Hyppää sisältöön

Suomalaisten töppäilyssä Lahdessa hämmästyttävä piirre! Ylen asiantuntija ei niellyt valmentajan selitystä

Salpausselän maailmancupissa nähtiin suomalaisittain iso pettymys. Yleisö huokaili, joukkuekaveri peitti kasvonsa ja asiantuntijat tyrmistyivät.

Niilo Moilasen "hattutemppu" sprintin alkuerässä.
Roope Visuri

Salpausselän kisat nähdään koko viikonlopun ajan Ylen kanavilla. Sunnuntaina maastohiihdossa ovat vuorossa 20 kilometrin perinteisen yhteislähtökisat.

LAHTI. Salpausselän monituhatpäinen yleisö huokaisee ensiksi kerran. Sitten toisen ja vielä kolmannen. Joni Mäki peittää kasvonsa haastattelualueella. Mitä on oikein tapahtunut?

Katse skriinille paljastaa, että Niilo Moilanen on kaatunut. Hänen peräänsä on kaatunut vielä Ville Ahonen ja sitten vielä Moilanen kaatuu uudelleen kaksi kertaa.

Pahamainen J-mutka vei veronsa.

– Oli pullat hyvin uunissa. Laskin keulasta J-mutkaan. Otin siitä sisäkurvin. Se oli ihan jäässä. Lähti sukset alta. Kantti ei pitänyt. Siinä tuli sisäsuksivirhe. Kaatuminen meni ihan omaan piikkiin, Moilanen totesi.

Moilanen epäili, että jälkimmäiset kaatumiset johtuivat siteen rikkoutumisesta.

– Mono ei tuntunut normaalilta. Ehkä siteeeseen tuli jotain, kun tuntui, että se ei ole oikeassa asenossa, Moilanen totesi.

Niilo Moilanen oli paras suomalaismies sprinttikarsinnassa.
Niilo Moilanen joutui pettymään Salpausselällä. Kuva: Tomi Hänninen

Kun Moilanen tuli lopulta viiimeisenä alkuerässään maaliin muita jäljessä, Salpausselän kotiyleisöä antoi komeat suosionosoitukset. Moilanen oli ehtinyt säväyttää sprinttikarsinnassa, kun hän oli kolmanneksi nopein Norjan tähtien Johannes Hösflot Kläbon ja Pål Golbergin takana.

– Muutama ärräpää pääsi oman pään sisällä, kun kaaduin. Olen todella pettynyt. Halusin antaa parasta tulosta kotiyleisölle. Oli sellainen olo kropassa, että tehdään tulosta pöytään, Moilanen harmitteli.

Haastatteluja antaessa Moilasen takana kuuluivat komeat “Hyvä Niilo” -huudot.

– Ei ole turhaan Salppuria kehuttu, ensimmäistä kertaa Salpausselällä kisannut Moilanen kiitteli.

Planican MM-sprintissä kymmenennellä sijallaan säväyttänyt Ville Ahonen oli Moilasta vielä pettyneempi mies haastattelualueella. Silloin Ahosen kisa meni pilalle, kun Norjan Erik Valnes kaatui hänen eteensä.

– MM-kisoissa jäi harmittamaan. Tuntui hyvältä hiihto siellä. Nyt tuntui ehkä vielä paremmalta. Muihin nähden oli vielä liukas suksi. Ottaa rajusti päähän, Ahonen sanoi.

Ahonen ja Moilanen eivät olleet ehtineet vielä keskustella keskenään ennen kuin saapuivat median eteen.

– Eihän kukaan tee tällaista tahallaan. Varmasti molempia ottaa todella paljon päähän, Ahonen kuvaili.

”Suomalaiset olivat aivan liian huonoja”

Ylen asiantuntijoista Aino-Kaisa Saarisen mukaan nyt nähtiin jälleen kerran suomalaisilta luokattoman paljon kaatumisia.

Lisäksi Saarinen ja toinen hiihtoekspertti Kalle Lassila muistuttivat, että suomalaiset eivät olleet hyviä myöskään J-mutkan jälkeen viimeisessä kaarteessa ja loppusuoralla.

Saarinen painotti, että J-mutkasta eteenpäin takakaarteessa ja maalisuoralla ei nähty suomalaisilta yhtään ohitusta lauantaina.

