Hyppää sisältöön

Kanadalaisyhtiö aikoo ostaa Helsingin telakan, jonka omistavat venäläiset – elinkeinoministeri: telakka on ollut pitkään ongelma

Venäjän vastaiset pakotteet ovat hankaloittaneet telakan tilannetta. Helsingin Hietalahdessa toimivalle telakalle on etsitty uutta omistajaa jo pidempään.

Helsingin telakka.
Ukrainan sodan vuoksi Venäjälle asetetut talouspakotteet ovat hankaloittaneet Helsingin telakan toimintaa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle
Marica Paukkeri,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Kanadalainen telakkayhtiö Davie aikoo ostaa Helsingin telakan, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiö ilmoittaa aloittavansa prosessin Helsingin telakan eli Helsinki Shipyard -yhtiön liiketoiminnan mahdollisesta ostosta. Kanadalaisyhtiö on tällä hetkellä ainoa taho, jonka kanssa telakkakaupoista neuvotellaan.

Kandalainen telakkayhtiö Davie on vuonna 1825 perustettu erikoisalusten, esimerkiksi jäänmurtajien, sotalaivojen ja lauttojen, rakentaja ja ylläpitäjä. Yhtiön asiakkaina on niin valtiollisia kuin kaupallisia toimijoita. Helsingin telakka on erikoistunut arktiseen laivanrakentamiseen.

Davien ilmoitus ei vielä takaa kaupan toteutumista. Yhtiön mukaan yritysoston toteutuminen edellyttää vielä esimerkiksi talouteen, sääntelyyn ja juridiikkaan liittyvää perusteellista tarkastelua.

Meneillään oleva prosessi on muilta osin luottamuksellinen, yhtiö katsoo. Kanadalaisyhtiö kertoo antavansa lisätietoja vasta sen jälkeen, kun kauppa etenee. Telakkayhtiön ostosuunnitelmista uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Davien viestintäjohtaja Paul Barrett arvioi Helsingin Sanomien haastattelussa, että neuvottelut ovat jo pitkällä. Parhaassa tapauksessa kauppa voitaisiin sinetöidä viikoissa.

Elinkeinoministeri: Omistajan vaihto olisi suotavaa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) suhtautuu mahdolliseen yrityskauppaan myönteisesti. Hän uskoo, että Davie olisi hyvä omistaja Helsingin telakalle.

Lintilä näkee, että kaupat voisivat avata Pohjois-Amerikan markkinoita laajemminkin suomalaiselle jäänmurtajaosaamiselle.

– Davie on pystynyt luomaan itselleen hyvän tilanteen Kanadassa. On äärettömän tärkeää, että meillä on pää auki Pohjois-Amerikkaan, elinkeinoministeri sanoo.

Suomen valtio ei ole kaupassa osapuolena, mutta se on osallistunut kauppoja koskeviin neuvotteluihin.

Lintilän mukaan keskusteluja on käyty joulukuusta lähtien. Ensimmäinen yhteinen tapaaminen oli tammikuussa. Elinkeinoministeriön lisäksi neuvotteluihin ovat osallistuneet Finnvera ja Business Finland.

Keskustelut ovat koskeneet etenkin sitä, millainen julkisen rahan rooli voisi olla telakan rahoituksessa. Lintilän mukaan rahoitusta voisi ensisijaisesti tulla tuotekehitykseen liityvänä niin sanottuna TKI-rahoituksena sekä mahdollisesti valtion erityisrahoitusyhtiö Finnveran kautta.

Lintilän mukaan mahdollinen uusi omistaja ei ole suoraan edellyttänyt valtion mukaantuloa. Sen varaan kuitenkin lasketaan.

– He ovat omassa rahoitusrakenteessaan nähneet, että valtiolla tulisi olla siinä jonkinlainen rooli. Millä se rooli sitten täytetään, siitä on tällä hetkellä eniten kysymys.

Lintilä ei kommentoi, miten suurista summista on kyse. Hän painottaa, että nyt on tärkeintä saada kaupat sinetöityä.

– Telakka on ollut pitkään ongelmallinen tapaus meille ja varmasti myös Helsingin kaupungille. Olisi erittäin suotavaa, että pääsisimme tässä prosessissa lopputulokseen, jossa saamme venäläisen omistajan tilalle osaavan, läntisen ja sitoutuneen toimijan, elinkeinoministeri toteaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) mukaan Helsingin telakkaa koskevia rahoituspäätöksiä pystytään tarvittaessa tekemään ripeälläkin aikataululla. – Tämä on varmasti myös eri osapuolien intressi, Lintilä toteaa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Pakotteet ovat rasittaneet telakan taloutta

Venäjän vastaisten pakotteiden vuoksi Helsingin telakan liiketoiminta itänaapuriin on ollut jäissä. Pakotteiden vaikutus on näkynyt muun muassa siten, että yhtiö ei saanut vientilupaa venäläisen kaivos- ja metallialan yhtiön Norilsk Nickelin tilaamalle jäänmurtajalle. Jäänmurtajan rakentamisen oli tarkoitus käynnistyä telakalla todenteolla kuluvan vuoden aikana. Hankkeen kokoluokka olisi ollut mittava.

Velkoja haki Helsinki Shipyard -yhtiötä viime syksynä jopa konkurssiin maksamattomien saatavien vuoksi. Yhtiö kuitenkin maksoi velkansa ja velkoja perui konkurssihakemuksen.

Helsinki Shipyardin omistaa tällä hetkellä venäläisten liikemiesten perustama Algador Holdings -sijoitusyhtiö. Yhtiön omistajia kohtaan ei ole asetettu pakotteita.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 27. maaliskuuta kello 23.00:een saakka.

Suosittelemme sinulle