Hyppää sisältöön

Metalliyhtye Stam1nan laulaja-kitaristin romaaniin perustuva näytelmä voitti valtakunnallisen teatteripalkinnon

Viimeinen Atlantis on kuvaus romahtavasta maailmasta ja pakomatkasta sen halki. Dystooppinen näytelmä pureutuu veden tärkeyteen ja voimaan. Vuoden esityksen valitsi yleisö.

Antti Hyyrysestä kuvia vuoden 2020 helmikuussa.
Viimeinen Atlantis on Antti Hyyrysen ensimmäinen näytelmä. Arkistokuva helmikuulta vuodelta 2020. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Elli Sormunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan kaupunginteatterin Viimeinen Atlantis on voittanut vuoden esityksen Thalia-palkinnon.

Näytelmä perustuu Stam1nan laulaja-kitaristi Antti Hyyrysen esikoisromaaniin. Lisäksi Hyyrynen on säveltänyt ja sovittanut musiikin esitykseen. Näytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut Tuomo Rämö.

Viimeinen Atlantis on dystooppinen tarina veden voimasta ja tärkeydestä. Tarina kertoo elämästään nauttineesta Tobeaksesta, joka sinkoutuu kesken mannertenvälisen lennon maailmanlopun pyörteisiin.

Lue lisää: Stam1nan Antti Hyyrysen hyytävä scifi-kirja kuvaa ihmiskunnan karua tulevaisuutta: ”Me olemme hävinneet tämän taistelun”

”Sai katsojan ajattelemaan päällään eikä persiillään”

Vuoden esityksen valitsi yleisö. Viimeinen Atlantis keräsi 44 prosenttia kaikista äänistä. Ehdolla kisassa oli seitsemän toimittajien ja kriitikoiden valitsemaa teatteriesitystä.

Viimeistä Atlantista äänestäneet perustelivat esityksen paremmuutta muun muassa näin:

Viimeinen Atlantis vetoaa kaikkiin aisteihin ja koskettaa tunnetasolla. Herättää ajatuksia koko planeetan tulevaisuudesta - voiko enää enempää yhdeltä teatteriesitykseltä odottaa?

Ajankohtainen, vavisuttava esitys! Sai katsojan ajattelemaan päällään eikä persiillään!

On melkoinen saavutus, että suomalainen metallilevy on taittunut kirjan kautta näytelmäksi. Näytelmä oli tehty ajatuksella ja kunnianhimoisesti. Luonnonmullistukset oli saatu hienosti toteutettua pienellä näyttämöllä.

Näyttämö muuntuu maailmanlopun lämpöiseksi, samalla uhkaavaksi ja lohduttavaksi. Valosuunnittelun, äänisuunnittelun ja sykähdyttävän tekstin dramaturgiaksi. Väliajaton kokemus, johon katsoja jää leijailemaan pitkäksi aikaa kuin sähköiseen uneen.

Esitys on loistava kokonaisuus, joka pistää miettimään pitkäksi aikaa. Mitä maailmalle on oikeasti tapahtumassa?

Jatko-osa luvassa?

Viimeinen Atlantis -näytelmä saa lisäesityksiä ensi syksynä Lappeenrannan kaupunginteatterissa. Ehdokkuuden tultua julki helmikuussa Hyyrynen lupaili, että hänen matkansa teatterintekijänä voi saada jatkoa ja ehkäpä peräti palkittuun esitykseen liittyen.

– Jotakin suurta on luvassa, mutta en uskalla paljastaa mitä, sillä olenhan vain alkuperäisteoksen kirjoittaja ja äänisuunnittelija, naurahtaa Hyyrynen.

Viimeinen Atlantis sai kantaesityksensä viime marraskuussa Lappeenrannan kaupunginteatterissa.

Thalia-palkinnon tarkoituksena on palkita yhteiskunnallista keskustelua herättävä, uusia yleisöryhmiä houkutteleva, kansainvälisesti menestynyt tai muuten erityisen ansioitunut esitys, ja siten synnyttää keskustelua teatteritaiteen merkityksestä. Vuoden esityksen Thaliaa on jaettu vuodesta 2010 saakka.

Voit keskustella aiheesta 28.3. kello 23.00 asti

Jutun otsikkoa ja tekstiä muokattu 28.3.2023 klo 12:17: Jutussa aiemmin sanottiin Antti Hyyrysen käsikirjoittaneen näytelmän, käsikirjoituksen on kuitenkin tehnyt ohjaaja Tuomo Rämö. Näytelmä perustuu Antti Hyyrysen romaaniin.

Suosittelemme sinulle