Hyppää sisältöön

Tutkija: Venäjä paaluttaa ydinaseilla Valko-Venäjää tukevammin omaan etupiiriinsä – "Suurin häviäjä on Valko-Venäjän kansa"

Venäjän ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle ei tällä hetkellä näyttäisi rikkoisi kansainvälistä ydinsulkusopimusta, sanoo UPIn tutkija Jyri Lavikainen.

Rysslands president Vladimir Putin och Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko i Sotji 23.5.2022.
Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenka (oik.) tiedostaa riippuvuutensa Venäjästä, Jyri Lavikainen sanoo. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän ilmoitus taktisten ydinaseidensa sijoittamisesta Valko-Venäjälle on vaikutuksiltaan ennen kaikkea poliittinen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin (UPI) tutkija Jyri Lavikainen STT:lle.

Hänen mukaansa Venäjä paaluttaa ydinaseiden avulla Valko-Venäjää tukevammin omaan etupiiriinsä.

– Kun Valko-Venäjän alueella on pysyvästi (Venäjän) ydinaseita, syntyy tilanne, jossa Venäjä voi käyttää ydinaseiden olemassaoloa perusteena sille, että se lähtee turvaamaan niitä Valko-Venäjälle, Lavikainen sanoo.

– Venäjällä on siellä nyt jotain niin arvokasta, että se voi puolustaa sitä esimerkiksi aseellisella voimalla.

Näin voisi tapahtua esimerkiksi tilanteessa, jossa Valko-Venäjällä käynnistyisi uusi kansannousu tai presidentti Aljaksandr Lukashenka tai hänen seuraajansa pyrkisi irti Venäjän vaikutuspiiristä, Lavikainen arvioi.

– Silloin Venäjä voi sanoa, että nyt turvallisuustilanne on sellainen, että Venäjän joukkoja pitää viedä paikalle, eli käytännössä valloitetaan ja miehitetään maa, hän sanoo.

– Tämä toimii ihan hyvänä vipuvartena Lukashenkallekin. Hän ymmärtää asemansa Venäjästä täysin riippuvaisena johtajana.

Lukashenka voi kuitenkin myös hyötyä Venäjän aseman vahvistumisesta. Valko-Venäjällä nähtiin vuosina 2020–2021 laajoja mielenosoituksia, jossa Lukashenka pyrittiin syrjäyttämään.

– Kansannousu on tietysti hirveästi pelottanut Lukashenkaa. Kyllä hän voi tästä hyötyä, mutta edellytyksenä on, että hän saa pitää valtansa, Lavikainen sanoo.

– Suurin häviäjä tässä on Valko-Venäjän valtio ja kansa.

Lavikaisen mukaan tämänhetkisten tietojen perusteella Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle ei rikkoisi kansainvälistä ydinsulkusopimusta.

– Putin on verrannut tätä esimerkiksi Naton ydinasejako-ohjelmaan, ja siinä suhteessa hän ei vaikuta olevan väärässä, Lavikainen sanoo.

Venäjä sijoittaa omia ydinaseitaan Valko-Venäjän rajojen sisälle, mutta pitää aseet itse hallussaan. Ydinsulkusopimusta rikottaisiin silloin, jos Venäjä antaisi ydinaseita Valko-Venäjän käyttöön.

– Tässä ei näytä olevan kyse siitä, eikä Venäjän näkökulmasta kannatakaan olla. Eihän nyt vasallivaltiota kannata varustaa ydinaseilla, Lavikainen sanoo.

Lue lisää:

Putin sijoittaa taktisia ydinaseita Valko-Venäjälle – asiantuntija sanoo SVT:lle, että Venäjällä ei ole enää keinoja pelotella länttä

Putin sopinut Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle

Suosittelemme sinulle