Puolustusvoimien arkaluonteisia asiakirjoja on paljastunut kuin vahingossa muiden tutkintojen yhteydessä. Tapauksista ei Pääesikunnan mukaan voi tehdä suoria päätelmiä turvallisuuskulttuurista.
Puolustusvoimien salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja on löytynyt vääristä paikoista viime vuosina ainakin kahdessa esitutkinnassa, joissa pääpaino on ollut muualla.
Puolustusvoimien entisen tiedustelupäällikön Georgij Alafuzoffin hallusta löytyi Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-jutun tutkinnan lomassa jopa korkeimman turvaluokituksen papereita. Alafuzoff on kiistänyt syyllistyneensä törkeään palvelusrikokseen, mistä häntä syytetään.
Aiemmin ei ole tullut julki, että poliisit löysivät odottamatta maaliskuussa 2019 Puolustusvoimien Pääesikunnan entisen tilaturvallisuuspäällikön Tero Lampénin kodista Espoosta kymmeniä tallennusvälineitä, jotka sisälsivät tuhatmäärin Puolustusvoimien salassa pidettäviä asiakirjoja. Asiakirjat paljastuivat sivuosumana tutkinnassa, jossa selvitettiin suojelupoliisin (supo) ylietsivän yrityskytköksiin liittyvää esteellisyysepäilyä.
Takavarikoitujen laitteiden kätköistä löytyi myös Säteilyturvakeskuksen (STUK) salassa pidettäviä, ydinvoimaloiden turvallisuussuunnitteluun liittyviä asiakirjoja, joita STUK oli tarkoittanut Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoelle ydinvoimalaa suunnitelleen Fennovoiman käyttöön.
Lampén oli toiminut tilaturvallisuuspäällikkönä Pääesikunnassa 2010-luvun alussa, ja sittemmin hän oli ollut töissä myös Fennovoimassa turvallisuustehtävissä.
Puolustusvoimien osuudesta ei hiiskuttu
Viranomaiset ovat kertoneet supon ylietsivän sakkoihin johtaneesta esteellisyystutkinnasta, ja myös STUK tiedotti aikanaan tehneensä Fennovoima-paperilöydön vuoksi tutkintapyynnön. Puolustusvoimien osuudesta tutkintaan ei ole kerrottu missään vaiheessa. Kokonaiskuvan saantia vaikeutti myös se, että esitutkintoja vyyhdissä oli kolme.
Supon ylietsivän esteellisyystutkinnassa Lampén oli epäiltynä avunannosta virkavelvollisuuden rikkomiseen ja STUKin ja Fennovoiman asiakirjoja koskevassa tutkinnassa luottamusaseman väärinkäytöstä. Syyttäjä päätti jättää molemmissa syytteet nostamatta, mutta kukaan ei tiedottanut asioista mitään.
Mittava Puolustusvoimien asiakirjojen luvaton hallussapito paljastui vasta, kun Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Lampénin yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä palvelusrikoksesta. Tuomiosta ei käynyt ilmi, että tapaus linkittyi myös suojelupoliisiin ja STUKin karkuteillä olleisiin papereihin.
Lampén ei halua kommentoida käräjäoikeuden ratkaisua STT:lle vedoten siihen, että hän on ilmoittanut tuomiosta tyytymättömyyttä eikä se ole lainvoimainen.
”Ei ole olemassa sellaista menetelmää tai valvonnan laajuutta”
Tutkinnoissa ilmeni, ettei kyse ollut mistään vakoilusta, koska salassa pidettäviä asiakirjoja ei ollut muutamaa sähköpostiviestiä lukuun ottamatta levitelty.
Tapaukset herättävät joka tapauksessa kysymyksen, millainen kulttuuri Puolustusvoimissa on turvaluokitellun, salassa pidettävää tiedon käsittelyssä ja miksi juttuja paljastuu aivan muissa yhteyksissä.
Pääesikunnasta vastattiin STT:lle, että ohjeita ja käytäntöjä on kehitetty viime vuosina. Tapauksia on Pääesikunnan mukaan noussut runsaan kymmenen vuoden aikana sen verran vähän, ettei suoria johtopäätöksiä turvallisuuskulttuurin puutteista tai sen heikkouksista voi tehdä.
– Ohjeista, käskyistä ja valvonnasta huolimatta määräysten noudattaminen on kuitenkin viime kädessä yksilön vastuulla. Ei ole olemassa sellaista menetelmää tai valvonnan laajuutta, jolla mainitut tapahtumat voidaan täysin estää, Pääesikunnasta vastataan.