Hyppää sisältöön

Näin presidentti ja puoluejohtajat reagoivat Ben Zyskowicziin kohdistuneeseen hyökkäykseen: täysin tuomittava teko

Poliitikot toteavat Twitterissä, että vaalikampanjointia tulee kaikkien saada tehdä rauhassa.

Mies hyökkää Ben Zyskowiczin kimppuun Itäkeskuksessa.
Ben Zyskowiczin kimppuun käytiin Itäkeskuksessa Helsingissä 25.3.2023. Kuvasta on käsitelty tekijän kasvot tunnistamattomaksi. Kuva: Lukijan kuva
Laura Tolonen

Kansanedustaja Ben Zyskowiczin (kok.) kimppuun hyökättiin tänään lauantaina Helsingin Itäkeskuksen metroasemalla. Suomalaiset poliitikot tuomitsevat hyökkäyksen Twitterissä.

Presidentti Sauli Niinistö tviittasi hyökkäyksen olleen raukkamainen. Hän kirjoittaa, että vihanpito, uhkailu saati väkivalta vaalikentillä ovat loukkaus myös kansanvaltaa vastaan.

Puoluejohtajien viesti on sama kuin presidentin: he tuomitsevat tapauksen ja toteavat kaikilla olevan oikeus rauhalliseen vaalikampanjointiin.

Petteri Orpo (kok.) toteaa tviitissään hyökkäyksen olevan äärimmäisen vakavaa vaalirauhan kannalta, ja puolueen tuomitsevan häirinnän jyrkästi. Ehdokkaiden vapaa vaalityö on Orpon mukaan demokratiamme perusta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) toteaa tapauksen olevan järkyttävää ja täysin tuomittavaa. Kaikilla pitää olla oikeus kampanjoida rauhassa, ilman uhkaa väkivallasta. Myös Marin tviittaa hyökkäyksen olevan hyökkäys demokratiaa kohtaan.

Keskustan Annika Saarikko pitää uutista järkyttävänä ja vakavana. Hän huomauttaa turvallisen vaalityön ja demokraattisten oikeuksien kuuluvan jokaiselle.

Riikka Purra (ps.) kuuli tapauksesta kesken oman vaalikierroksensa. Hän sanoo perussuomalaisten tuomitsevan kaiken ehdokkaisiin ja kampanjointiin kohdistuvan häirinnän ja väkivallan. Purran mukaan politiikka ei saa olla vaarallista.

Li Andersson (vas.) totesi hyökkäyksen olevan täysin tuomittavaa eikä se kuulu demokratiaan. Hän kirjoitti myös olevan hyvä, että tekijä saatiin nopeasti kiinni ja että on tärkeää jokaisen voivan kampanjoida rauhassa, taustasta ja puolueesta riippumatta.

Vihreiden Maria Ohisalo sanoo uutisen olevan järkyttävä, poliittinen väkivalta on tuomittavaa kaikissa sen muodoissa.

Sari Essayah (kd.) tviittaa myös tapauksen olevan täysin tuomittavaa.

RKP:n Anna-Maja Henriksson sanoo teon olevan erittäin tuomittava eikä poliittinen väkivalta kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Hän tviittaa myös turvallisen kampanjoinnin olevan demokratian edellytys ja jokaisen ehdokkaan oikeus.

Hjallis Harkimon (liik.) mukaan hyökkäys vaalityötä tekevää ehdokasta vastaan on hyökkäys demokratiaa vastaan ja teko on täysin tuomittava. Hän myös toivoo, että käsittämätön hyökkäys olisi yksittäinen tapaus.

Suosittelemme sinulle