– Suomalaisten suksitaitavuus ei ole riittävällä tasolla. Siihen pitää keskittyä ja nostaa vielä tärkeämmäksi. Ei vaan riitä, että on hyvässä kunnossa ja jaksaa hiihtää. Pitää osata hallita lopulliset ratkaisut. Tällä radalla ne tehtiin myös mutkan kautta loppusuoralla. Se oli myös toinen paikka, missä suomalaiset olivat tänään aivan liian huonoja, Kalle Lassila sanoi.

Ihmetystä suomalaisten ongelmat herättivät etenkin siksi, koska kilpailu käytiin kotimaassa ja vieläpä legendaarisella Salpausselällä.

– Tämä on pettymys, kun kaatumisia tulee jälleen kerran näin paljon. Olemme kuitenkin kotimaassa ja Lahdessa. Tätä kilpailua ovat lähtökohtiasesti kaikki seuranneet, suurin osa kilpaillut ja harjoitellut. Tämä on suomalaisille tärkeä kilpailu. Tärkeät yksityiskohdat eivät olleet suomalaisilla hallussa, Lassila sanoi.

Kläbo teki eri tavalla kuin suomalaiset

Norjan supertähti Johannes Hösflot Kläbo otti Salpausselällä tällä kaudella voiton numero 19. Kläbo oli taas omaa luokkaansa. Vertailu norjalaisen ja suomalaisen välillä paljasti, että Kläbo osasi kiertää mutkan kauempaa eikä sisäkurvista.

– Niilolla otti pito kiinni. Hänen olisi pitänyt osata hiihtää kläbomaisesti kauempaa, Saarinen muistutti.

Lassilan mukaan Kläbo on ylivoimainen suksitaitavuudessa ja siinä, kuinka hän hiihtää mutkissa. Kläbo hiihtää erinomaisesti mutkaan ja sieltä pois.

– Tällä hetkellä muut eivät pysty siihen, mutta Kläbo on hyvä mittari, mitä voi tehdä ja tavoitella, Lassila sanoi.

Johannes Hösflot Kläbo vilkuttaa Lahden yleisölle.
Johannes Hösflot Kläbo juhli Lahdessa. Sunnuntaina hänellä on mahdollisuus sivuta Therese Johaugin yhden kauden voittoennätystä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Lassila korostaa, että taustalla on myös kovaa työtä. Asiantuntija näki esimerkiksi Planican MM-kisoissa, kuinka Kläbo testaa ja kokeilee eri ajolinjoja mutkiin.

– Kläbolla on niin paljon vaihtoehtoja riippuen siitä, missä asemassa on. Kläbolla on jokaiseen mutkaan vaihtoehto hoitaa ne mahdollisimman nopeasti ja voittaa kilpakumppanit. Moni vaan yrittää selvitä mutkasta, Lassila totesi.

Valmentajan selitys ei mennyt täysin läpi

Suomen valmentaja Ville Oksanen selitti kilpailun jälkeen kaatumisia niin, että Suomessa harjoitellaan usein hyvissä olosuhteissa purkkivoitelulla.

– Monet urheilijat asuvat sellaisilla paikkakunnilla, että ei ole liisterivoitelua käytössä. On harmi, kun joutuu sitten opettelemaan kisoissa, Oksanen totesi.

Ville Oksanen Suomen valmentaja.
Suomen miesten valmentaja Ville Oksanen. Kuva: Tomi Hänninen

Kalle Lassila ei niellyt valmentajan selitystä voiteista.

– On mitä tahansa suksen pohjassa, asento ja mutkan ottaminen on silti tärkein asia. Jos tulee oikein mutkaan, mikä tahansa pito ottaa vähemmän kiinni. Jos tulee väärässä asennossa, ottaa kiinni, Lassila totesi.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Kalle Lassilan mukaan pitää harjoitella mutkissa hiihtämistä.

– Hiihtäjään harjoitteluun ja keskittymiseen pitää mahtua tällaisia asioita. Mutkia tulee treeneissä tuhansia ja tuhansia, Lassila sanoi.

Aino-Kaisa Saarisen mukaan Suomessa pitäisi jo nuorempana harjoitella alamäkitekniikoita, mutkatekniikkaa ja porukassa hiihtämistä.

– Aika-ajosta meni 12 jatkoon. Jollain tavalla osataan yksin hiihtää, mutta ei ryhmässä. Sitten tulee törmäyksiä, Saarinen sanoi.

Suosittelemme sinulle