunssan vuoksi huilannut Rasmus Schüller vahvisti aiemmin MTV Urheilulle olevansa nyt pelikunnossa sunnuntaille.

Finländska spelare tackar publiken.
Suomen kapteenistoon kuuluva Rasmus Schüller on maajoukkueelle arvokas palanen. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Kutospaikalla keskikenttää ankkuroivan Schüllerin rooli on kasvanut kullanarvoiseksi viime vuosien aikana. Tanskaa vastaan hänen uupumisensa näkyi, esimerkiksi joukkueen keskikenttätrion etäisyyksien venyessä. Schüller onkin nyt merkittävässä roolissa Pohjois-Irlantia vastaan.

– Hän osaa juuri puolustaa niitä isoja tiloja kentällä, mikä helpottaa esimerkiksi Kamaran velvoitteita kentällä. Hän on silti hyökkäyksenkin osalta erittäin tärkeä Suomelle, Kunnas tiivistää ilahtuneena Schüllerin paluusta.

Hänen mukaansa hyvin peliä rytmittävä Schüller pystyy hyökkäystä rakentaessa tukemaan pallollisia pelaajia jatkuvasti. Tämä onnistuu oikein sijoittumalla, ratkaisujen ajoituksilla ja pelin tempon säätelyllä.

Topparit voivat pestä kasvonsa

Pohjois-Irlannin kokoonpanossa on useita maajoukkueessa vasta ihka ensimmäisiä askeliaan ottavia pelaajia. Joukkueen keski-ikä on 25,6 vuotta, eikä ryhmä ollut pelannut harjoitusotteluita syyskuun 2022 jälkeen. San Marino -ottelu kääntyi ”Vihreävalkoiselle armeijalle” lopulta 2–0-voitoksi.

Nyt 127 maaottelua perättäin voitoitta pelannutta San Marinoa vastaan maalit tulivat tavalla, joka on muodostunut pohjoisirlantilaisten jalkapallo-dna:han, eli keskityksien kautta.

Leo Väisänen tietääkin, mitä Suomen toppareilla on edessään Windsor Parkin -stadionilla. Nimittäin keskityssadetta.

– Kova taistelu on edessä, sillä pohjoisirlantilaisille on hyvin selvää, miten he haluavat pelata. He laittavat pallon ilmassa kohti maalia jokaisessa erikoistilanteessa heti, kun he pääsevät yli puolen kentän, Väisänen kertoi Yle Urheilulle Belfastissa.

Tanska-tappiossa Suomen keskuspuolustajien henkilökohtaiset heikkoudet näkyivät liiankin selvästi. Suomalaispuolustajien jo ennakkoon huomioidut tavat jäädä katselemaan palloa ja hukata vartioitavat miehensä korostuivat ikävästi. Tanskan nuori kärki Rasmus Höjlund käytti surutta vapautensa hyödykseen, latoen hattutempun.

Lue lisää: Asiantuntija löi Huuhkajia piinaavat ongelmat kylmästi pöytään: ”Seurataan vain palloa” – lopusta piti huolen Erling Haaland 2.0

Rasmus Højlund tekee 1–0-maalin Suomen verkkoon.
Rasmus Højlund piti Leo Väisästä pilkkanaan Tanskan avausmaalissa. Kuva: DeFodi Images / Getty Images

Väisänen tietää, että nyt Suomen puolustuksen on oltava monin tavoin kovempi.

– Meidän on oltava kovina äijinä siellä. Meidän on oltava huolellisempia, oltava vahvempia kuin he ja pysyttävä lähempänä heitä, hän toteaa.

Jonne Kunnas näkee, että Suomen toppareilla on sunnuntaina edessään peli, joka voi määrittää koko karsintojen suuntaa.

– Tämä mittaa toppareita erittäin paljon. Näen, että näissä aiemmin sakanneissa ongelmissa ja Pohjois-Irlannin keskitystykityksen käsittelyssä onnistuminen näyttää tietyllä tavalla suunnan näissä karsinnoissa. Jos nyt onnistutaan, Suomen uudet vastuunkantajat puolustuksessa voivat kerätä siitä itseluottamusta.

Korjaus 26.3.2023 klo 17.09: San Marino on pelannut 127 maaottelua peräkkäin voitoitta – ei hävinnyt 127 ottelua peräkkäin.

Suosittelemme sinulle