Hyppää sisältöön

Mediakonserni Hilla Group irtisanoo 15, Kainuun Sanomien ja Keskipohjanmaan printtilehdet muuttuvat viisipäiväisiksi

Yhtiö arvioi leikkausten tuovan noin kahden miljoonan euron säästöt vuositasolla. Ratkaisu vähentää ilmestymispäiviä voi herättää myös muut maakuntalehdet arvioimaan julkaisupäiviään.

Keskipohjanmaa-lehden rakennuksessa logo taivasta vasten
Arkistokuva. Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle
Iina Kluukeri,
Emma Halla-Aho
Avaa Yle-sovelluksessa

Mediakonserni Hilla Groupin muutosneuvottelujen tuloksena Keskipohjanmaa ilmestyy jatkossa paperilehtenä vain viitenä päivänä viikossa, tiistaista lauantaihin.

Samoin käy yhtiön toiselle maakuntalehdelle eli Kainuun Sanomille.

Keskipohjanmaan näköislehti ilmestyy kuitenkin seitsemänä päivänä viikossa.

Konserni ei kerro muutosten tarkkaa ajankohtaa. Siitä ilmoitetaan tilaajille kevään aikana. Myös siitä, tuleeko muutos vaikuttamaan lehtien hintoihin, kerrotaan tilaajille myöhemmin.

Lisäksi Keskipohjanmaata ja kymmeniä muita lehtiä julkaiseva konserni irtisanoo 15 ihmistä. Yhtiö varautuu myös lomautuksiin. Määräaikaisia työsopimuksia päättyy ja työtehtäviä järjestellään uudelleen.

Tammikuussa käynnistyneet muutosneuvottelut koskivat yli 550 henkilöä.

Yhtiö arvioi leikkausten tuovan noin kahden miljoonan euron säästöt vuositasolla, kertoo toimitusjohtaja Mikko Luoma

– Digitaalisuus tulee painottumaan todella voimakkaasti ja se tarkoittaa pienempää kiinnittymistä jatkossa printattuun tuotteeseen ja se on suurin muutos.

Keskipohjanmaa-lehden pitkäaikainen pääluottamusmies Jukka Anias on huolissaan eirtyisesti maakuntalehden sisältöjen tekemisestä.

– Painetun lehden ilmestysmispäivien vähentäminen on totta kai iso muutos, mutta eivät toimittajat ja kuvaajat ole tähän saakkakaan painaneet ja jakaneet lehtiä.

Anias ei usko, että journalistinen työ olisi vähentynyt vaan pikemminkin sen tarve on lisääntynyt.

– Entistä parempien digitaalisten sisältöjen tekeminen tekijöiden määrää vähentämällä on kauniisti ilmaisten hyvin erikoinen ratkaisu, Anias kummastelee.

Lue lisää: Mediakonserni Hilla Groupin tulos painui 2 miljoonaa euroa tappiolle

Osasyynä muutoksiin ovat painopaperin raju hinnannousu ja kasvaneet jakelukustannukset. Jakelua kuormittaa myös paheneva pula jakajista. Samaan aikaan paperilehden tilaajamäärät ovat laskeneet.

Hilla Groupiin kuuluvat Kainuun Sanomat ja Keskipohjanmaa-lehti sekä 14 paikallislehteä, 9 kaupunkilehteä, 8 matkailulehteä sekä laaja ulkomainostauluverkosto.

Yhtiö työllistää noin 560 työntekijää.

Printtilehden suunta on selvä

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho arvioi Helsingin Sanomissa perjantaina, että paikallisen mediakentän supistuminen voi heikentää demokratiaa.

Printtilehtien ilmestymispäiviä on supistettu viime aikoina muissakin maakuntalehdissä. Esimerkiksi viime viikolla myös maakuntalehti Karjalainen kertoi luopuvansa sunnuntain paperilehdestä.

Hilla Groupin ratkaisu vähentää ilmestymispäiviä seitsemästä viiteen voi herättää myös muut maakuntalehdet arvioimaan julkaisupäiviään.

– Uskon, että se tulee olemaan jollakin tavalla uusi normaali tällä maakuntamedia-alalla, mutta pahaa pelkään, että monen muunkaan yrityksen kohdalla se ei tule olemaan päätepiste, arvioi Hilla Groupin toimitusjohtaja Mikko Luoma.

Juttuun lisätty 27.3. kello 15.45 toimitusjohtajan ja pääluottamusmiehen kommentit.

Täsmennetty juttua 27.3. kello 14.15: näköislehti ilmestyy joka päivä, vaikka painettu lehti muuttuu viisipäiväiseksi. Lisätty myös otsikkoon sana printtilehti.

Suosittelemme sinulle