Hyppää sisältöön

Miksi Jääkiekkoliiton ohjeita ei noudatettu, kun Jokerien junioreita solvattiin? Näin TPS-pomo vastaa

Katsojien epäasialliseen käyttäytymiseen ei puututtu Jääkiekkoliiton ohjeistamalla tavalla Turussa pelatussa junioriottelussa.

Jääkiekko keskellä kuvaa jäällä.
Kuva: Tomi Hänninen
Aino Paloniemi,
Ossi Saarinen

Turun Palloseuran ja Helsingin Jokerien alle 16-vuotiaiden poikien välistä kohtaamista väritti katsomosta kuulunut alatyylinen huutelu.

Turussa pelatussa puolivälieräottelussa katsojaryhmä kohdisti solvauksensa vierasjoukkueeseeseen ja sen pelaajiin.

Ottelun aikana ainoa huuteluun puuttunut oli pelin kuuluttaja, joka pyysi katsojilta asiallista käyttäytymistä. Muuten huuteluun ei puututtu ja se jatkui läpi ottelun.

TPS:n toiminnanjohtaja Kalle Lahti vahvistaa toimitsijan olleen ainoa tilanteeseen puuttunut aikuinen.

Jääkiekkoliiton ohjeisiin on kirjattu selkeät toimintaohjeet, mikäli yleisön joukosta kuuluu syrjiviä tai loukkaavia kommentteja. Ohjeiden mukaan on tuomariston tehtävä puuttua tilanteeseen.

Lahti ei itse ollut paikalla ottelussa, eikä ollut vielä sunnuntai-iltana jutellut tuomariston kanssa.

– Kuulin toisaalta, että he eivät olisi sinne kentälle näitä huuteluja kuulleet, mutta katsotaan nyt, kun saadaan heiltä vielä vahvistus asiaan.

Jokerien junioriorganisaation valmennuspäällikkö Olli-Pekka Yrjänheikki ei ollut paikalla hallissa, mutta on nähnyt pelitapahtumia Leijona TV:n kautta, jossa pelistä oli lähetys.

– Siellä kuuluu näitä huutoja. En ota kantaa, kuuluvatko ne kaukaloon asti, mutta ihmettelen, jos eivät ole kuuluneet.

Kun huutelu jatkui, Jääkiekkoliiton ohjeistuksen mukaan kyseiset henkilöt olisi pitänyt poistaa katsomosta.

TPS:n Kalle Lahti painottaa, että on jokaisen velvollisuus puuttua ja kitkeä vastaavan kaltainen toiminta. Lahti vetoaa asiassa osittain myös ottelun poikkeuksellisen suureen katsojamäärään.

– Tyypillisesti siellä on ollut 40–50 ihmistä katsomassa näiden nuorten pelejä, eli käytännössä vanhemmat. Nyt ottelussa oli parisen sataa, mikä määränä yllätti.

– Voi olla rivikatsojan vaikea käydä nuorelle sanomassa, että siistikää suunne tai voitteko olla vähän fiksummin. Tänä päivänä moni miettii, voiko siitä tulla itselle jotain tai ovatko he olla itselle uhaksi sen jälkeen.

Jokerien Yrjänheikki on samaa mieltä, että vastuu alatyylisen ja syrjivän huutelun kitkemisestä on kaikkien. Jokerien sunnuntain otteluun Pirkkolaan oli pestattu järjestyksenvalvojia.

– Meidän pitäisi pyrkiä yhteisvoimin – seuran, Jääkiekkoliiton, perheiden ja kaikkien yhdessä – tehdä kaikkemme, ettei tällaista tapahtuisi.

Turussa häirintää aiheuttaneiden henkilöllisyydet ovat selvillä. Katsomosta solvauksia huudelleet olivat alaikäisiä, minkä vuoksi myös huutelijoiden vanhempiin ollaan yhteydessä.

– En voi ymmärtää enkä voi käsittää. On ala-arvoista lähteä ketään solvaamaan tai nimittelemään. Huutelu, jota en lähde tässä toistelemaan, oli täysin alta riman, eikä se kuulu aikuisten otteluihin ja vielä vähemmän se kuuluu nuorten otteluihin, Lahti sanoi.

Lahden mukaan tuleviin otteluihin myös Turkuun hankitaan järjestyksenvalvojia.

Suosittelemme sinulle