Hyppää sisältöön

Eurooppa kohisee Huuhkajat upottaneesta ihmepojasta – Rasmus Höjlundista paljastui tulinenkin puoli nolon tappion jälkeen

20-vuotias tanskalainen Rasmus Höjlund teki Suomea vastaan kolme ja Kazakstania vastaan kaksi maalia. Hän johtaa EM-karsintojen maalipörssiä.

Katso Rasmus Höjlundin maalit Kazakstania vastaan videolta.
Hinni Hirvonen

EM-karsintojen kahden avausottelun jälkeen katseet kääntyvät Tanskaan – eikä pelkästään nolon Kazakstan tappion myötä.

Tanskalainen Rasmus Höjlund on nimittäin kahden ottelun jälkeen EM-karsintojen maalipörssin kärjessä viidellä osumalla. Italialaisseura Atalantassa pelaava, vasta 20-vuotias hyökkääjä johtaa myös maalintekoyritysten tilastoa.

Katso Höjlundin hattutemppu Suomen verkkoon videolta.

Höjlund nousi otsikoihin jo torstaina, kun hän upotti Suomen vasta uransa kolmannessa A-maaottelussa – ja ensimmäistä kertaa avauksessa. Huuhkajien puolustus oli helisemässä nopean ja taitavan tanskalaisen kanssa ja sai ihastella peräti kolmea osumaa paraatipaikalta.

Kuka ihmeen Höjlund?

Höjlundin otteita on ihasteltu tällä kaudella jo Serie A:ssa. Hän siirtyi Atalantaan elokuun lopulla itävaltalaisesta Sturm Grazista.

Höjlundin vauhti kohti huippua on ollut käsittämätön: vielä viime vuoden tammikuussa hän oli FC Kööpenhaminan vaihtomies, ja nyt hän on Serie A:ssa avauksen pelaaja.

Rasmus Höjlund
Rasmus Höjlund on iskenyt Atalantan paidassa seitsemän maalia. Kuva: Francesco Scaccianoce/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Jalkapallo-oppinsa Kööpenhaminasta ponnistava tanskalaistähti on saanut kotikaupungissaan, missä hän aloitti taipaleensa Hörsholm-Usserödin joukkueessa.

Monien muiden huippujen tavoin Höjlund oli taitava monessa lajissa. Hän oli muun muassa ikäluokkansa parhaita uimareita, mutta valitsi lopulta jo yhdeksänvuotiaana päälajikseen jalkapallon, isä Anders kertoi Tipsbladetille.

Eikä Höjlundin tarvinnut pelata jalkapalloa pihalla yksin – myös nuoremmat kaksoisveljet Emil ja Oscar pelaavat. He edustavat nykyään Rasmus Höjlundin entistä seuraa, FC Kööpenhaminaa.

Vanhemmat ovat halunneet tukea jälkikasvua urheilu-uralla, sillä molemmilla on itsekin urheilutaustaa: isä pelasi jalkapalloa ja äiti oli pikajuoksija. Jalkapallounelmaa edistääkseen perhe rakensi kellariin jopa pienen jalkapallokentän.

Rasmus Höjlund pallossa.
Rasmus Höjlund edusti Kööpenhaminaa kausina 2017–2021. Kuva: FrontzoneSport via Getty Images

Vaikka Höjlundin pääsarjadebyytti tapahtuikin Kööpenhaminan riveissä, ehti hän edustaa aluksi paikallisvastustaja Bröndbyä. Pääsarjadebyytti tapahtui kuitenkin FC Kööpenhaminan riveissä kaudella 2020–2021.

Kööpenhamina oli Hjölundille rakas seura myös pienenä. Siksi jäähyväiset viime vuoden tammikuussa tuntuivatkin Anders-isän mukaan todella pahalta.

– Kööpenhaminasta lähteminen oli hänen uransa pahin tappio. Hän oli pukeutunut pienenä aina FCK:n paitoihin.

Yhdistetty eurooppalaisjätteihin

Höjlundin ei ole kuitenkaan tarvinnut katua lähtöään.

