Hyppää sisältöön

Nämä ovat seuraavat askeleet Suomen matkassa kohti Nato-jäsenyyttä

Unkarin on määrä hyväksyä Suomen jäsenyys maanantaina. Myös Turkin parlamentin uskotaan käsittelevän ratifiointia tällä viikolla.

Jani Parkkari,
Teija Santaharju
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi etenee tälle viikolla askeleen tai pari lähemmäs Nato-jäsenyyttä.

Unkarin parlamentin on määrä äänestää Suomen liittymisestä Pohjois-Atlantin sopimukseen maanantaina. Ylen tietojen mukaan myös Turkin parlamentti voi ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden tällä viikolla.

Unkarissa Suomen hakemusta tullaan käsittelemään tänään iltapäivällä. Äänestyksen odotetaan tapahtuvan aikaisintaan viiden jälkeen, kun parlamentaarikot ovat ensin käsitelleet Unkarin talouteen liittyviä kiistakysymyksiä.

Äänestyksen pitäisi olla lähinnä muodollisuus. Unkaria johtavan Fidesz-puolueen eduskuntaryhmän johtaja Máté Kocsis sanoi perjantaina, että hänen ryhmänsä tukee Suomen jäsenyyttä.

Päätös Ruotsin jäsenyydestä tullaan tekemään myöhemmin, parlamentaarikko Kocsis kirjoitti perjantaina Facebookissa.

”Unkari ei halunnut jäädä viimeiseksi”

Ylen Nato-erikoistoimittaja Mika Hentunen sanoi Ylen aamussa, että Unkari ei halunnut jäädä ratifioinnissa viimeiseksi.

– Se onkin oikeastaan ainut asia, mitä Unkarin edustajat ovat toistaneet meidänkin haastatteluissamme, että Unkari ei aio olla viimeinen. Näyttää siltä, että tänään hyväksyntä viedään maaliin.

Mutkia voi silti aina tulla matkaan, arvioi Hentunen. Unkarin ratifiointiäänestys oli määrä järjestää jo viime syyskuussa.

Nyt merkit ovat kuitenkin hyvät. Pääministerin kansliapäällikkö sanoi Unkarin uutistoimiston haastattelussa sunnuntaina, että ratifiointiäänestys pidetään tänään, Hentunen huomauttaa.

Unkari pelaa peliään, arvioi Hentunen

Hentusen mielestä on hyvä kysymys, miksi Ruotsi on jäänyt Nato-tahdissa jälkeen.

– Tämä on peliä, jota Unkari pelaa ja koordinoi yhdessä Turkin kanssa. Kansliapäällikkö sanoi samoin kuin Unkarin ulkoministeri aikaisemmin viime viikolla, että Ruotsin kanssa on vielä kysymyksiä, ja Unkari on suuttunut siihen, että Ruotsi puuttuu Unkarin sisäisiin asioihin.

Hentunen kertoi kansliapääällikön todenneen, että hekään eivät puutu Pohjoismaiden sisäpoliittisiin asioihin, ja Suomen kanssa yhteisymmärrys on saatu.

Unkari pyrkii liittämään EU:n oikeusvaltiouudistuksen ja Nato-asiat yhteen. Uudistus on ehtona Unkari EU-tuille.

Turkissa tilanne epävarmempi

Turkissa parlamentti kokoontuu maanantaina, mutta Suomen Nato-jäsenyyden ei uskota olevan tällä hetkellä edustajien esityslistalla.

Turkkilaisten toimittajien keskuudessa on arvioitu, että Suomen jäsenyydestä äänestettäisiin todennäköisesti tiistaina.

Aikataulusta ei kuitenkaan ole varmuutta vaan äänestys saattaa venyä loppuviikkoon tai mahdollisesti jopa pidemmälle.

Myös Turkissa äänestystä Suomen Nato-jäsenyydestä pidetään muodollisuutena. Parlamentin ulkoasiainvaliokunta hyväksyi jo viime viikolla Suomen jäsenyyden yksimielisesti.

Turkki ja Unkari ovat ainoat Naton jäsenmaat, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen jäsenyyttä. Kun tämä on tapahtunut, Naton pääsihteeri kutsuu Suomen liittymään Pohjois-Atlantin sopimukseen.

Virallisesti Suomesta tulee sotilasliiton jäsen, kun liittymiskirja Natoon on talletettu Yhdysvaltain hallituksen huostaan.

Juttua täydennetty kello 8.12 Mika Hentusen suoran haastattelun sisällöllä Ylen aamusta.

Voit keskustella aiheesta 28.3. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle