Hyppää sisältöön

Tarjouskilpa Manchester Unitedista kiihtyy: suomalaisliikemies sanoo korottaneensa tarjoustaan ja tehneensä villin ehdotuksen

Suomalainen Thomas Zilliacus, qatarilaissheikki Jassim bin Hamad al-Thani ja britti Sir Jim Ratcliffe käyvät tarjouskilpaa. Zilliacus sanoo ehdottaneensa seuran ostamista yhteisvoimin.

Thomas Zilliacus lähikuvassa.
Thomas Zilliacus vuonna 2014 Hong Kongissa. Kuva: May Tse / South China Morning Post / Getty Images
Ossi Saarinen,
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tarjouskilpailu brittijalkapallon suurseura Manchester Unitedista tiivistyy. Lauantaina iltapäivällä suomalainen liikemies Thomas Zilliacus tiedotti korottaneensa ostotarjoustaan seurasta.

Zilliacus astui perjantaina julkisuuteen ja kertoi haluavansa ostaa seuran puoliksi kannattajien kanssa.

Ennen Zilliacuksen yllätystarjousta tiedettiin, että Qatarin sheikki Jassim bin Hamad al-Thani ja brittimiljardööri Sir Jim Ratcliffe olivat tarjonneet seurasta.

Jassimin edustaja kertoi lauantaina, että sheikki on korottanut tarjoustaan Zilliacuksen tultua mukaan kilpaan. Ratcliffe ehti korottaa omaa tarjoustaan jo aiemmin viikolla.

Yhdysvaltalainen Glazerin perhe osti vuonna 2005 seuran 790 miljoonan punnan hintaan. Glazerit kertoivat viime marraskuussa myyntiaikeistaan. Hintapyynnöksi on arvioitu jopa kuusi miljardia puntaa.

Sir Jim Ratcliffen omistama Ineos-yhtiö tavoittelee noin 69 prosentin omistusta seurasta. Sheikki Jassimin Nine Two -säätiön tähtäimessä on sataprosenttinen omistus.

Zilliacus on tehnyt ostotarjouksen XXI Century Capital -sijoitusyhtiön kautta.

– XXI Century Capital on eilen illalla nostanut tarjoustaan Manchester Unitedista. Palautamme seuran sen suuruuden päiviin Euroopan kuninkaina ja kasvatamme merkittävästi seuran valmiiksi valtavaa fanikantaa ympäri maailman, Zilliacus julisti Twitter-tilillään.

Zilliacus kertoi myös ottaneensa yhteyttä sekä sheikki Jassimiin että Ratcliffeen. Hän sanoo ehdottaneensa seuran ostamista yhteisvoimin.

– Niin voisimme keskittyä seuran parhaaseen sen sijaan, että tuhlaisimme rahaa hullussa tarjouskilvassa toisiamme vastaan, Zilliacus kirjoitti.

– En ole kuitenkaan saanut vastausta, joten XXI Century Capital on korottanut tarjoustaan.

Glazerit ovat valtuuttaneet Raine Group -sijoitusyhtiön hoitamaan Manchester Unitedin myyntiprosessin. Seuraavaksi yhtiö käy ostotarjoukset läpi omistajaperheen kanssa.

Tämä ostajaehdokkaista tiedetään

Sir Jim Ratcliffe

Sir James Arthur Jim Ratcliffe  luurit päässä.
Sir Jim Ratcliffen omistama Ineos on tehnyt viiden vuoden yhteistyösopimuksen Formula 1 -talli Mercedeksen kanssa. Kuva: imago images/HochZwei/ All Over Press

Ratcliffe on jättänyt ostotarjouksen Ineos-yhtiönsä kautta.

Ratcliffen Ineos omistaa entuudestaan ranskalaisen jalkapalloseura OGC Nicen lisäksi sveitsiläisen Lausannen. Yhtiö omistaa myös purjehdustiimin ja pyöräilytiimin, minkä lisäksi se on tehnyt viiden vuoden yhteistyösopimuksen Formula 1 -talli Mercedeksen kanssa.

70-vuotias brittimiljardööri Ratcliffe on syntynyt Suur-Manchesterissa ja kertoo kannattaneensa Manchester Unitedia pienestä pitäen.

Ratcliffe tavoitteli aiemmin myös Chelsean ostoa, mutta tarjous saapui myöhässä. Miljardöörin mukaan hän tavoitteli ensin Unitedin ostamista, mutta totesi Glazerin omistajaveljesten olleen vielä lokakuussa haluttomia seuran myymiselle.

Ratcliffen omaisuudesta ei ole tarkkaa tietoa. Forbes arvioi brittimiljärdöörin omaisuudeksi 12,5 miljardia puntaa, kun taas Sunday Times uskoo Ratcliffen omaisuuden olevan lähempänä kuutta miljardia.

Jassim bin Hamad al-Thani

Qatarin emiiri, sheikki Tamim bin Hamad al-Thani ja shekki Jassim bin Hamad al-Thani poseeraavat MM-pokaalin kanssa joulukuussa 2022.
Qatarin emiiri, sheikki Tamim bin Hamad al-Thani ja shekki Jassim bin Hamad al-Thani poseeraavat MM-pokaalin kanssa joulukuussa 2022. Kuva: PA Images via Getty Images

Sheikki Jassimin Nine Two -säätiö on kiinnostunut Manchester Unitedin sataprosenttisesta omistajuudesta. Hän toimii myös qatarilaisen pankin QIB:n puheenjohtajana.

Sheikki Jassim kertoo alkaneensa kannattaa Manchester Unitedia 10-vuotiaana. Hän on luvannut investoida sekä miesten että naisten joukkueisiin, kunnostaa legendaarista Old Trafford -stadionia ja sen ympäristöä sekä seuran harjoituskenttiä.

Qatarin entisen pääministerin poika on saanut koulutuksensa Britanniassa, Sandhurstissa.

Toistaiseksi tunnetuin qatarilaisomistuksessa oleva seura on ranskalainen PSG, jonka on vuodesta 2012 lähtien omistanut Qatar Sports Investment.

PSG-pomo Nasser al-Khelaifin on uskottu olevan merkittävässä roolissa myös Manchester Unitedille tehdyssä tarjouksessa. Hänen johtamansa QSI:n tiedetään olevan kiinnostunut ostamaan ainakin vähemmistöosuuden valioliigaseurasta.

Thomas Zilliacus

Thomas Zilliacus vuonna 2005.
Thomas Zilliacus vuonna 2005. Kuva: Lehtikuva

Thomas Zilliacus, 69, työskenteli pitkään Nokian Aasian-johtajana 1980–1990-luvuilla. Hän kertoo Helsingin Sanomille vaurastuneensa kiinteistökaupoilla, osakkeilla ja yrityksiä perustamalla.

Zilliacus on jättänyt ostotarjouksen XXI Century Capital -sijoitusyhtiön kautta. Hän omistaa yrityksen yhtiönsä kautta.

Urheilussa hän on toiminut muun muassa HJK:n puheenjohtajana ja Jokerien osaomistajana. Hänellä on divaritason kokemusta jalkapalloilijana, sillä hän pelasi 20-vuotiaana keskikenttäpelaajana Grankulla IFK:ssa.

Zilliacus oli myös perustamassa Helsingin areenaa nykyisen Liike Nyt -puolueen puheenjohtaja Harry ”Hjallis” Harkimon kanssa ja ehdotti myös aikanaan hallin ja Jokerit-jääkiekkojoukkueen myyntiä venäläisille.

Suosittelemme sinulle