Hyppää sisältöön

Kerttu Niskanen normaalimatkojen cupin voittoon!

Naisten 20 kilometrin perinteisen kilpailu toi Niskaselle viidennen sijan ja normaalimatkojen cupin kristallipallon. Niskanen on kolmas normaalimatkojen cupin voittanut suomalainen.

Katso naisten 20 kilometrin kilpailun loppuratkaisut tästä videosta.
Aino Paloniemi,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Kerttu Niskanen on voittanut hiihdon normaalimatkojen cupin. Voitto varmistui maailmancupin päätöskilpailussa Salpausselällä. Naisten 20 kilometrin perinteisen kilpailussa Niskanen hiihti viidenneksi.

Kilpailun voittoon hiihti Norjan Anne Kjersti Kalvå, joka kukisti loppusuoralla Ruotsin Jonna Sundlingin ja Saksan Katharina Hennigin.

Niskanen kamppaili normaalimatkojen cupin voitosta Yhdysvaltojen Jessie Digginsin kanssa. Kilpailuun lähdettäessä kaksikon ero oli ainoastaan 22 pistettä.

Niskanen lähti pitämään vauhtia noin seitsemän ja puolen kilometrin kohdalla ja nappasi täydet 15 pistettä molemmista kirimaaleista. Diggins sijoittui kilpailun 22:nneksi ja lopulta kaksikon ero kasvoi 94 pisteeseen.

– Tämä distanssicupin voitto on varmasti yksi hienoimmista jutuista noiden arvokisamitalien lisäksi minun uralla. On huikeata olla paras normaalimatkojen hiihtäjä. Silloin pitää hiihtää hyvin vapaalla ja hallita hyvin perinteinen, Niskanen kertoi voiton jälkeen.

Niskanen on kolmas suomalainen normaalimatkan cupin voittaja. Virpi Sarasvuo (o.s. Kuitunen) voitti cupin kahdesti peräkkäin kausina 2006–2008. Iivo Niskanen juhli normaalimatkojen cupin voittoa ja maailmancupin kolmatta sijaa viime kaudella.

Kerttu Niskanen sijoittui maailmancupin kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Tiril Udnes Weng varmisti maailmancupin kokonaisvoiton käytännössä jo lauantain sprinttikilpailussa. Kokonaiskilpailun toisen sijan vei Jessie Diggins.

Niskanen olisi toivonut, että Ebba Andersson ja Frida Karlsson olisivat pitäneet kovempaa matkavauhtia. Alussa hiihdettiin hiljaa.

– Aika pitkään minunkin harteilla oli vetovastuu, mutta en tietenkään voinut koko ajan itsekään keulalla olla. Tässä on tosi kasaavia laskut, vaikka hyviä työpätkiä onkin ja niissä saakin jonkinlaisia eroja tulemaan.

Lisäksi yön aikana satanut uusi lumi aiheutti haasteita aina stadionin alueella hiihdettäessä. Viimeisellä kierroksella Karlsson oli vielä lähellä törmätä Niskasen kanssa.

– Vähän samantyylinen tilanne kuin Iivolla joskus MM-kisoissa, että meinasin mennä nurin, mutta en ihan. Se meni ihan mönkään tuo loppu, mutta siinä mielessä lämmitti kuitenkin se, että Diggins oli takana, Niskanen arvioi kilpailua.

Pärmäkosken kaudelle plusmerkkinen päätös

Krista Pärmäkoski hiihti pitkään pääryhmän mukana ja tuli maaliin kahdeksantena. Anne Kyllönen hiihti niin ikään onnistuneen kilpailun ollen kymmenes.

Hyvä hiihto toi valoa vaikeista lähtökohdista Salpausselän kisoihin lähteneelle Pärmäkoskelle. Alla oli sairastettu koronavirustauti ja pitkäaikaisen lemmikin kuolema.

– Tänään oli kyllä alla voittava suksi. Kunto ei vielä ihan sitten riittänyt siihen, mutta selkeästi paljon parempaa tekemistä, mitä eilen, ja mielikin oli parempi tänään.

Pärmäkoskella on allaan vaikea kausi ja muun muassa Tour de Ski keskeytyi mahataudin vuoksi. Sunnuntain kilpailussa Pärmäkoski pystyi jälleen nauttimaan kilpahiihdosta.

– Loppujen lopuksi tämä on hyvässä ja pahassa vain urheilua ja työtä. Elämässä on tärkeämiäkin asioita. Kaikkeni tein ja en kadu mitään, että olen laittanut kaiken likoon, Pärmäkoski kertoi.

Pärmäkoski ei aio tehdä päätöstä lopettamisestaan vielä, ja tälle kautta edessä on useita kotimaan kisoja. Pärmäkoski aikoo osallistua muiden kärkihiihtäjien tavoin kolmiosaiseen Lapponia-hiihtoon korvatakseen väliin jääneen Lillehammerin 50 kilometrin kilpailun.

Naisten 20 km (p) / Yhteislähtö, Lahti

1. Anne Kjersti Kalvå NOR 51.04,3
2. Jonna Sundling SWE +0,9
3. Katharina Hennig GER +1,1
4. Ebba Andersson SWE +1,3
5. Kerttu Niskanen FIN +3,3
6. Frida Karlsson SWE +4,6
7. Heidi Weng NOR +23,6
8. Krista Pärmäkoski FIN +26,4
9. Laura Gimmler GER +35,0
10. Anne Kyllönen FIN +37,3
...
14. Johanna Matintalo FIN +42,8
17. Eveliina Piippo FIN +45,6
42. Emmi Lämsä FIN +4.06,8
43. Vilma Ryytty FIN +4.17,7
44. Oona Kettunen FIN +4.21,2
45. Anni Kainulainen FIN +4.46,2
47. Elsa Torvinen FIN +5.06,6
49. Rebecca Immonen FIN +5.44,6
50. Tiia Olkkonen FIN +5.56,2

Suosittelemme sinulle