Hyppää sisältöön

Kommentti: Alaikäisten jääkiekkoilijoiden törkeä solvaaminen jatkui tuntikausia – miksi kukaan ei puuttunut henkiseen väkivaltaan?

On järkyttävää ja lohduttoman surullista, että aikuiset päättivät sulkea korvansa ja antaa lasten kiusaamisen jatkua, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Jääkiekkomaila ja kiekko jäässä yleiskuvassa.
Kuva: Getty Images
Jussi Paasi

– Putinin huorat! Putinin huorat!

Ja tuohon päälle vielä pahempaa törkyä ja henkilökohtaisia herjauksia.

Huudot oli suunnattu alaikäisille. Eikä kukaan puuttunut asiaan.

Ei kukaan.

Turun Palloseuran ja Helsingin Jokerien alle 16-vuotiaiden poikien jääkiekkopelissä joukko katsojia sai rauhassa terrorisoida huudoillaan helsinkiläisjoukkueen pelaajia.

Sain lauantaina pelatusta ottelusta erään kiekkovanhemman lähettämän videopätkän, joka oli kuvattu kyseisessä pelissä Turun Impivaaran hallin katsomossa. En uskonut korviani. Edellä mainittu alatyylinen parjaus kaikui niin kovaa, ettei kukaan hallissa voinut olla sitä kuulematta. Törkyily sai silti jatkua koko pelin ajan.

Paikalla olleiden mukaan häirikköjoukko sai lisäksi rellestää kaikessa rauhassa myös joukkueiden pukukoppien läheisyydessä.

On käsittämätöntä, järkyttävää ja lohduttoman surullista, että aikuiset päättivät sulkea korvansa ja antaa lasten kiusaamisen jatkua tuntien ajan. Henkinen väkivalta sai rehottaa vapaasti.

Peli olisi pitänyt keskeyttää välittömästi, kun ensimmäiset herjaukset kajahtivat ilmoille. Sen olisivat voineet tehdä tuomarit tai joukkueiden valmentajat. Näin toimi hiljattain Lahden Pelicansin juniorivalmentaja, kun hänen joukkueensa pelaajaa solvattiin kaukalossa.

Pelkäsivätkö TPS:n ja Jokerien valmentajat Jääkiekkoliiton sanktioita? Pelicansin valmentaja nimittäin sai sakot ja toimitsijakiellon, kun hän puuttui rasismiin.

Jääkiekkoliitto osoitti silloin toiminnallaan, että sitä eivät kiinnosta lasten kyyneleet.

TPS:n ja Jokerien junioriottelun kuuluttaja oli ainoa, joka yritti edes aavistuksen hillitä huligaaneja. Mutta kehotukset kielenkäytön siistimisestä kaikuivat kuuroille korville.

Tapahtumat kertovat jälleen surullista kieltä siitä, että Jääkiekkoliitolla ja sen alaisilla seuroilla ei ole toimivia keinoja – tai riittävää halua – puuttua rumiin epäkohtiin ja törkeään käytökseen. On vain turhaa sanahelinää, niitä kuuluisia eettisiä ohjeita, joita voidaan tämänkin tapauksen jälkeen toistella ja vakuutella, että ”otamme tällaiset vakavasti”.

Vain sanoja. Ei tekoja.

Kyseisen ottelun tuomareille, Jääkiekkoliiton kyvyttömille nokkamiehille, ja kaikille teille, jotka olisitte voineet puuttua raakaan henkiseen väkivaltaan, kun sellaiseen törmäsitte (puhumattakaan oikeanlaisesta ennaltaehkäisevästä toiminnasta), haluan sanoa vain yhden sanan.

Hävetkää.

Voit keskustella aiheesta maanantai-iltaan 28.3. klo 23 asti. Kommentin kirjoittamiseen vaaditaan Yle-tunnus.

Suosittelemme sinulle