Tällä kaudella tanskalaishyökkääjä on osunut italialaisseuralle 23 pelaamassaan Serie A:n ottelussa seitsemän kertaa. Tahti on kiihtynyt tämän vuoden puolella: hän on osunut kuusi kertaa Serie A:ssa ja kerran cupissa.

Tanskalaishyökkääjän potentiaali oli tiedossa jo ennen EM-karsintaotteluita. Italialaismedioissa Höjlundia ylistettiin Atalantan seuraavaksi uskomattomaksi rekrytoinniksi, josta seura nettoaa huomattavasti enemmän rahaa kuin 17 miljoonaa, jonka se itse maksoi.

The Goal kuvaili jo Italian siirron yhteydessä Höjlundia ”maailman kuumimmaksi hyökkääjäksi ”.

Rasmus Höjlund tuulettaa-.
Rasmus Höjlund on ollut tuttu näky tuulettamassa maalia Atalantan paidassa. Kuva: Francesco Scaccianoce/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Huuhkajia vastaan tehdyn hattutempun jälkeen alkoivat välittömästi spekulaatiot tanskalaiskomeetan uudesta osoitteesta. Tipsbladetin mukaan tanskalaishyökkääjä on yhdistetty valioliigajättien Arsenalin ja Manchester Unitedin lisäksi muun muassa Juventukseen ja Real Madridiin.

Seuraava Haaland?

Monipuolista Höjlundia on jo ehditty verrata norjalaiseen maalipyssyyn Erling Haalandiin. Tanskalaistähti ei vertailusta nolostu.

– Näen meissä yhtäläisyyksiä. Hän on nopea, vasenjalkainen ja hänellä on hyvä maalivainu. Hän on loistava viimeistelijä ja hänen mentaliteettinsa on aivan käsittämätön, Höjlund luetteli The Goalille.

Myös Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas on samoilla linjoilla.

– He ovat pelaajatyypeiltään monessa asiassa samanlaisia. Höjlund on fyysisesti raakile, mutta nopea, vahva ja hyvä suojaamaan palloa. Hän on hyvä pelaamaan linjan edessä ja pystyy tiputtamaan palloja alemmas. Nopeus tuo uhkaa selustaan varsinkin boksissa, mikä nähtiin Suomeakin vastaan, Kunnas avaa.

– Vertaus on ehkä epäreilu, mutta näen, että hänellä on hyvä tulevaisuus. Atalanta on hyvä joukkue hyvässä sarjassa. Jos hän säilyy ilman loukkaantumisia, niin pari vuotta ja kaikki ovet ovat avoinna.

Rasmus Höjlund tuulettaa.
Rasmus Höjlund tuuletti 1–0-johtomaalia Kazakstania vastaan. Kuva: EPA-EFE

Näyte kiivaasta luonteesta

Yksi Höjlundin luonteenpiirteistä nähtiin myös sunnuntain Kazakstan-kamppailussa. Tanskassa otsikoihin nousi kapteeni Simon Kjär, joka esti Höjlundia marssimasta suoraan ottelun jälkeen Tanskan TV2:n haastatteluun.

Höjlund kävi kuumana jo Kazakstanin rangaistuspotkusta, eikä tappio miellyttänyt ärhäkkää tanskalaishyökkääjää, joka kävi kertomassa mielipiteensä ottelun tuomaritoiminnasta myös ottelun jälkeen. Höjlund katselikin lisäajalla keltaista korttia.

Kjär selitti toimintaansa myöhemmin Ekstrabladetin haastattelussa.

– Rasmus on melko tulisieluinen. Ottelun jälkeen on mietittävä sanojaan ja Rasmukselle tämä oli parasta tässä tilanteessa. Ajattelin, että tässä tilanteessa on tärkeintä suojella Rasmusta.

Höjlund palasi median eteen käytyään ensin pukukopin puolella.

– Simon ajatteli, että minun tulisi istua hetkeksi alas ja rauhoittua. Ihan reilua, Höjlund kuittasi.

Suosittelemme sinulle