Hyppää sisältöön

Naisten hiihdon päävalmentaja Jussi Piiraiselta yllätysilmoitus: jättää maajoukkueen ainoaksi jääneen kauden jälkeen

Piirainen kertoo lopettamisen syyksi matkustuspäivien suuren määrän. Maajoukkueessa on luvassa useita muutoksia, kun voitelupäällikkö Mika Venäläinen ilmoitti jo aiemmin lopettavansa.

Jussi Piirainen kertoi lopettamisestaan naisten 20 kilometrin kilpailun jälkeen.
Aino Paloniemi,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen naisten hiihtomaajoukkueetta kuluvana kautena valmentanut Jussi Piirainen kertoo lopettavansa. Piiraisen kausi joukkueen johdossa jäi yhden kauden mittaiseksi.

– Reissaamista tulee niin paljon ja joutuu olemaan kotoa niin paljon pois ja on paljon sellaisia muitakin asioita, mitä haluaa tehdä kuin olla vain töissä. Kyllä tämä päätös perustuu vain oman henkilökohtaisen elämän hallintaan, Piirainen kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Päätös ei ollut Piiraiselle helppo ja hän mietti asiaa usean kerran kuluvan kauden aikana. Piirainen kertoo pitäneensä työstä maajoukkueen johdossa.

– OIen tykännyt tästä työstä. Olemme saaneet hyviä prosesseja liikkeelle joukkueessa ja uskon ja toivon, että ne kantavat eteenpäin. Mahtava valmennustiimi, mahtava huoltotiimi, henkilökunta siinä ympärillä ja ennen kaikkea mahtavat urheilijat, Piirainen kehuu joukkueen ilmapiiriä.

Piirainen palasi A-maajoukkueen pariin kahdeksan vuoden tauon jälkeen, sillä hän valmensi maajoukkuetta aiemmin kausina 2011–2014. Välissä hän toimi asiantuntijatehtävissä, eikä pidä niitä mahdottomina myöskään tulevaisuudessa.

Piiraisen ainoaksi jäänyt kausi huipentui Kerttu Niskasen normaalimatkojen kokonaiscupin voittoon.

– Onhan se iso saavutus. Tietysti koko joukkuetta lämmittää se, mutta etenkin se on saavutus Kertulle. Nämä ovat harvinaisia. Ei meillä liian usein tule voittoja maailmancupissa. Todella iso saavutus paljon harvinaisempaa kuin arvokisamitalit tai arvokisavoitot.

Piirainen pitää kulunutta maailmancup-kautta hyvänä, vaikka Planican MM-kisat eivät menneet toivotulla tavalla.

– Varsinkin Kerttu tasaisesti oli koko kauden hyvä ja oli paljon muitakin hiihtäjiä, jotka nostivat tasoaan ja saimme useita uusia hiihtäjiä 30 sakkiin.

Hiihtoliiton ajatuksena oli pidempiaikainen valmennussuhde

Maajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen ymmärtää Piiraisen päätöksen, vaikka pitää sitä harmillisena. Pasanen kertoi valmennusryhmän työnjaon toimineen kauden aikana hyvin.

– Jussi tuossa ilmoitti minulle vähän aikaa sitten, että ei enää jatka. Se on varmasti tämä matkustus sellainen, että ei enää tässä elämäntilanteessa sovi. Tämä on tietysti todella rankkaa, kun 200–250 vuorokautta ollaan reissussa ja pahimmillaan viisi viikkoa putkeen.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen kertoi, että Piiraisen lopettamispäätös tuli yllätyksenä.

– Tavallaan yllätyspäätös, mutta kyllähän tämä meillä oli tiedossa vähän aiemmin. Kyllä me ollaan ajateltu silloin, kun tätä on lähdetty rakentamaan vuosi sitten tätä kokonaisuutta, että nämä pestit ovat pitempikestoisia, mutta nyt säädämme pikkuisen kohdilleen näitä asioita, Hämäläinen analysoi.

– Aina isoja päätöksiä, koska valmennusprosessit ovat pitkiä ja Jussi on istunut erittäin hyvin tähän kokonaisuuteen. Nyt meillä alkaa uuden ajan mallintaminen tästä eteenpäin, Hämäläinen kertoi.

Maajoukkueeseen useita muutoksia

Hämäläisen ja Pasasen mukaan edessä on laajempaa tarkastelua sen suhteen, mikä valmennuksen ja huollon tilanne tulevaisuudessa on.

– Nyt pitää keväällä lähteä miettimään, mikä on ensi kauden kokoonpano, Pasanen kertoi.

Maajoukkueessa on luvassa useita muutoksia, kun huoltopäällikkö Mika Venäläinen ilmoitti jo aiemmin jättävänsä tehtävänsä. Venäläinen on toiminut lisäksi Niskasten henkilökohtaisena suksivoitelijana.

Iivo Niskanen kehui Venäläisen asiantuntemusta miesten 20 kilometrin kisan jälkeen Salpausselällä.

– Tänäänkin loistavaa työtä huoltoryhmältä. Kyllä Mika on onnistunut laajalla rintamalla johtamaan tuota orkesteria ja on oltu kartalla todella hyvin. Tähän kahteen vuoteen, mitä on perinteisen kisoja ollut, niin ei ole montaa välipäivää tullut.

– Osaamista lähtee meiltä paljon pois Mikan myötä varsinkin pitovoitelun osalta, jos hän seisoo päätöksensä takana, Iivo Niskanen painotti.

Venäläisen lopettaminen veti myös Kerttu Niskanen tunteelliseksi 20 kilometrin kilpailun jälkeen.

– En halua antaa periksi, että Mika lopettaa. Yritämme vielä Iivon kanssa puhua hänet ympäri. Katille (vaimo) terveisiä kotiin, että älä ole niin tiukka siellä. Kyllä me häntä tarvitaan.

– Ei ole parempaa miestä laittamaan voiteita. En halua, että Mika lopettaa, Kerttu Niskanen kertoi ääni väristen.

Myös kahdeksan vuotta maajoukkueen huoltorekkaa kuljettanut Arto Nieminen saattaa jättää maajoukkueen.

– Se on sellainen veteen piirretty viiva. Neuvotteluja ja suostutteluja on tässä ollut etenkin urheilijoilta ja huoltomiehiltä, Nieminen kertoi.

Täysin lopullista päätöstä Nieminen ei vielä ole lopettamisestaan tehnyt. Maajoukkuehiihtäjistä muun muassa Eveliina Piippo on todennut, ettei Nieminen saa siirtyä eläkkeelle, mikäli tilalle ei saada yhtä mukavaa ihmistä.

Suosittelemme sinulle